Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія

Досі існує думка, що мистецтво — це щось винятково складне й недоступне пересічній людині. А відрізняти ренесанс від маньєризму чи символізму не так вже й потрібно. Насправді мистецтво — це про наше із вами життя, втім про різні погляди на нього. У цій добірці ви знайдете книги, які допоможуть розібратись у живописі, архітектурі та фотографії. Завдяки їм ви навчитеся розумітися у мистецтві та зможете спробувати створити щось власноруч.

Щоб розібратись у мистецтві фотографії:

«Коротка історія фотографії. Ключові жанри, роботи, теми і техніки», Іан Гайдн Сміт

Іан Гайдн Сміт — кіножурналіст, письменник та радіоведучий. А також він редактор книжки «1001 фільм, який варто переглянути». Іан — експерт та дослідник візуального мистецтва. Його книжка «Коротка історія фотографії» розповідає про зародження фотомистецтва та його розвиток до сьогодення. Втім Іан не лише зробив історичну довідку. Він зібрав серію фотографій, які найбільше запам’ятались світові. А також автор пояснює читачам, чому саме вони вплинули на світ. Автор пояснює як через фото можна дивитись на суспільство та навіть його змінювати.

Щоб пізнати українське мистецтво:

«Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930. Пам’ять, за яку варто боротися», Мирослав Шкандрій

Авангардизм — це один із найцікавіших мистецьких напрямків. Адже він покликаний руйнувати традиції та усталені форми, а створювати натомість щось нове та сміливе. Мало хто знає, що митці, які творили в Україні, стали найвідомішими практиками та теоретиками авангардизму. Наприклад, Казимир Малевич та Василь Кандинський. Вони відомі в усьому світі, втім досі залишаються невідомими для українців.

Мирослав Шкандрій у своїй праці розповідає про становлення сучасного мистецтва в Україні та чому воно має значення саме для нас. «Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930» — це книжка на перетині мистецтвознавства та історії, яка відкриє читачеві чимало українських призабутих геніїв мистецтва.

Щоб розібратись в найпопулярніших художниках:

Мистецька серія «Це Далі», «Це Воргол», «Це Караваджо», «Це Моне», «Це Маґрітт», «Це Ван Гог»

Картини цих художників друкують на постерах та футболках. Про них знімають художні та документальні фільми. А ще кожен з них закутаний у власні легенди та плітки. Проте якими вони були до того, як стати величними геніями нашого часу? І як вони врешті-решт ними стали?

У «Видавництві Старого Лева» вийшла ціла серія книжок про відомих художників, яких знають всі. Серед них Ван Гог, Караваджо, Моне, Далі, Воргол та Маґрітт. Автори й авторки книжок розповідають біографії митців так, що їх хочеться запам’ятати та розповідати друзям. Жодних занудних текстів чи складного мистецтвознавства! Лише кілька захопливих читацьких подорожей з найвідомішими художниками.

Щоб відрізняти бароко від готики:

«Зрозуміти архітектуру. Від готики та бароко до модерну та еклектики», Юліан Чаплінський

Українські міста формувались під впливом завойовників, війн та революцій. Якщо прогулюватись Києвом чи Львовом й підняти погляд догори, то можна побачити найкращі приклади бароко та готики. Втім, це не просто красиві будівлі, це наша історія. Вона закодована в старовинних українських церквах, в глиняних хатинках на околицях та в розкішних палацах. Проте, як оцінювати красу цих будівель? І як її врешті-решт навчитися її бачити?

Юліан Чаплінський не лише навчить вас відрізняти готику від ренесансу, а бароко від маньєризму. Він розповість вам як читати історію міста за його будівлями. Адже архітектура невідривно пов’язана з історією та політикою.

Щоб зрозуміти дизайн:

«Дизайн для реального світу. Екологія людства та соціальні зміни», Віктор Папанек

Все, що нас оточує, — це предмети дизайну. Стілець, на якому ви сидите, чашка, із якої п’єте ранкову каву, та інтерфейс телефону, яким користуєтесь. Дизайнери створюють предмети побуту, одяг, прикраси та візуальний вигляд програм. Але як насправді працює дизайн? Чи справді ми інтуїтивно обираємо лише те, що нам подобається ззовні? І чому правильний дизайн врятує світ?

Американський дизайнер та викладач Віктор Папанек пів століття тому написав свою найвідомішу працю «Дизайн для реального світу». Навіть через роки книжка не втратила своєї актуальності. В ній автор розглядає функції дизайну, його цінність та способи створення правильних дизайн-рішень.

 Щоб самому стати митцем чи мисткинею чи митцем:

«Велика Магія», Елізабет Ґілберт

Ви хочете стати творцем? Запросто, варто лише почати! У цьому читача переконує Елізабет Ґілберт. Одна з найпопулярніших авторок сучасності розуміється в творчих підходах та мистецтві, будьте певні. У своїй книжці «Велика Магія» вона розповідає про принципи креативності та про те, як стати митцем. Варто всього лиш побороти страх першого кроку й почати творити.

Книжка буде цікава усім, хто хоче писати вірші, ліпити скульптури чи малювати картини. Але досі сумнівається чи варто? Лагідна порада від Старого Лева: завжди варто. Творіть, це робить наш світ кращим.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage