Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур

Одразу після виходу роман Халеда Госсейні «Ловець повітряних зміїв» став бестселером. У цій книзі письменник розповідає про хлопця Аміра, якому через війну довелося покинути Афганістан й емігрувати в Америку. Аміра переслідувало почуття вини перед другом дитинства, а коли доля дає йому можливість «знову стати хорошим», чоловік повертається в рідну країну…

Цьогоріч у книгарнях з’явилося оновлене видання роману в українському перекладі Катерини Міхаліциної та художньому оформленні Назара Гайдучика, і з цієї нагоди пропонуємо вам почитати деякі особливі цитати з книги. 

***

— Коли вбиваєш людину, то крадеш життя, — пояснив бабá. — Крадеш право дружини мати чоловіка, позбавляєш дітей батька. Коли брешеш, то крадеш в іншого право на правду. Коли шахруєш, то крадеш право на справедливість.

***

То було дуже давно, але дарма кажуть, буцімто минуле можна поховати — як з’ясувалося, не можна. Минуле будь-що видряпається на поверхню.

***

Завжди є спосіб знову стати хорошим

***

Коли батько випростався, я побачив його зіщулені плечі та зрозумів, що наше життя вже не буде таким, до якого я звик від народження, воно змінилося назавжди.

***

Війна не скасовує гідності. Війна вимагає її навіть більше, ніж мирні часи.

***

Я зиркав на нього через стіл: нігті нерівні й чорні від мастила для двигунів, зап’ястки подряпані, в одяг в’ївся запах заправної станції — пилу, поту і бензину. Немов удівець, який оженився вдруге, але ніяк не може забути померлої дружини.

***

А далі розмова неминуче зайшла про талібан.

— Усе й справді так погано, як кажуть?

— Ні, гірше. Значно гірше, — відказав Рахім-хан. — Людям забороняють бути людьми.

***

Як там у тій приказці про минуле: казали, минеться, а воно тільки настає? От і з моїм минулим так само — воно весь час мене наздоганяє.

***

Мені згадалася фраза, яку я десь прочитав, а може, почув: у Афганістані є дуже багато дітей, однак практично немає дитинства.

***

Я знаю, що врешті-решт Господь простить усім.







Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage