Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Цвик Олена

Винахідники чудернацьких пристроїв — безперечно мрійники і шаленці. Проте саме завдяки їм ми зараз маємо автомобілі й вертольоти, парашути та підводні човни, ліфти й телескопи... Хочете дізнатись більше про неймовірні винаходи людства? Тоді мерщій відкривайте книжку «ОЦЕ ТАК ПАТЕНТ! Книга неймовірних винаходів» Малґожати Мицельської, Олександра та Даніель Мізелінських. Тут ви знайдете і хитромудрі античні пристрої, і винаходи ХХІ ст. Про деякі з них — читайте у нашому матеріалі.

   

1. Античний фотоелемент

2000 років тому з`явився античний пристрій, що автоматично відчиняв двері приміщення. Його використовували в релігійних цілях. 

Уявіть: посеред сакральної церемонії жрець розпалював вогнище на вівтарі — і двері храму рвучко відчинялися самі собою! 

Винахід належав Герону Александрійському — грецькому математику, фізику та конструктору.

   

2. Струм без дротів

Нікола Тесла — сербський винахідник, який працював на зламі ХІХ й ХХ століть переважно у США, — стверджував, що знає, як зарядити земну кулю струмом, яким можна буде користуватися всюди й задарма. Без розеток і дротів — просто зі землі. 

Ми дотепер не так багато знаємо, у чому там була вся суть, а записи винахідника після його смерті нібито зникли... 

Свій пристрій він двічі тестував у присутності свідків. Тоді земля аж іскрилася, а на відстані 40 кілометрів загорілося 200 встромлених у землю лампочок. Трансформатор стріляв блискавками, а гуркіт стояв такий, що його чули в містечку за 20 кілометрів звідти.

   

3. Паровий кінь

У ХІХ столітті на дорогах з’явилися прототипи автобусів — екіпажі з паровою тягою. Проте транспорт лякав містян, а головне — коней, які все ще були основним засобом пересування. 

Тоді американський винахідник Себра Р. Метьюсон вигадав транспорт, що рухається завдяки парі і схожий на кінний запряг. Кінь на пару мав ідеально вписатися у міський ландшафт і вберегти мешканців міста від стресу.

   

4. Бігова доріжка зі струмом

Молодий ліванський дизайнер Надім Інаті придумав, як перетворити зусилля людини під час руху на струм, необхідний для заряджання різноманітних пристроїв. Так у 2011 році з’явилося «Зелене Колесо».

Інаті порахував, що достатньо 30-хвилинного заняття, щоб виробити струм, необхідний для 5 годин роботи енергоощадної лампочки, 2 годин використання комп’ютера чи заряджання мобільного телефону 12 разів! 

Найважливіше, що «Зелене Колесо» не забруднює навколишнього середовища, а енергія — абсолютно безкоштовна!

  

5. Хмара для мандрівок

У 2011 році Тіяґо Барросу, молодий португальський архітектор, який живе у Нью Йорку, вигадав незвичний літальний апарат — хмару для дрейфування у небесній широчині. 

Хмару досі не змайстрували, але це цілком можливо. 

Для мандрівки на хмарі пасажирам необхідні будуть теплі комбінезони, а також маски й балони з киснем. Бо на великій висоті температура низька, а повітря — розріджене, і ним доволі важко дихати.

   

6. Заморожена музика

Починаючи з 2012 року меломани можуть шукати улюблену музику не лише на полицях магазинів, а й в... морозилці! Там у спеціальній формі заморожується платівка для одноразового прослуховування. 

Це винахід стокгольмських дизайнерів з рекламного агентства TBWA, що відоме своїми оригінальними ідеями. Льодяну платівку треба заморожувати власноруч за допомогою спеціального розчину і форми. Вона містить лише одну пісню і її можна слухати на звичайному грамофоні... Лише раз, перш ніж лід перетвориться назад у воду.  

Зате немає ризику, що улюблений запис пошкодиться. Адже ви щоразу слухатимете музику з нової платівки.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage