Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія

Як часто ми проживаємо дні «на автопілоті»? Чекаємо ще одного понеділка, весни чи нового року, аби почати все спочатку. А коли цей час настає, то нічого не змінюється й ми просто повертаємось у свій звичний режим буденності. І так по колу, аж доки не настане трагічна подія чи вирок, що поділить життя на «до» та «після». Якщо незадоволеність життям й бажання щоразу починати все спочатку вам знайоме, то не потрібно чекати трагедії, аби щось змінити. Достатньо прочитати роман «Часу немає» Рустема Халіла.

 

«Коли тебе лякає думка що маховик життя крутиться намарно, ти заспокоюєш себе мантрою — мовляв, усе попереду. Певно, треба почути вирок, аби зрозуміти — ніякого “попереду” немає».

 

Маховик часу, що крутився намарно

Мабуть, чимало людей зіштовхувались з відчуттям нестерпності життя. Незреалізовані мрії, розбите серце, відсутність сім’ї та друзів. Для головного героя ці переживання стали вже рідними.

Едем живе в Києві та працює юристом. Щоранку він виїздить на пробіжки по місту, далі одягає свій костюм й прямує на роботу розплутувати неважливі юридичні справи. Його єдиний друг — лікар, що допомагає Едемові боротися зі смертельною хворобою. І таксист, який щоранку возить чоловіка на пробіжки по Києву.

Щодня Едем згадує молодість та дитинство й вираховує всі кроки, які він зробив неправильно. Він також ностальгує за коханням, безтурботністю та відчуттям щастя.

 

Головний герой — ніби збірний образ людей сьогодення. Таких ми можемо зустріти в метро або в барі. Вони можуть бути нашими друзями та колегами по роботі. На перший погляд, в цих людей все добре: кар’єра, фінанси, гарні костюми та пристойний рівень життя. Аж доки вони не опиняються самі у квартирі зі склянкою міцного алкоголю, самотністю та відчуттям марності життя.

В один момент мрії та плани перетворились на попіл. Кохані люди стали лише спогадами й то — нечіткими. А життя, яке є найбільшим даром, відчувається ніби тягар, який потрібно нести.

 

Вирок

Будні Едема перекреслює смертельна хвороба, яка почала прогресувати. Чоловік розуміє, що невдовзі стане прикутим до ліжка й це буде його кінцем. В один вечір Едем вирішує зупинити вирок долі. Він опиняється перед дзеркалом з пістолетом — одна мить і все закінчиться.

Аж раптом у дзеркалі з’являється джин. Він пропонує Едемові угоду: чотири дні життя у тілі різних людей в обмін на душу головного героя. Угода звучить нереально, але що йому втрачати? Едем погоджується й з цього моменту починаються справжні пригоди.

Протягом трьох днів він прокидався у новому тілі.. Спочатку це був відомий співак, далі мільярдер й навіть президент. Едем міг розпоряджатися своїм часом як завгодно й експериментувати зі славою, владою та грошима.

Як саме використав свої дні головний герой — читайте в романі.

 

Ніякого «попереду» немає

Один із головних думок роману — немає «ідеального» часу для життя. Не потрібно відкладати щастя на потім й в один день опинитися перед дзеркалом із відчаєм, адже малоймовірно, що із нього вилізе джин та запропонує вам пригоди.

Так, головному героєві неабияк пощастило. Й роман «Часу немає» — приклад хорошої сучасної літератури з елементами фентезі й загравань із часом. Але в реальному житті джинів не існує, але існують втрачені мрії, розчарування та сум. Правда в тому, що нам самим потрібно бути для себе джинами. Виконувати свої забаганки та бажання та загравати із життям не чекаючи дозволу чи допомоги від когось.

«Є сотні інших речей, які варто спробувати перед смертю. Побачити, як незнайомець свідомо жертвує задля тебе найціннішим. Відчути справжню ненависть, здатну перетворити тебе на згусток вогню. Опублікувати роман, який навчить людей знову читати. Безмісячної ночі знести пам’ятник сумнівному історичному діячеві. Пограбувати банк і розсіяти гроші над містом, аби навіть роки потому хтось знаходив купюру в димарі. Виявитися для когось останньою линвою і виправдати цю надію — витягти людину з виру. Викрасти поп-зірку з готельного номера й переконати її вирушити разом з тобою на чуже весілля. За один день висадити на пустирі парк»

Від себе додамо: з усіх сил кохайте та говоріть про свої почуття. Намагайтесь щодня ставати кращою людиною, аніж були вчора. І десь серед усіх цих базових принципів існування знайдуться маленькі причини, аби відчувати щастя вже і зараз.  Одна із них — хороші книжки. З цим Старий Лев завжди радий вам допомогти!

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage