Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Віра Карпінська

Довгі зимові вечори варті того, щоби провести їх у читанні. А особливо, коли це книги, які написані на основі реальних подій. Підбірка книг для тих, хто хоче глибше зануритися в історію – сучасну й минулу.

 «Світлий Шлях»: історія одного концтабору

«”Світлий шлях”: історія одного концтабору», Станіслав Асєєв

Вулиця Світлого Шляху, окупований Донецьк. Дивно, але саме на вулиці з такою назвою розташована в’язниця «Ізоляція», яку ще назвали «донецьким Дахау». З травня 2017 року по грудень 2019 року в полоні проросійських сил в «Ізоляції» перебував український журналіст та письменник Станіслав Асєєв. Йому сфабрикували справу й звинуватили у шпигунстві.

Свій досвід перебування у концентраційному таборі ХХІ століття Станіслав Асєєв виклав у 23 розділах книги. Жорстокість, яка не має меж, тортури, до божевілля нелогічні й некеровані вчинки наглядачів, відчай, біль та неминучість.

«Якщо спробувати означити це місце – цю в’язницю – одним-єдиним словом, то я назвав би її «неминучість», і ось чому. Коли вас кладуть на стіл і щільно обмотують скотчем, ви можете викрикувати будь-що – це нічогісінько не змінить. Ні молитви про сім’ю, ні волання до Бога, ні ваша стать, ні ваш вік, ані сам ваш біль, жах і крик не змінять нічого взагалі. […]. Неминучість. Не варто волати і благати – вони однак це вчинять, вони однаково катуватимуть вас».

Книга, яку повинен прочитати кожен, для ще більшого розуміння того, з ким воюємо та задля чого перемагаємо.

 Ловець повітряних зміїв

«Ловець повітряних зміїв», Халед Госсейні

Ще одна книга на основі реальних подій – «Ловець повітряних зміїв» афгано-американського письменника та лікаря Халеда Госсейні, яка вийшла у 2003 році.

Останні роки спокою в Афганістані перед вторгненням Радянського Союзу. Хлопець Амір насолоджується своїм життям у красивому будинку зі своїм другом Гассаном. Одного разу він стає свідком злочину, який переверне все життя і довго буде переслідувати його.

У 1979 році відбулося вторгнення. Амір втікає за океан. Однак ця втеча не тільки через безлад, вбивства, переслідування, які принесли з собою росіяни. Також це втеча від себе. Десятиліттями він шукатиме та не знаходитиме спокою, і тільки здолавши важку дорогу знову додому, він врешті знайде спосіб спокутувати свою провину і примиритися з самим собою.

«Ми з Гассаном перезирнулися. І розреготалися. Малий індієць скоро засвоїть те, що трохи раніше вже засвоїли британці, а наприкінці 1980-х змушені будуть засвоїти росіяни: афганці – народ незалежний. Афганці плекають традиції, але зневажають правила».

Книга, яка не тільки вразить своєю щемкою історією, а в деталях розповідь про всю жорстокість вторгнення СРСР на територію Афганістану у 1979 році та прихід до влади талібів у 1990-х роках.

 Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності

«Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності», Михайло Винницький

«Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності» – це книга, яка ретроспективно розповідає про кожну ключову та вирішальну мить з 2013 по 2018 роки. Це історична книга з аспектами репортажу, оскільки автор був учасником Революції Гідності.

Михайло Винницький зробив деталізований та послідовний виклад подій, окрім того, вдався до аналізу цих подій, пояснив передумови Революції Гідності та її вплив на наше сьогодення.

«Шок часто є наслідком стереотипів, спрощення та прийняття напівправдивих тверджень, що неминуче перетворюються на хибні висновки. Ми почнемо з найістотніших стереотипів про Україну: з твердження про те, що вона є регіонально розділеною державою, що її населення – історично пасивне».

Книга, яка детально та фактологічно пояснить нам масив подій, свідками яких ми всі були.

 Моя мандрiвка у Країну морпіхів. Із щоденника капелана

«Моя мандрівка у Країну морпіхів. Із щоденника капелана», Андрій Зелінський

Людини без власної мандрівки не існує.

Війна на сході України очима капелана та морського піхотинця. Разом із воїнами він проходив найважчі випробування, сам був за миті до смерті, зустрічав смерть інших. Разом з іншими свято вірив у перемогу й у добро. Вчив ніколи не зупинятися і не зупинявся сам.

Щоденник-мандрівка у двохстах сторінках. Книга – роздуми, описи та фактологічні матеріали з «Країни морпіхів» від отця Андрія Зелінського.

«Країна морпіхів розпочинається саме тут, з цієї скелі – з вірності тих, хто не зрадив своїх побратимів, рідний народ, свою Батьківщину. Саме тут, – у цій динамічній і нездоланній вірності, що не дає зупинитися, завмерти, здатися, що підштовхує спонукає, надихає на боротьбу, – наше коріння».

 

«Жінка в Берліні», Анонім

Попри те, що у 2001 році розкрили ім’я авторки, все ж досі книгу підписують не її справжнім іменем, а так, як було при її житті, – Анонім.

Книги – документ, сповідь та історичний доказ того, як солдати Червоної армії плюндрували Берлін та його мешканців в останні тижні Другої світової війни.

Авторка вела щоденник з 20 квітня по 22 червня 1945 року. У ньому вона задокументувала все, що за ці два місяці відбувалося не тільки з нею, а й зі сусідами-берлінцями, з якими вона жила у будинку. Без світла, води та їжі – саме таким постає Берлін в цей час. Вчора мешканці ховалися від авіабомб у підвалах, а сьогодні ховаються від не меншої небезпеки – у Берлін заходить Червона армія. І як тільки вони захоплюють місто, починаються масові грабунки, катування та зґвалтування. 

«Я все не могла позбутися думки, як же добре мені велося в попередньому житті, адже раніше я ніколи не відчувала кохання як тягар, а тільки як радісний дар. Мене ніколи не змушували, та й мені не доводилося себе змушувати. То було добре. І так кепсько мені зараз не через надмір. Болем відлунює тіло, над яким поглумилися, яке взяли проти його волі».

Розповідь однієї жінки стала розповіддю мільйонів жінок, досвідом великого морального та фізичного тягаря, якого зазнали жінки на руїнах війни.

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage