Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Весняний авітаміноз у дітей
Random
З весняним теплом, коли проростає травичка і світить сонечко, приходить і весняний авітаміноз – дефіцит вітамінів, кількість яких зменшуються в організмі людини після виснажливої зими. Про те, що таке весняний авітаміноз і чим він загрожує дітям розповіла педіатр з 20-річним стажем Марковська Наталя Василівна.
 
- Чим відрізняються симптоми нестачі різних вітамінів?
 
- Симптоми нестачі кожного вітаміну різні. Найчастіше це буває сухість шкіри: шкіра облазить на долонях і на пальчиках. Це характеризує недостачу жиророзчинних вітамінів, зокрема вітаміну А. В цьому випадку допоможе морква. Є і такий комплекс «АЕвіт» - це жиророзчинні вітаміни А і Е. Коли шкіра суха і злазить, дитині потрібно попити їх.
 
- А чи можна це спутати з обвітренням? Воно ж теж характеризується сухістю шкіри.
 
- Обвітрення виглядає інакше, в основному ураження зазнають лице і зовнішній бік рук. А при авітамінозі страждають долоні, пальчики та навіть стопи.
 
- А як щодо дефіциту інших вітамінів?
 
- На весні часто спостерігається випадіння волосся, сухість слизових оболонок. Це свідчить про недостачу вітамінів групи В. У першу чергу треба це регулювати продуктами харчування, як от пивні дріжджі, яйця, риба, дуже багата вітамінами гречка.
 
- Не так то і легко змусити малюка все це їсти.
 
- Просити, вмовляти. Готувати в різних виглядах: каша молочна, каша звичайна, гречаники, зупа гречана. Яйце теж не є проблемою. Дуже багато всього печеться з використанням яєць, в салат можна додати, можна просто їсти саме. Але не треба годувати дітей яйцями весь час. Якщо переборщити, то може початися алергія. Старшій дитині не більше 2 яєць в день; а молодшим – одне яйце в день або через день. Власне дефіцит вітамінів А і В найчастіше трапляється. Аскорбінова кислота забезпечить вітаміном С. Дефіцит його, в принципі, яскраво виражених зовнішніх ознак не має, супроводжується дратівливістю дитини, втратою апетиту. Дітям, які часто хворіють (грип, вірусні пневмонії, ротовірусні інфекції) бажано давати полівітаміни.
 
- Які ще симптоми говорять по авітаміноз?
 
- Часті стоматити – це також ознака ослабленого імунітету й авітамінозу. Тоді потрібно давати імуномодулючі, імуностимулючі препарати. Паралельно слід вживати вітаміни. Осінь-весна – це період загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, проблем з нирками. Лікування потребує вживання вітамінів групи В.
 
- Чим краще лікувати: купувати таблетки та вітаміни чи все-таки віддати перевагу продуктовій дієті?
 
- У першу чергу, діти, які не мають алергії, повинні вживати харчові продукти. Фрукти і овочі зараз є цілий рік, тому краще вживати їх. Грецькі горіхи, які ростуть у нас, мають дуже багато мінеральних речовин. Мед, у невеликій кількості, має всі вітаміни і мінеральні речовини. Риба, яйця, м'ясо – для дітей так само важливі. Це, звичайно, все має бути приготовано правильно: не смажене, не жирне; протушковане, проварене, але має бути. Зараз дуже багато батьків менше закривають компоти, більше морозять овочі та фрукти, що дозволяє мати вітаміни протягом року. Тим більше, зараз продається все: і морожене, і сире. При бажанні, навіть при недостачі грошей, можна все собі дозволити. Скажімо, зараз яблука не є дуже ефективними щодо вітамінів, але щось таки можна купити. Цибуля, часник – це так само вітамін С, профілактика всіх вірусних захворювань.
 
- Авітаміноз – часте явище сьогодні?
 
- Враховуючи те, що у нас цілий рік є багато фруктів і овочів, діти рідше страждають від авітамінозу, а швидше від харчової алергії. Але на весну, як правило, нестача вітамінів проявляється.
 
- Що ще підкріпить імунітет і допоможе врегулювати рівень вітамінів в організмі?
 
- Оскільки в нас регіон бідний на рибу, яку ми не їмо щодня, було б добре робити профілактику не лише вітамінами й мікроелементами, але і йодом. Після зими приймати «Йодомарин» обов’язково. Наші діти навесні втомлені, не хочуть думати, дратівливі. До речі, вітаміни групи В і магній впливають на дратівливість. Якщо їх давати у вигляді препарату «МАГНЕ-В6», діти стають спокійнішими, легше засинають, покращується пам'ять. Додаткові препарати мусимо вживати, принаймні, восени і навесні.
 
- Чи потрібно лікування підкріпляти фізичними вправами, чи достатньо дієт?
 
- В основному − харчування. Для підвищення імунітету ми рекомендуємо загартовування, але не з зими чи весни. Це все треба починати з літа: поступово, а не раптово.
 
- Авітаміноз можна ідентифікувати в домашніх умовах чи таки потрібно звернутися до лікаря?
 
- Звісно, краще звернутися до лікаря. Хоча на практиці, скажімо так, звертаються тоді, коли дитина захворіла, важко перенесла хворобу. Тоді здаються аналізи на гемоглобін, запальні процеси. Якщо понижений гемоглобін, треба спочатку організм наситити вітамінами, в основному вітаміном С, і паралельно давати препарати заліза. Також ми рекомендуємо полівітаміни. Якщо ж дитина не хворіє, не є блідою, її нічого не турбує, то батьки рідше звертаються до лікаря. Але кожна мама старається хоча б раз-два в рік здавати аналізи і контролювати здоров’я дитини та її самопочуття.
 
- А як ефективно попередити дефіцит вітамінів? Їсти взимку бурячок, моркву?
 
- Само собою, якщо ви маєте город… У мене був такий дідусь: він пішов на пенсію, спеціально не йде на роботу, а займається городом, щоб для внуків вирощувати екологічно чисті, без всяких хімікатів і добрив, продукти. А якщо все купується на базарі і невідомо, як воно вирощено, то я не знаю, чи сильно допоможуть ці продукти. Зрештою, їх треба правильно приготувати. Моркву, наприклад, щоб добре засвоювалася і ретинол переходив у вітамін А, треба їсти зі сметаною або олією. Якщо просто моркву вживати, для прикладу, з цукром – теж добре, але утворенню вітаміну А це не сприятиме. Готувати ті самі овочі і фрукти бажано на пару або кидати в окріп, щоб більше вітамінів збереглося.
 
- А якщо не лікувати авітаміноз? Чи будуть критичні наслідки?
 
- Дитина буде часто хворіти. Якщо не їсти сирі овочі і фрукти, то починаються проблеми з кишківником, обмінні порушення, страждатиме підшлункова і все інше потягне за собою. Старші діти, наприклад, можуть мати так звані вегето-судинні дистонії - це підвищена втомленість, звуження судин, проблеми із серцем та нервовою системою. Тоді потрібно давати групу вітамінів. А коли йдуть вітаміни паралельно з мінеральними речовинами – це ще краще. До прикладу, мед має і вітаміни, і мінеральні речовини. Єдине, що наші діти можуть мати алергію і не всі можуть його споживати.
 
- Як щодо помилок при лікуванні? Наприклад, нестачу одного вітаміну лікують зовсім іншим.
 
- Ми не можемо визначити, якого саме вітаміну немає. В нашому суспільстві зараз не трапляються випадки з таким страшними гіповітамінозами, щоб ми щось не так лікували. Всі їдять каші (вітаміни групи В є у всіх злаках), овочі і фрукти. Ми можемо приблизно собі уявити, якщо такі-то симптоми, значить не вистачає того вітаміну. А оскільки в нас виготовляють здебільшого полівітамінні комплекси, а не якісь окремі вітаміни, то ми рекомендуємо їх для підвищення імунітету.
 
- Траплялися проблеми при прийомі вітамінних комплексів?
 
- Є проблеми з вітамінами для дітей до року. Їх випускають досить мало. Зазвичай, вітаміни виготовляють для дітей, старше 4 років. Якщо є для малюків, вони, як правило, у вигляді сиропу і харчових добавок, але інколи можуть викликати алергію. Тоді батькам потрібно індивідуально дитині готувати їжу з різних вітамінних продуктів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage