Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Втрата… Це  слово, як не прикро, але стало частиною нашого щоденного лексикону. Втрата – це завжди боляче і тяжко. А коли ти  підліток, то життя взагалі може здатися непосильною ношею. Але… Скільки б ми не чули вислів «найтемніша ніч – перед світанком» – переконатися у її доцільності можемо лише на власному досвіді. Або прочитавши таку щемку та щиру повість, як «Кеди в небі».

 

«Подумки балакати з тією, яка тепер живе лише в моїй голові.

З мамою».

 

Інфо про ГГ: Леся. На перший погляд – звичайнісінька підлітка-восьмикласниця із пухнастим кульбабковим волоссям, заплетеним у колоски.  Їй подобається навчатися, читати класні книжки та слухати «The Hardkiss». Не надто любить виділятися з натовпу. Особливо після того, що сталося…

Втрата найріднішої у світі людини розділила її життя на «до» та «після»…

«Я перестала бути собою  – дівчиною, в якої були гарні  (або ні) очі, кльова (або ні) фігура, якісь зацікавлення і симпатії. На мене лягла тінь маминої смерті, і я дуже довго з-під неї вибиралася. Може, тому, що не надто й хотіла. Бо так принаймні трохи відчувала, що мама досі є в моєму житті».

 

Коли втрачаєш найближчу людину – переживаєш різні етапи горя: нерозуміння, неприйняття, суцільний біль та гнів… Тобі здається, що ти сам-один – проти усього світу… Леся вирішує провести власне розслідування:  чому насправді відбулася трагедія? У ході цієї майже детективної історії дівчинка не тільки розгадає деякі таємниці минулого мами, а й знайде того (тих), кого аж ніяк не сподівалася зустріти…

«Мама колись розказувала, як носила мене під серцем. Щодня я ставала важчою – але це, запевняла вона, була приємна тяжкість. Тепер я ношу у серці свою маму. А вона щодня стає легшою. Пропадає запах, звук сміху. Блякнуть спогади. Стираються фрази. Так, ніби вона вивітрюється з мого серця і скоро її там зовсім не буде».

Тинейджери, на жаль, бувають байдужими до чужого горя. Серед них трапляються заздрісні, вороже налаштовані, злі. Так, замість підтримки, Леся опиняється не лише  у суцільному коконі самотності, а й стикається із булінгом та ненавистю «королеви класу». Як пережити це щоденне пекло ?

У найнесподіваніший момент дівчинка отримує у подарунок яскраво-червоні кеди, які стають для неї символом власної внутрішньої сили, ідентичності, свідченням того, що вона – Є.

«… у мене відчуття, ніби я вбрана в якийсь світловий плащ, і всі її слова просто згоряють в цьому світлі, не долетівши до мене…»

Ця повість  –  про втрату,  яка випалює все всередині, залишаючи саме згарище  і, здається, життя вже ніколи не буде барвистим, радісним, яскравим. Адже  у такі періоди тотальної самотності виникає відчуття, наче нічого вже не має сенсу.  

Вона про підступну пастку депресії, у яку так легко потрапити, але так важко з неї вибратися. Про надію, що з'являється у найкритичніший момент, коли ти вже розчарувався у всьому та всіх. І людей, –  які допоможуть тобі втриматися над прірвою. 

Віталіна Макарик написала світлу та щемку, важливу та душевну історію для і про підлітків, що допомагає справлятися із бідою і проживати біль, розчарування, горе. Вона вчить вірити у дива (попри все!) та цінувати тих, хто поряд.

Книга дійсно з тих, які написані серцем, а цитати з неї хочеться зберігати у своїй душі та пам'яті, мов дорогоцінні скарби…

 

Є нестерпні дні – але ти дихай. Просто дихай. І розкажи про свій стан тим (тому), кому довіряєш. Вони допоможуть.

 

«Кедам в небі» притаманний і вайб підліткових розваг:

- зависання у хіпстерській кав'ярні «Люкке»  (яка, до слова, має не тільки акаунт у Інсті, але й існує в реалі! Я б таку із задоволенням відвідала!);

- тусівку крутих «Крилатих» райдерів  (Алекс, Джо, Террі, Еліс – я полюбила їх усіх! А їх трюки на великах  – то як стиль життя!);

- захоплення відеоблогінгом та фотографуванням …

 

Хто такий Алекс Вітер (Alex Wind) із неслухняними кучерями та очима кольору кави ? І яку роль він зіграє у житті головної героїні?

 

«Алекс притягнув мою долоню до себе і легенько поцілував. І дивився на мене так, що я зрозуміла: йому й не треба більше нічого казати. Що подумки він став поряд зі мною, взяв половину того вантажу, який багато місяців лежав на моєму серці, і поніс його далі».

 

Від спустошення – до життя. Від темної ночі – до ніжного світанку. Від сірості та непомітності – до яскравих «Кедів в небі»…

«На площі ганяли голубів дітлахи, райдери на велосипедах вигадували різні трюки – більше для себе, ніж для глядачів, які потрохи збиралися віддалік. Спокій, мир, тиша. Вечірнє небо над багатоповерхівкою світилося золотим сяйвом, ніби портал в інший світ».

 

І, попри все, давайте вірити, що у кожного із нас попереду – ще буде щастя! Тож приємних і затишних вам читань!

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage