Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бутенко Анна

«Я люблю, коли ти з’являєшся несподівано і дмухаєш мені гарячим південним вітром в обличчя. Немов — прокинься, не спи. Розворушись, рви матерію буття дальше, дивись-дивись, я даю тобі сили, борись! [...] Я чудово знаю смак цього вітру. Він запашний, пряний, трошки гострий, масний на дотик і солодкий… на відчуття»

Андрій Гудима

      

Не так давно, а саме 2 липня 2023 року, жорстока війна забрала життя львівського ресторатора, бренд-шефа, людини, яка вміла смакувати життя і власне написала про це книгу, — Андрія Гудими. Написана ним книга «69 спецій для Серця» побачила світ вже без існування в ньому талановитого Андрія Гудими. Цей надзвичайно світлий, мужній патріот залишив по собі чудову роботу, книгу, насичену смаком, яскравістю, користю для кожного читача. 

Колега та письменниця Євгенія Кузнєцова писала про Андрія Гудиму : «…такі талановиті тексти, такий смак до життя, таке вміння бачити навколо те, що простим смертним не видно. Добро, відкритість і якась красива дитячість, запакована в маскуліну екстравагантну обгортку…». І дійсно, читаючи текст книги «69 спеція для Серця», важко не погодитися з цими словами. 

Книга містить в собі багато корисних і цікавих фактів про спеції, їх вміле застосування і поєднання. Та ще і сама книга написана текстом дуже легким до прочитання, достатньо невимушеним: так ніби сидиш і говориш на кухні з кимось рідним, близьким про щось цікаве і важливе. 

Напевно кожна людина час від часу займається приготуванням страв для родини або для себе, або взагалі зробила кулінарію частиною свого життя, а саме професією. Але зовсім небагато людей знають про тонкощі додавання різних приправ, спецій до кожної з приготованих страв. А, повірте, додавши якусь дрібку з перелічених у книзі спецій, наприклад, до салату, гарніру або якогось соусу, ви поліпшите смакові властивості вашої страви у десятки разів. А ще ви напевно не здогадувалися і не чули про таку силу-силенну назв цих спецій. Ми всі як мешканці планети Земля знаємо п’ять-шість найвідоміших спецій і користуємося ними щодня, дуже не замислюючись. Це, наприклад, сіль, перець, лавровий лист, куркума, кориця. Хай навіть і так! Але, прочитавши книгу Андрія Гудими, навіть з цими спеціями ви відкриєте новий кулінарний світ для себе. І це без перебільшення! Що вже говорити про інші, менш знані всіма нами спеції: ісот, любисток, майоран, заатар, чабер, ганус, естрагон, пажитник… Вже зацікавилися? Так-так, і всі ці спеції залюбки послужать на вашому кулінарному полі чи то пак кухні. 

«До борщику українського, бульйону або родинного супу — невеликий букетик з пагонів чебрецю та петрушки, обгорнутих лавровими листками. Хіба це не кулінарне диво, перев’язане білою ниткою?... Головне занурити його з любов’ю до варива і перед подачею на стіл найріднішим вийняти»

Або ось ще трошки кулінарних  підказок від Андрія Гудими та його книги «69 спеція для Серця»:

— у плов краще зіра, ніж кмин;

— магазинні спеції в пакетиках — не зовсім те, що треба для найкращого кулінарного результату, адже такі спеції позбавлені ефірних олій. Тому краще знаходити спеції в ще неподрібненому вигляді і завдяки купленій заздалегідь ступці подрібнювати всі ці багатства;

— червоний колір спецій — не небезпечно гостро для ваших язиків і ротиків, а от у спецій жовтого кольору дуже гострий смак. Виняток, звичайно, для перця чилі;

— відвар з листя базиліку збиває температуру;

— меліса для заспокоєння, м’ята більше тонізує;

— зіра підсилює смак і запах ягідних і плодових компотів;

— мускатний горіх, як і чебрець, є афродизіаками, а мускатний горіх у великих дозах — як наркотик;

— для міцного і здорового волосся мити його відваром з материнки.

Коротка проза «69 спеція для Серця» від Андрія Гудими — дуже тепла, корисна і цікава книга, яку варто прочитати кожному і мати у своїй домашній бібліотеці. Адже головною спецією, якою просочена дана книга, і яка є найважливішою у житті, — любов!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage