Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Харлан Ганна

Зіркові мемуари — читання, безумовно, цікаве, адже дозволяє стати ближчими до кумирів, а також показує, що знаменитості змушені долати ті самі проблеми, що і звичайні люди. Зірковий статус не є запорукою відсутності життєвих негараздів. Часто якраз навпаки. Тож зібрали для вас добірку цікавих мемуарів відомих особистостей, які вийшли друком в українському перекладі. 

Рік, коли я казала «ТАК»Шонда Раймс «Рік, коли я казала "ТАК!"»

Вам теж назва цієї книжки нагадала про комедію «Завжди кажи "ТАК"» із Джимом Керрі? Дуже схожий експеримент вирішила провести на собі американська сценаристка, продюсерка та режисерка Шонда Раймс. Саме вона подарувала світові такі серіальні хіти, як «Анатомія Грей», «Скандал», «Як уникнути покарання за вбивство» та «Бріджертони». 

Шонда Раймс досягла величезного успіху на телебаченні. Ба більше, її називають продюсеркою, яка змінила саме уявлення про те, яким має бути телебачення. Її серіалами захоплюються мільйони людей по всьому світу. Вона збудувала цілу імперію під назвою Schondaland.

Однак попри неймовірні досягнення Шонда почувалась глибоко нещасною. Інтровертка до мозку кісток, вона звикла жити у вигаданих світах, а кожну публічну активність сприймала як болючий вихід із зони комфорту. Зрештою їй набридло життя, позбавлене будь-яких барв і радості, і вона пообіцяла собі протягом року робити все, що її лякало до того.

Що з цього вийшло, Шонда, яка до того ж є майстерною оповідачкою і, як вона сама себе називає «професійною брехухою», відверто ділиться у своїх мемуарах. Спойлер: Шонда Раймс справді погоджувалася на будь-яку пропозицію, заводила нових друзів, набувала нового досвіду, брала участь у проєктах, про які раніше навіть і не мріяла, а ще усвідомила:

«Щастя — це коли ти живеш, як тобі зручно і як ти хочеш. Коли живеш так, як підказує тобі твій внутрішній голос. Щастя — бути такою, якою ти є, а не якою уявляєш, що повинна бути».

Брітні Спірс «Жінка в мені»

З цими словами цілком могла б погодитись авторка наступної книжки з нашої добірки. Тривалий час Брітні Спірс була заручницею: спочатку образу невинної школярки, який створили їй продюсери; потім — шаленої бунтарки, за якою невпинно стежать папараці; і зрештою — донькою, що опинилась у повній залежності від власного батька, та не побоялась повстати проти нього.

Одна з найвідоміших та найуспішніших виконавиць в історії поп-музики відверто розповідає про найтемніші сторінки своєї біографії. Про важке дитинство в родині, де дідусь був жорстоким, а батько страждав від алкогольної залежності. Про перші кроки в музичній індустрії та приголомшливий успіх, який однак не зробив Брітні щасливою. Про стосунки з Джастіном Тімберлейком, за наполяганням якого вона була змушена зробити підпільний аборт. Про невдалий шлюб з Кевіном Федерлайном і власних дітей, яких вона любить понад усе на світі. Про те, чому поголилася налисо та як опинилася під опікою батька. Про те, як рух #FreeBritney надихнув її боротися за своє життя:

«А потім, попри страх, згадала, що мені є за що триматись. Моє бажання розповісти людям, через що я пройшла. Моя віра в те, що все може змінитись. Упевненість, що в мене є право радіти. Розуміння, що я заслуговую на свободу.

Це глибоке відчуття, що жінка в мені досі сильна й може боротися за правду».

Відразу після публікації «Жінка в мені» опинилась у списку бестселерів Amazon і The New York Times. Крім того, користувачі порталу Goodreads визнали її найкращою серед мемуарів та автобіографій, виданих 2023 року. Загалом на сьогодні продано понад сім мільйонів примірників книжки, а також з’явились повідомлення про роботу над її екранізацією.

Я згодна! Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміжЕлізабет Ґілберт «Я згодна! Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж»

Елізабет Ґілберт відома всьому світові передусім як авторка автобіографічного роману «Їсти, молитися, кохати», головну роль в екранізації якого зіграла оскароносна Джулія Робертс. Відтоді друком вийшли бестселери «Природа всіх речей», «Суворі чоловіки» і «Місто дівчат». Ознайомившись зі змістом цих книжок, можна небезпідставно дійти висновку: про що не писала б Елізабет Ґілберт, вона завжди пише про себе. Не стало винятком і видання «Я згодна! Як одна жінка, яка не вірила у шлюб, таки вийшла заміж».

Звичайно, «Я згодна!...» складно назвати мемуарами в класичному розумінні цього слова. Якщо говорити мовою кіно, то книжку можна схарактеризувати як сиквел до найвідомішого й найуспішнішого роману авторки «Їсти, молитися, кохати». Крім того, значну частину тексту становлять дослідження шлюбних традицій переважно західного світу:

«Я зачинялася в готельному номері та проводила незліченні години в товаристві поважних дослідниць на кшталт Стефані Кунц і Нені Котт — раніше я не чула про них, але тепер вони стали моїми геройками та вчительками».

Елізабет вкрай серйозно підійшла до вивчення питання шлюбу, намагалась розглянути різні його аспекти, про що свідчать назви розділів: «Шлюб і несподіванки», «Шлюб і сподівання», «Шлюб та історія», «Шлюб і закоханість», «Шлюб жінки», «Шлюб і незалежність», «Шлюб і диверсія», «Шлюб і церемонія».

Та все ж «Я згодна!...» — це і не зовсім такий нонфікшн, яким ми звикли його уявляти. Книжка Елізабет Ґілберт є чимось середнім між художньою прозою і мемуарами. Це дотепна спроба впорядкувати рій думок і сумнівів від жінки, яка, обпікшись на молоці, дмухає на холодну воду. Можливо, ця книжка не зробить вас палкими прихильниками шлюбу (чи його противниками), але однозначно подарує кілька приємних вечорів у своїй компанії.

Метью Перрі «Друзі, коханки і велика халепа»

«Лише уявіть ліпшого героя ситкому: не любить, коли западає тиша, і мусить наповнити її жартом».

Якщо спробувати охарактеризувати книжку «Друзі, коханки і велика халепа» одним словом, то це було б слово «чесність». Метью Перрі з однаковою відвертістю розповідає як про дні своєї найбільшої слави часів культового ситкому та стосунки з найвідомішими голлівудськими акторками, так і про складні часи боротьби із залежностями та їхні руйнівні наслідки.

Розповідь про юнацьке захоплення кінематографом перемежовується із сюжетами про безмежну самотність покинутої дитини, відсутність батьківського піклування, перші успіхи на телебаченні — із сюжетами про тотальну невпевненість у власних силах, шалений прорив серіалу «Друзі» — із намаганням приглушити внутрішній біль за допомогою алкоголю та наркотиків.

Водночас Перрі не шукає собі виправдань. Його розповідь, хоча в цьому випадку, мабуть, доречніше вжити слово «сповідь», — відверта й безкомпромісна передусім стосовно самого себе, місцями смішна, та все ж драматична. Неповнолітній без супроводу дорослих, молодий тенісист, який подає великі надії, виконавець ролі Чендлера Бінґа в культовому ситкомі, якому судилося стати кумиром мільйонів, чоловік, який допомагає іншим подолати залежність, але не може впоратись із власною.

«Друзі, коханки і велика халепа» — історія людини, яка переосмислила свій досвід і готова чесно розповісти про нього іншим. Це історія перетворення самотнього покинутого хлопчика на чоловіка, який не боїться дивитись правді у вічі.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage