Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Освітні процеси стрімко змінюються, адже сучасні діти потребують нових підходів. Навчання має бути цікавим, веселим і практичним, в іншому разі заволодіти увагою школяра не вдасться. Нещодавно вийшли «Букварики для небайдужих», які створила Уляна Добріка. На сторінках посібників Левко, Галинка, папуга Ред і песик Лінда йдуть у перший клас. Вони вчаться читати і писати, а крім того, спостерігати, аналізувати, гратися і вигадувати свої власні загадки, ребуси, ігри та різні цікаві історії. Авторка розповідає про роботу над виданням.

***

Коли чотири роки тому я починала роботу над цим посібником, то відчувала і щастя-радість, і щастя-гордість, але перш за все неймовірно величезну відповідальность.

Це був зовсім інший ступінь щастя, ніж тепер, коли роботу виконано, а довгоочікуваний «Букварик для небайдужих» з’явився у продажу. Зараз я відчуваю щастя-полегшення.

Чотири роки у сучасному мобільному і надшвидкому світі це майже вічність. Але це дуже відносно: коли йдеться про навчання дітей і якісний посібник то, звичайно ж, потрібно враховувати чимало зауважень і побажань, виправляти, переробляти, змінювати і вдосконалювати...

Розкажу вам трішки про героїв посібника.

Якщо в класі може бути більше хлопчиків, ніж дівчаток або навпаки, то не в моєму посібнику. Для мене це принципове питання. Тому головні герої близнюки Левко та Галинка.

Імена у дітей не випадкові. Левко це ім'я придумала пані Ольга Гісь, директорка Школи вільних і небайдужих. Левко (Лев) співзвучне з назвою Львова (міста Лева), звідки родом наші герої, а також учні Школи вільних і небайдужих, які першими по цьому посібнику вчилися. А тепер ще подвійно приємно, що ім'я Левка зустрічається й у назві «Видавництва Старого Лева».

Але мені все не давало спокою відчуття справедливості, як же тоді назвати дівчинку, адже несправедливо, що в хлопчика буде таке символічне ім'я, а в дівчинки звичайне?

Галинка (Галина, Галка) це вже була моя ідея. І визріла вона досить швидко. Ім'я Галинка співзвучне зі словом Галичина було моє пояснення. За однією з багатьох версій, назва міста Галич походить від назви пташки галки. Побачив, мовляв, князь поле з галками і назвав засноване місто Галичем. А відтак і вся земля стала називатися Галицьким князівством, а пізніше з'явилася й назва Галичина. Саме тому Галинка має таке темне волоссячко як крило пташки галки.

Домашні улюбленці а як же без них у дитячій книжці папуга Ред і песик Лінда. І про їхні імена в нас теж своя маленька історія. З Редом усе просто він з роду червоних ара. А Лінда від німецького «Linde» липа. Шерсть Лінди кольору липового чаю.

Звідки у цій книжці взялася майже німецька кличка пса? Мама дітей перекладачка, вона багато мандрує німецькомовними країнами і розповідає дітям немало цікавого про свої подорожі і про мову загалом. Кличку собаці придумала мама.

А тато дітей ветеринар, він знає дуже багато цікавинок про тварин і радо ділиться своїми знаннями з дітьми (наприклад, чим ласують узимку пташки і як готують запаси на холодну пору).

Редові дикому птаху не зовсім місце у затишному львівському помешкані, можуть подумати читачі. Але в останній частині посібника ви довідаєтеся, як і чому Ред опинився у Левка та Галинки, і як зміниться доля птаха надалі, ще до того, як діти перейдуть у другий клас.

Я навіть не знаю, як описати ту радість, що мої посібники надруковані в улюбленому видавництві найріднішого міста.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage