Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бутенко Анна

Нещодавно українська література поповнилася новинкою від молодого автора Мирослава Лаюка, автора книг «Баборня» та «Світ не створений». Книга має назву «Залізна вода» і присвячена вона 150-річчю з дня народження видатної особистості Лесі Українки.

Постать Лесі Українки не є головним у романі, але в кожній з історій твору, як з малих клаптиків, виринає образ, спогад про неї, її слова та думки. Вона тут більше як символ, дороговказ для героїв книги «Залізна вода» Мирослава Лаюка.

Починається все з Буркуту, де Лесю Українку мали за честь бачити жителі прилеглих сіл. Люди бачили письменницю лише момент, але цю мить закарбовували у пам’яті, а іноді навіть уяві:

«І біля ріки стоїть Леся Українка:дивиться,як за мить згорить світ, ніби кімната, де напустили газ і мають ще кілька митей до іскри. І постать знає, що світ згорить, але більше не тривожиться — Леся й так була йому чужа»

В книзі з’являється перший герой Богдан, який на передпрем’єрній постановці вистави знайомиться з молодою режисеркою Анною, яка генерувала виставу про життя головної жінки української культури Лесі Українки. Тут же починає фігурувати нерозкритий лист Лесі Українки від Ольги Кобилянської, що зберігався у мами Богдана, але тепер він загубився в руках інших людей і цей лист потрібно знайти. Взагалі, вже з перших сторінок і протягом всього роману  можна дізнатися немало фактів про тодішнє життя Лесі, особисте та літературне:

«Лесині тексти були занадто революційні й незрозумілі для того суспільства…За життя не ставили її п’єс. Ця відсутність реалізації в театрі авторку мучила все життя. Леся страшно очікувала першої постановки…Не дуже хороша історія: найсильніше, що написати, — п’єси, і не побачити за життя жодного їхнього втілення!»

Автор розкриває перед читачами і багато фактів із стосунків Лесі і Ольги Кобилянської, ця причетність до таємниць зачаровує і цікавить.

Далі описується нова сюжетна лінія господині з Яворова Августини Рабинюк, що вважає себе простою жінкою «ми не лесі українки». Попри всі негаразди Лесі, важкість життя з хворобами, ставить її високо, вважає, що багато здобула і отримала від долі:

«Має Леся велике щастя — світу Божого набачилася… у неї кожного дня щось нове».

Продовжується історія і Богдана, його стосунків з батьками. Його дивні вчинки, плутаність у думках героя про життя дадуть паралельні роздуми для читачів.

У книзі всі герої дуже різнопланові, але у кожного з них є свої больові точки. Читаючи роман, співпереживаєш Богдану, який зазнав чимало дитячих травм, його дівчині Дзвінці, яка стала заручницею родинних чвар,через що стала вживати наркотики. Також Ользі Окуневській, яка в давні часи втратила любов до музики  через напади поляків, які розгромили не лише епітафії на могилах її рідних, а і її душу. Взагалі у книзі є дивне поєднання сучасного світу і давньої епохи, звичаїв та переживань героїв, але це так майстерно сплетено у одну канву твору, що відчуваєш цих героїв, як дуже близьких…Їм віриш…

У романі Мирослава Лаюка «Залізна вода»  є безліч змін сюжетних ліній, головного та підрядного, яке не хочеться повністю переказувати, щоб не порушити смаку читання у читача, який візьметься за цю книгу. Єдине, що маю зазначити, книгу потрібно читати повільно, знаходити між рядків головне, проникати у глибину тексту. Ця книга про любов: до життя, музики, людей та їх стосунків. Про те, що кожна людина пише своє життя, як лист, де залишає свої радості і печалі, перемоги і поразки…

Раджу прочитати книгу тим, хто цікавиться постаттю легендарної Лесі Українки, хто хоче поринути у карпатські ліси та річки, хто хоче напитися життєдайної залізної води. Читайте роман Мирослава Лаюка «Залізна вода» та доторкніться до неповторної та вічної історії:

«Тільки я, коли згадую своє життя,то завжди боюсь, коли б хто з вас не повторив моїх помилок.А помилка головна в тім, що багато сили йшло на даремну видержку, на непотрібну терпеливість, а серцю давалась воля тільки тоді, як уже було пізно…» (Леся Українка)

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage