Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Віра Карпінська

У маленькому містечку на березі озера знайшли вбитою молоду дівчину, і ні, це не Лора Палмер. Дівчину звали Аляска Сандерс, їй було 22 роки, вона мріяла про карʼєру акторки, але таємниці минулого загнали її у Маунт-Плезант.

«Справа Аляски Сандерс» — це ще один детектив-бестселер сучасного швейцарського письменника Жоеля Діккера. Книга вийшла друком у 2022 році, а в українському перекладі — у 2024 у Видавництві Старого Лева. Якщо ви читали книги «Правда про справу Гаррі Квеберта» чи «Книга Балтиморів», ви точно знайомі з Маркусом Ґольдманом — письменником, головним персонажем цих книг. У книзі «Справа Аляски Сандерс» ми знову зустрічаємо молодого амбітного письменника, і, як не дивно, тут він також береться за розслідування справи. Разом із сержантом Перрі Ґегаловудом їм доведеться «відмотати» час на одинадцять років назад і з чистого аркуша вести непросте розслідування. 

У квітні 1999 року у спокійному та мирному містечку Маунт-Плезант скоїли вбивство. Вбитою виявилася 22-річна Аляска Сандерс — дівчина, яка нещодавно переїхала у містечко до свого хлопця Волтера, працювала на безноколонці та була місцевою улюбленицею. У моторошному вбивстві зізнається хлопець Аляски, до того ж у нього був спільник — його найкращий друг. Після зізнань хлопець вистрелює собі в голову, а його друг опиняється за ґратами, де чекає вироку: довічне увʼязнення або смертна кара. Справа Аляски Сандерс закрита. 

Проте одного дня через одинадцять років після вбивства Аляски хтось надсилає сержантові Ґегаловуду анонімного листа. Опісля цього він розуміє, що у розслідуванні одинадцятирічної давнини величезні прогалини і, можливо, за ґратами сидить невинний. Разом з письменником Ґольдманом сержант (не одразу охоче) береться за справу знову. В ході відкриється багато таємниць, а особливо: хто така Аляска Сандерс, чого дівчина — королева краси та перша красуня з амбіціями акторки та тяжінням до слави у великому місті — опиняється у Маунт-Плезант (що точно не схоже на місто, де на кожному кроці відомі продюсери та спалахи камер), влаштовується на безноколонку й тікає одного разу вночі, забравши свої речі. Як бачимо, тікає невдало. 

Крок за кроком, зі свідками, свідчення яких одинадцять років тому здавалися не вагомими, письменник із сержантом викривають вбивцю. Справу майже закрито. Однак до кінця книги читати ще добрячих майже двісті сторінок. Правильно думаєте, у детективі на 680 сторінок це тільки про одне — вбивця знову пустив розслідування на хибний слід. 

Цього разу сержант Ґегаловуд не може допустити, аби справу знову закрили на невинному. Алібі останнього звинуваченого та перевірка його речей нарешті приводять до того, хто всі ці роки намагався уникнути покарання. Спойлер — й був так близько. 

Ще у цій книзі розкривається постать письменника Маркуса Ґольдмана. Він відомий, книга про справу Гаррі Квеберта принесла йому популярність, його знають, його читають і йому пропонують роботу в  університеті, звідки колись ледь не вигнали. Однак є ще інша сторона письменника — він самотній, постійно від чогось втікає, його переслідує трагедія минулого, він стоїть перед вибором й постійно намагається відшукати Гаррі Квеберта. Зрештою, Гаррі й сам його знаходить, але після того, як закрили справу про вбивство Ноли Келлерґан, Гаррі — це лише натяк на те, ким він був у часи знайомства з письменником, він дає йому настанови, залишає листи, квитки у театр, але завжди залишається осторонь. 

«Справа Аляски Сандерс» — це книга для тих, хто любить заплутані сюжети, таємниці, неоднозначність персонажів й не спати, поки не дізнається, хто вбивця. Отож, хто ж вбив Аляску Сандерс? 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage