Stary Lev Logo

Старий Лев
Смачні напої до святкового столу
В Україні вже похолодало, землю притрушує сніг, а вікна покривають казкові візерунки. Саме час закутатися в теплу ковдру та насолоджуватися смачними напоями. Ось кілька рецептів таких напоїв, які обов`язково Вам смакуватимуть до свят:)
 
*** 
 
Кисіль журавлиний
 
1 склянка журавлини, 200 г цукру, 50 г картопляного крохмалю.
 
Журавлину перебрати, промити, запарити і перетерти разом з відваром крізь друшляк, щоб вийшло ½ л соку. До гарячого соку додати цукор. Крохмаль, розведений у ½ склянки холодної води, помішуючи, закип’ятити. Зняти з плити, додати перетертий сік, налити в склянки, посипати цукровою пудрою і винести в холодне місце. Кисіль з вишень, смородини та інших ягід готують так само, як з журавлини. До киселю з малини і полуниць додають протерте ягідне пюре. Перед подачею на стіл краї склянки змастити білком і обсипати цукром.
 
Дарія Цвєк, «Солодке печиво»
 
*** 
Вар із сушених фруктів
 
500 г сушених фруктів (яблука, гру ші, сливи, персики, абрикоси), цукор за смаком, цитринова шкірка, гвоздика.
Фрукти переберіть, кілька разів добре помийте теплою водою, залийте окропом (2 л) і залишіть на ніч, щоб набухли. Тоді залийте перевареною водою і варіть, доки фрукти не стануть м’якими, додавши до смаку цукор, шкірку з цитрини або помаранчі, одну гвоздичку. Коли вар охолоне, злий те його у скляний глечик і досолодіть до смаку, а фрукти викладіть у са лат ницю і полийте розтопленим медом.
 
Дарія Цвєк, «Малятам і батькам»
 
 
*** 
 
Грінтвейн Мумі-Тата
 
300 мл води, 2 дес. л. цукру-пудри, 10 гвоздик, 1 ч. л. коробочок кардамону, 2 палички кориці, 1 шматочок імбиру, 500 мл чорносмородинового соку (якщо надто, концентрований, розведи водою), родзинки й обчищений мигдаль.
Налий воду в каструлю, додай прянощі. Вари 15 хвилин під накривкою. Проціди й додай соку. Поклади родзинки й мигдаль у склянку, а тоді залий гарячим напоєм.
 
Самі Маліла,  «Рецепти Мумі-Мами»
 
*** 
 
Лимонно-імбирний напій
 
Кубики льоду, 1 баночка (330 мл) газованого лимонаду, кілька гілочок свіжої м’яти, шматочок (2 см) свіжого кореня імбиру, 1 пляшка газованої води.
 
Наповніть великий глек льодом до половини. Додайте лимонад і гілочки м’яти. Обчистьте і дрібно натріть корінь імбиру. Вкиньте у глек і залийте газованою водою. Добре перемішайте дерев’яною ложкою і подайте до столу.
 
Джеймі Олівер, «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі»
 
*** 
 
Малиновий слаш 
 
Кубики льоду, 2 гілочки свіжої м’яти, бузиновий сироп, 150 г малини, 1 л газованої води.
 
Сполосніть чашу комбайна і встановіть насадку зі стандартним ножем. Вкиньте 2 великі пригорщі льоду та листочки з двох гілочок м’яти і перемеліть на снігоподібну масу. Не вимикаючи комбайн, долийте 50 мл бузинового сиропу і вкиньте малину. Влийте 500 мл газованої води і ще трохи прокрутіть, щоб усе добре змішалося. Скуштуйте, якщо недостатньо солодке — підлийте ще бузинового сиропу. Перелийте у великий глек і влийте решту газованої води. Перед подаванням розмішайте.
 
Джеймі Олівер, «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі»
 
***
 

Палаюча кава
 
Напій, приготований за цим рецептом, називають по-різному: паленка, кавовий брюло. Готують чотири горнятка дуже міцної кави, яку слід залишати гарячою. Тонкими часточками – соломкою – нарізають шкірки одної помаранчі й одної цитрини. Додають за смаком гвоздики й кориці. Іноді корицю не кладуть.
 
Невелику ринку злегка нагрівають на слабкому вогні, кладуть у неї шкірки помаранчі і цитрини, корицю, гвоздику, наливають горнятко коньяку і підпалюють. Обережно: якщо ринка занадто нагріта, полум’я може піднятися високо. У палаючу суміш наливають гарячу каву, прикривають ринку кришкою і дають настоятися кілька хвилин. Напій проціджують і розливають по маленьких горнятках. Рецепт розрахований на шість порцій.
 
Юрій Винничук, «Таємниці львівської кави»
 
*** 
 
Медовий квас
 
40 л води, 1 житній хліб, 500 г забруса, 1 кг меду.
 
Закип’ятити воду і покласти туди посмажений житній хліб, забрус та мед. Перемішати та поставити в тепле місце на 5 днів. Напій процідити і перемістити в прохолодне місце. Може зберігатися кілька місяців.
 
Костянтин Грубич, «Смачна країна»
 
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage