Stary Lev Logo

Старий Лев
Смачного Нового року! Святкові рецепти від Джеймі Олівера
Уже дуже скоро ми перегорнемо сторінку і ступимо у Новий рік. Уся лев’яча команда щиро бажає кожному з вас, аби цей рік приніс вам багато радості, любові та щастя, аби ви тішили один одного усмішками та добром. Нехай у 2018-му буде багато захопливих відкриттів, яскравих емоцій та звершення найграндіозніших планів. А щоби зустріч нового року була незабутньою, Старий Лев зібрав для вас кілька смачнючих рецептів до святкового столу від відомого британського кулінара Джеймі Олівера.
 
Чільне фото - gustotv.com
 
Більше рецептів шукайте у книжках «Готуємо з Джеймі» та «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі».
 
Близькосхідний салат із качкою
 
 
Інгредієнти (на 4 порції): 1 качка, морська сіль і свіжозмелений чорний перець, 1 столова ложка без гірки меленої кориці, 1 стеблина свіжого розмарину, 1 мандарин або 1 маленький апельсин, розрізаний навпіл, 2 великі гранати, 6 маленьких консервованих лимонів, великий пучок свіжої пласколистої петрушки, великий пучок свіжої м’яти, оливкова олія першого віджиму, 50 г мигдалевих пластівців, трохи підсмажених, 50 г очищених фісташок, жменя січених сушених вишень, 2 великі жмені овочевої валеріаниці (з англ. Corn salad – рапунцель). 
Приготування:
 
Розігрійте пічку до 180°C. Вимийте качку і витріть її досуха всередині та зовні паперовими рушниками. Змішайте чайну ложку солі з чайною ложкою перцю і корицею. Натріть цією сумішшю качку зсередини і ззовні. Начиніть качку розмарином і половинками мандаринів або апельсинів. Покладіть качку на деко для запікання грудкою вниз і спечіть у розігрітій пічці впродовж години.
 
Витягніть деко з пічки і виберіть з нього ложкою весь жир. (Не забудьте зберегти його для запікання картоплі!) Переверніть качку грудкою вгору і печіть іще одну годину. Збільште температуру пічки до 200°C в останні 15 хвилин, якщо хочете мати хрустку шкірку.
 
Ближче до кінця приготування качки розріжте навпіл гранати. Виберіть серцевину консервованих лимонів. Грубо наріжте шкірки лимонів. Відділіть від стеблин листки петрушки і м’яти.
 
Витягніть качку з пічки і дайте їй трохи остигнути. Коли качка охолоне достатньо, щоб брати її руками, витягніть із неї ложкою половинки мандаринів і відкладіть їх убік. Покладіть качку на чисте блюдо для сервірування і тим часом приготуйте решту салату.
 
Візьміть половину граната в руку і тримайте над мискою зрізом донизу. Дерев’яною ложкою постукайте по шкірці граната. Зерна мають випасти з плоду між ваших пальців у миску. Те саме зробіть з рештою половинок граната. Вилучивши всі зерна, відкладіть дві третини їх убік, а решту прокрутіть у блендері з соком спечених мандаринів і серцевиною консервованих лимонів. Процідіть крізь сито і змішайте з рівною кількістю оливкової олії, щоб отримати заправку. Легко приправте сіллю та перцем і відставте вбік.
 
У великій салатній мисці з’єднайте більшу частину листків петрушки і м’яти з підсмаженим мигдалем, фісташками, сушеними вишнями, шкіркою консервованих лимонів, цілими зернами граната і польовим салатом. Додайте заправки. Зніміть качатину з кісток разом із хрусткою шкіркою (якщо м’ясо ще гаряче, скористайтеся гумовими рукавичками) і порвіть її на шматки. Викладіть тепле м’ясо на велику тарілку, зверху покладіть заправлений салат і решту листків петрушки та м’яти, перед подачею скропіть іще заправкою.
 
Запечене куряче філе з лимоном і картоплею по-бомбейськи
 
 
Інгредієнти: 1 куряче філе, кілька картоплин, чайна ложка з гіркою куркуми, 1 лимон, ½ чайної ложки меленого куміну, 5 гілочок січеної свіжої зелені коріандру, ¼ стручка червоного гострого перцю, шматочок свіжого імбиру, оливкова олія, сіль та перець. 
Приготування:
 
Готуємо в компактній формі для запікання, або, щоб зекономити на митті посуду, в одноразовій алюмінієвій формі.
 
Розігрійте пічку до 200°C. Почистіть велику жменю картоплин, наріжте їх 2,5-сантиметровими кубиками і покладіть у каструлю холодної підсоленої води. Доведіть до кипіння, поваріть на малому вогні кілька хвилин, злийте воду і залиште у друшляку, щоб уся вода випарилася. Покладіть у миску чайну ложку з гіркою куркуми, додайте цедру 1-го лимона, ½ чайної ложки меленого куміну, 5 гілочок січеної свіжої зелені коріандру, ¼ стручка червоного гострого перцю, грубо січеного, і 2,5-сантиметровий шматочок свіжого імбиру, очищений і нарізаний соломкою. Відріжте 3 скибки лимона і відкладіть убік. Сік решти лимона витисніть у миску. Струсіть картоплю в друшляку і викладіть у миску, додавши 1 куряче філе зі шкірою. Добре все перемішайте, додавши трохи оливкової олії, посоливши і поперчивши. Витягніть філе, викладіть картоплю шаром у форму, зверху покладіть скибки лимона і м’ясо. Скропіть оливковою олією і запечіть у пічці на середньому рівні впродовж 25-35 хвилин.
 
Печений лосось із фенхелем, петрушкою і томатами
 
 
Інгредієнти (на 8-10 порцій): 1 × 3 кг лосось, без луски, вимитий і патраний, оливкова олія, морська сіль і свіжозмелений чорний перець, 2 бульби фенхелю, тонко нарізані, 6 стиглих томатів, грубо січених, маленький пучок пласколистої петрушки, грубо січений, 2 лимони, дуже тонко нарізані, 1 чайна ложка насіння фенхелю. 
Приготування:
 
Готувати лосося цілком дуже цікаво і безпечно, адже навіть перетриманий у пічці він залишиться соковитим, завдяки високому вмісту жиру.
 
Розігрійте пічку до 200°C. Трохи натріть лосося оливковою олією, посоліть і поперчіть ззовні та всередині. Змішайте разом фенхель, петрушку, томати і лимони, додавши трохи оливкової олії та дрібку солі. Добре наповніть рибину цією сумішшю, залишок викладіть на деко, а лосося – згори на овочі. Скропіть іще оливковою олією, посипте насінням фенхелю і запечіть у розігрітій пічці впродовж 45 хвилин. Перед подачею залиште на 10 хвилин. На кожну тарілку покладіть кілька ложок соковитої, кислуватої суміші фенхелю з томатами, спеченої під рибою.
 
Парена броколі з соєвим соусом та імбиром
 
 
Інгредієнти (на 4 порції): 1 велика голівка броколі, 2 столові ложки з гіркою насіння кунжуту, оливкова олія, 5 зубців часнику, очищених й тонко нарізаних, 3 столові ложки соєвого соусу, ½ чайної ложки кунжутної олії, сік 1-2-х лаймів, шматок імбиру, завбільшки з великий палець, очищений. 
Приготування:
 
Відріжте підсохлі кінці качанів броколі та відділіть суцвіття якнайближче до стебла. В результаті ви матимете купку дрібних суцвіть і голий качан. Викидати качан не варто – він дуже смачний. Почистьте його овочечисткою, розітніть навпіл і тонко наріжте. Тепер він зготується одночасно з суцвіттями. Варити чи парити броколі – ваш вибір, аби вона була м’якою, але не занадто.
 
Поки готується броколі, підсмажте насіння кунжуту на сухій сковорідці до золотистого кольору і відставте вбік. Влийте у сковорідку три столові ложки оливкової олії, розігрійте її та підсмажте на малому вогні часник до золотистого кольору й хрусткості. З мого досвіду, сковорідку слід нахиляти трохи вбік, щоб олія збиралася з одного боку – так часник гарно засмажується. Не дайте часнику підгоріти, бо це дасть гіркоту. Готові часникові пластівці витягніть шумівкою і покладіть поряд із кунжутом.
 
Тепер, щоб зменшити кількість посуду для миття, приготуйте заправку просто в сковорідці – прогрівати її не треба, тому вимкніть вогонь і дайте охолонути. Злийте часникову олію, залишивши буквально 2 столові ложки, влийте соєвий соус і кунжутну олію – перемішайте. Витисніть сік одного з лаймів, натріть імбир і пропустіть його через сито ложкою, щоб отримати якнайбільше соку – його вилийте у сковорідку теж. На цьому етапі скуштуйте: повинен вийти врівноважений ансамбль горіхового і солоного смаку з пекучою кислинкою лайма. Якщо для ідеальної гармонії бракує соєвого соусу, оливкової олії або лаймового соку – вільно додавайте їх до смаку.
 
Подайте гарячі броколі у мисці, скропивши заправкою (струсіть її у сковорідці перед подачею, щоб вона не розділилася), посипавши часниковими пластівцями та кунжутом.
 
Кекси до чаю
 
 
Інгредієнти (на 18 порцій): Для бісквітного тіста: 225 г несоленого масла, розм’якшеного, а також трохи для змащування форми, 225 г борошна з розпушувачем, просіяного, 225 г дуже дрібного цукру, 4 великі яйця, цедра 1-го лимона.
 
Для фруктової глазурі: 50 г свіжих ягід (малини, полуниць або чорниць), а також трохи ягід або цукатів для прикраси, 150 г цукрової пудри, просіяної для шоколадної глазурі, 150 г цукрової пудри, просіяної, 4 столові ложки порошку какао, просіяного. 
Розігрійте пічку до 190°C. Приготуйте бісквітне тісто. Для бісквітного тіста розітріть масло з цукром дерев’яною ложкою або електричним міксером до легкості й пухкості. Додайте по одному яйця, добре розтираючи кожне, перш ніж покласти наступне, відтак умішайте в тісто борошно і лимонну цедру. Викладіть вашу форму для кексів 18-ма шматками пергаментного паперу. Рівномірно розподіліть по заглибинах із прокладками тісто. Поставте форму в пічку на 15 хвилин. Готовність перевірте, проштрикнувши кекс зубочисткою. Потримайте її 5 секунд у бісквіті й витягніть: якщо вона чиста – кекс готовий, якщо ж до неї пристало трохи тіста – поставте форму знов у пічку ще на 5 хвилин до повного пропікання і золотистого кольору. Якщо кекси перетримати в пічці, вони стануть сухуватими, тож добре їх пильнуйте. Витягніть кекси з форми і дайте їм охолонути на решітці.
 
Тепер час приготувати глазур. Кількості компонентів для кожного виду глазурі вистачить на всі кекси, тому зготуйте лише один з них, або ж, як це зробив я, половину кожної. Для фруктової глазурі розітріть обрані вами ягоди в пюре виделкою або в блендері. Якщо в ягодах є кісточки, пропустіть пюре крізь сито. Вмішайте просіяну цукрову пудру, доки отримаєте однорідну пасту. Для шоколадної глазурі змішайте цукрову пудру з порошком какао і 60 мл води, отримавши однорідну пасту.
 
Коли кекси охолонуть, вилийте на кожен чайну ложку глазурі, прикрасьте залишками ягід або цукатами.
 
Лимонно-імбирний напій
 
 
Інгредієнти: кубики льоду, 1 баночка (330 мл) газованого лимонаду, кілька гілочок свіжої м’яти, шматочок (2 см) свіжого кореня імбиру, 1 пляшка газованої води. 
Приготування:
 
Наповніть великий глек льодом до половини. Додайте лимонад і гілочки м’яти. Обчистьте і дрібно натріть корінь імбиру. Вкиньте у глек і залийте газованою водою. Добре перемішайте дерев’яною ложкою і подайте до столу.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно