Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Зьобро Оксана

На Болонському книжковому ярмарку відбулася подія «Українська ілюстрація. Досвід війни», організована Міжнародним книжковим фестивалем «Книжковий Арсенал, обʼєднана з виставкою українською ілюстрації Pictoric «Illustrated Ukraine». Модераторкою зустрічі була директорка Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» Юлія Козловець, а учасниками – ілюстратори творча майстерня «Аґрафка» – Романа Романишин та Андрій Лесів, та співзасновники Pictoric – Анна Сарвіра та Олег Грищенко.

У центрі розмови, як окреслила це Юля Козловець, був меседж, що ми презентуємо світу не лише в часі війни, а й загалом, чим українська ілюстрація цікава та цінна світу. Як зауважила Романа Романишин: «Українська сучасна ілюстрація – це унікальний баланс між сучасним мистецтвом та традиційною ілюстрацією, в якому поєднується велика увага до деталей та корені народного мистецтва. Українські митці створюють унікальні самобутні роботи. І що ключове, ми працюємо з сенсами, а не просто творимо зображення».

Та, як наголосила Анна Сарвіра: «Ми не можемо робити вигляд, що слона нема в кімнаті. Він є. Триває війна. І більшість наших робіт повʼязано з нею. Все наше життя, всі наші здобутки і втрати зараз повʼязані з нею. Тож наші роботи і творчість – теж».

«Ми працювали з темою війни з 2014, коли створили книжку «Війна, що змінила Рондо», і продовжуємо це робити, – говорить Романа Романишин. – Війна під нашою шкірою. Та робота над книжкою має свою специфіку, вона вимагає великого фокусування і організованості. А в останній рік, який дуже складний, фокусуватися на чомусь одному особливо важко, адже зараз ми повинні бути мультифункціональними. Ми працюємо з плакатами, даємо інтервʼю по всьому світу, розповідаємо про Україну і війну росії проти нас. І все це, відчуваючи великий тиск і небезпеку. При цьому створюємо нові сенси, нові проекти. Ілюстрація не потребує перекладу, тож ми маємо використовувати її мову, щоб розповісти світу, що відбувається і що ми проживаємо зараз».

«Нема українця, якого не торкнулася війна, – доповнює Андрій Лесів. – У нас нема вибору не бути в ній, ми не можемо не робити свою справу найкраще, не допомагати армії, підтримувати сімʼю, друзів і викладатися повну. Ми боремося і зі зброєю, що направлена на нас, і з пропагандою та інформаційною політикою росії. Наша робота зараз – це робота не просто ілюстраторів, а українських ілюстраторів, завдання яких пояснити, що відбувається зараз, через що ми проходимо і чому наша країна така важлива».

«Зараз ми маємо новий складний виклик для українських ілюстраторів, – акцентує Олег Грищенко. – Ми маємо промоціювати Україну не лише у контексті війні, а й розповідати, яка Україна загалом, яка наша культура».

Важливою складовою цієї розмови стала спроба пояснити світовій спільноті, а чому ж українські митці не хочуть брати участь у виставках і проектах, якщо там задіяні російські автори, і категорично відмовляються розділяти з ними майданчики представлення. «Говоритиму за себе і за Pictoric, – розповідає про свою позицію Анна Сарвіра, – Ми не беремо участь у подіях, де так само беруть участь росіяни. Бо це було б неправильно і нечесно погоджуватися на участь у спільних виставках у той час, коли українських митців, ілюстраторів, видавців вбивають росіяни, і вони вже не зможуть створити щось нове, коли багато з наших колег в Збройних Силах України – і вони не є професійними солдатами, а є просто людьми, які стали на захист своєї країни. Зрештою, російська культура  – це завжди інструмент та елемент пропаганди. Не завжди прямої, але завжди пропаганди.  Зараз це ще один інструмент війни».

«Ми всі працюємо з ілюстрацією та книжками, – говорить Романа Романишин. – Ми всі частини ком’юніті. І ми бачимо, як реагує російське ілюстраторське ком‘юніті. Тобто НЕ реагує на війну, не протестує. Вони просто роблять бізнес. І їхня робота не направлена на зміни всередині їхнього суспільства, на їхні внутрішні протести, лише на декларацію своїх наративів назовні». «Недостатньо просто залишити росію, - наголошує Андрій Лесів. – Ми повинні побачити реально зроблені кроки від російського ком‘юніті проти війни. Бо якщо росія зупинить війну, то війна закінчиться. А якщо Україна перестане боротися – ми всі помремо».

«Українські ілюстратори показують весь цей час, якими сильним вони є і в яких умовах можуть працювати: під обстрілами, без світла, в постійній небезпеці, – наголошує Юлія Козловець. – Тож це ще той сигнал міжнародній спільноті, що саме з ними можна і варто мати справи, саме їх варто залучати до роботи, бо хто-то, а вони точно не підведуть».

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage