Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Що перше: фільм чи книга?
Часто, сидячи в кріслі чи лежачи на дивані під час перегляду фільму,навіть не знаєш, що колись цю історію було написано, як книгу. Особисто я спершу передивилась частину фільмів про Гаррі Поттера, а уже тоді взялась читати. І навіть згодом, часто доводилось спершу дивитись фільм, а уже потім руки доходили і до книжки. Адже фільм – це значно швидше, і дехто думає, що навіть цікавіше. Але чи це дійсно так?
 
Насправді екранізація якогось твору зазвичай є лише уривками його найцікавіших епізодів у логічній послідовності. Згідна, кіно – це мистецтво. І є дуже багато фільмів, які дійсно захопливі та відповідають книзі. Але це не завжди так.
 
Часто взявши книгу до рук після перегляду фільму, відкриваєш для себе нові історії, сюжети, деталі, про які навіть не згадувалось в екранізації. Звісно, неможливо передати все у кінострічці: тоді вона стане надто довгою і малоймовірно, що її додивляться до кінця. Втратиться уся цінність мистецтва кіно.
 
Але якісні характеристики фільму не завжди відповідають книзі. Оптимальний варіант: спершу прочитати книгу, уявивши собі усі події, програвши в голові сюжети. Тоді переглянути фільм, і порівняти своє уявлення з баченням інших, які детально вивчили твір і адаптували її від читачів до глядачів.
 
Але як же фактор особистого сприйняття? Адже тоді не факт, що такий фільм задовольнить власне ego, сподівання. Справа в тому, що він і не повинен задовольнити. Фільм – це теж суб’єктивне відображення твору. Він не є еталоном, він є втіленням фантазії іншої групи читачів. Адже на кіноринку часто трапляється по кілька варіантів екранізації одного і того ж твору, які відповідають окремим людям, світоглядам, колориту народу і т.д.
 
Тому якщо хочете побачити картину, яку створив письменник, читайте книги, уявляйте, аналізуйте. Якщо хочете порівняти своє бачення твору з іншими, дивіться фільм. Можливо хтось бачить історію зовсім по-іншому.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage