Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Пубертатний (він же підлітковий) період зумовлює кардинальні зміни у організмі дитини: біологічні, хімічні, гормональні, а ще психологічні, поведінкові, ціннісні… Як не розгубитися, коли твоє тіло стрімко змінюється, із ним відбуваються невідомі тобі досі процеси, а те, що ще вчора цікавило та приносило радість, сьогодні сприймається абсолютно байдуже ? Щоб такі зміни не заскочили зненацька, пропонуємо прочитати чудову книжечку Барбари Петрущак «Путівник світом дорослішання для дівчат: зміни в тілі, перші місячні та бодіпозитив», яка нещодавно з’явилася у «Видавництві Старого Лева»!

* книга для молодшого та середнього шкільного віку

 

Твоє тіло – твоє діло, або як прийняти себе такою, яка ти є

На початку і впродовж підліткового періоду твоє тіло починає стрімко змінюватися, й інколи важко дати з ним раду. Але важко – не означає неможливо! Авторка книги дає поради читачам, як полегшити цей непростий період змін, краще почуватися та полюбити себе такою, яка ти є.

Не будемо описувати кожну пораду та твердження, записані у «Путівнику…» (краще придбати  примірник та прочитати його самій, або разом із подругою/старшою сестрою/мамою чи просто людиною, якій ти довіряєш). Але виокремимо 7 фактів, щоб ти знала, з чим матимеш справу!

 

1. Твоє тіло – це твій дім. Ти неповторна, досконала та унікальна, така, як є. І ні, тебе не псують ні звичне для підлітків акне, ні кілька кілограмів, які ти вважаєш «зайвими». Усе є нормою – а якщо стосовно твого тіла тебе щось дуже турбує – поговори про це з близькими людьми і не бійся звернутися до лікаря! Тому дбай про свій дім, своє тіло, поважай його та й трохи вдячності не завадить. Проведи експеримент : якщо ти будеш час від часу щиро дякувати своєму тілу за те, що воно забезпечує твою життєдіяльність, дякувати за зір, можливість відчувати і так далі – твій настрій ставатиме дедалі кращим, самоцінність підвищиться, і навіть відображення у дзеркалі буде тебе радувати чим раз дужче! Позитивний підхід до тіла ще називають таким терміном, як «бодіпозитив».

 

2. Статеве дозрівання. О-о-о, ось і воно. Те, про що точиться стільки розмов! Те, що може викликати такий страх і паніку! Але не варто боятися! Хоч статеве дозрівання і можна порівняти зі справжньою революцією у твоєму організмі, але Матінка-Природа все передбачила: зміни твого тіла дитини на тіло дорослої жінки відбудуться поступово, так як і має бути. Коли ж його чекати ? У дівчаток статеве дозрівання розпочинається орієнтовно у віці 8-13 років і триває 3-6 років. Із книги ти дізнаєшся деякі ритуали інших країн, пов’язані із статевим дозріванням дівчат, яку участь у дорослішанні беруть гормони, а також знайдеш «покрокову карту подорожі» – поетапний опис того, що і у якому віці з тобою відбувається.

 

3. Цінувати себе як особистість. У підлітковому віці ти, напевно, будеш привертати до себе більше уваги, ніж, наприклад, коли ти була дитиною. Інші підлітки, або, можливо, і дорослі,  дозволятимуть собі коментувати твій зовнішній вигляд, критикувати тебе. Але варто пам’ятати, що такі коментарі/зауваження більше говорять не про тебе, а про  тих людей, які їх виголошують. Крім того, юним дівчатам дуже важливо навчитися говорити чітке «ні», коли хтось (навіть людина, яка їм подобається) зазіхає на їхні принципи чи змушує робити те, що для дівчини є неприємним/неприйнятним. Ти у себе лише одна! Годі про це забувати!

«Ти завжди маєш право не погоджуватися на неприйнятне ставлення до себе і голосно про це казати. Це вміння, яке можна натренувати. Так і варто вчинити – у такий спосіб ти дбаєш про себе й показуєш іншим, що маєш межі, які не можна порушувати».

Крім того, запам’ятай, що ніхто не має торкатися тебе без твоєї згоди. На таке реагуй одразу: якщо не змогла дати відпір у моменті, одразу ж повідом про ситуацію дорослим, яким довіряєш. Не соромся! Цим ти допоможеш не тільки собі, а й іншим дівчатам, які можуть потрапити у схожу ситуацію.

 

4. Не тримай у собі всі емоції! Адже так можна просто вибухнути! Так, можливо, ти, інші дівчатка, авторка книги  (та і я також) часто чули, що потрібно бути чемними та не виявляти  сильні  негативні емоції  на людях, тому ми звикли «консервувати» усе непотрібне у собі. Але це не вихід, тому не тримай у собі складних почуттів та переживань. Розкажи про них комусь із дорослих.

Ну, і є  доволі поширені способи вираження емоцій злості, розчарування, агресії – можна побити подушку, покричати коли ти одна вдома (бажано, щоб сусіди не викликали поліцію J) або поплакати – із сльозами тіло позбавляється токсинів.

 

5. Знайди свої сильні сторони! Буде класно, якщо ти знайдеш заняття, які приноситимуть тобі щиру радість. Це може бути якийсь вид спорту, письменництво, фотографування, програмування, або просто прогулянки на природі, враження від яких будуть перетворюватися у атмосферні вірші. Експериментуй, і ти обов’язково знайдеш щось собі до душі! А, як приємний бонус, твоє відчуття власної цінності тільки зростатиме!

А ще – навіть якщо у тебе щось не виходить – забудь про критику, ми і так достатньо себе критикуємо у підлітковому віці. Хвали себе за маленькі перемоги, роби собі компліменти, і говори до себе лагідним тоном. Бо як ти ставишся сама до себе (і демонструєш це світові) так, у значній мірі, будуть ставитися до тебе й інші (але не перейди межу пихатості чи зарозумілості!).

Тобто, стань найкращою подругою для самої себе!

 

6. Спорт та здорове харчування! Тут ти можеш роздратовано зітхнути: стільки мама тобі торочить про важливість занять спортом та шкідливість щотижневих чипсів, але … у цьому випадку – вона на 100 % має рацію! Рух – це життя, тому обери для себе вид спорту (гімнастика, акробатика, фітнес, велосипед, плавання, біг, катання на скейті чи на роликах, вивчення танцювальних рухів на ютюбі, що завгодно!) але тільки рухайся! Під час занять спортом твоє тіло виробляє особливі гормони, і ти відчуєш себе щасливішою! Спробуй! А ще – якщо вдається – спи не менше 8-ми годин на добу, дивися добрі фільми та читай смішні книги, а ще: з’їж веселку!

Ні, ні, ми не з’їхали з глузду. Йдеться про те, щоб ти вживала багато вітамінів та корисних речовин, які так потрібні твоєму організму. Крім кальцію та білку (які містяться, наприклад, у сирі, яйцях, квасолі та мигдалю) ще класно їсти багато овочів та фруктів – різних кольорів (яблука, сливи, банани, шпинат, морква та інше) – так ти можеш хоч кожного дня з’їдати веселку!

 

7. Друзі – це ті, хто тебе підтримує і з якими ти почуваєшся добре та комфортно. Спілкування з однолітками – також дуже важливе, але – обирати собі друзів – це справді мистецтво! Якщо твої товариші постійно злісно кепкують з тебе, насміхаються з твоїх бажань чи хобі, «обрізають тобі крила» (тобто критикують та  не мають віри, що ти можеш досягти чого забажаєш) – то задумайся: чи насправді вони тобі друзі? І, не забувай ділитися добром та робити компліменти іншим – адже дружба – це добрі стосунки  завжди у двосторонньому порядку!

 

«Пам’ятай: кожна людина розвивається по-іншому і прокладає власну дорогу. Ти маєш свою!»

 

Крім цього, у «Путівнику…» ти знайдеш відповіді на запитання

- як і коли підібрати свій перший ліфчик (бюстгальтер), і чи потрібен взагалі він тобі;

- зрозумієш, чому не варто так соромитися целюліту чи зайвого волосся на тілі;

-  чому ти так сильно пітнієш і що з цим робити;

- як справитися із першими (і не тільки) місячними;

- як не оцінювати себе через призму думок про тебе оточуючих і скласти позитивний образ свого тіла та особистості;

- як розпізнавати свої емоції і ще багато-багато чого іншого!

Також у «Путівнику…» є окремі сторінки та місця, де ти можеш занотовувати думки, які приходять під час читання, інсайти, щось важливе, що спало тобі на думку. А можеш – просто розмалювати ці сторінки! Адже тут головна – ти!

А дівчачо-яскраво-кольорові ілюстрації Анни Рудак у цій книжулі покращать тобі настрій, допоможуть зрозуміти усю унікальність та неповторність кожної дівчини!

Цінуй свою унікальність! Пам’ятай про свою чарівність!  Ми усі – різні, і це чудово!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage