Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур

Книга норвезької письменниці Гайді Лінде «Олівія і два її життя» вийшла за підтримки програми Європейського Союзу «Креативна Європа». Вона розповідає про десятирічну дівчинку, яка живе на дві хати через розлучення батьків. Лінде описує і стосунки Олівії з батьками, і її переживання через появу нової популярної учениці, і тривогу перед народженням молодшої дитини. А також письменниця розповідає, як Олівія з усім цим справляється.

Сьогодні ми поділимося з вами роздумами психологині Софії Влох про цю особливу книжечку. Під час онлайн-обговорення «Олівії і двох її життів» Софія розповіла зокрема й про те, чому книги для дітей на складні теми є такими важливими.

 

ПРО СЮЖЕТ КНИГИ

Це книга про життя дівчинки, батьки якої є розлученими. У її житті буває багато різних ситуацій, і вона переживає їх з різними емоціями. Книга не лише про те, як бути, коли твої батьки розлучені і ти мусиш жити на дві хати. Книга також про те, як це все відбивається на житті Олівії.

А також вона про те, як з’являються різні виклики. І як з ними справлятися. Бо народження сестрички — це виклик для маленької Олівії, щось нове у її житті. Поява в школі нової дівчинки викликала в неї достатньо зрозумілі емоції: обурення, злість, образу, спротив. Але як вона з ними справлялася? За певний час в Олівії з’явилося також прийняття і дружба. Ця книга дуже реальна. Вона про реальність почуттів десятирічної дитини. Я б описала «Олівію і два її життя» саме так.

ПРО ДІТЕЙ ТА ЇХНІ ЕМОЦІЇ

Для нас трохи фантастичним є те, що діти вільно говорять про власні емоції і ставлять важливі питання в певних моментах. Наприклад, коли новенька в школі ділиться своїми переживаннями, а клас реагує. Не завжди трапляється саме так, але загалом таким є навчання у скандинавських країнах. Воно про те, що ти важливий. Твої емоції та думки є важливими. Твоя думка може відрізнятися від думки інших. І це не означає, що ти якась не така, погана, неідеальна чи не найкраща. Ти можеш бути різною особистістю, і це нормально.

Тут ідеться про те, над чим ми зараз багато працюємо в Україні. Батьки хочуть стати кращими для своїх дітей і дати їм можливість бути індивідуальними, зі своїми емоціями, думками. Це нормально. Ти можеш ділитися всім цим із оточуючими.

ПРО ВАЖЛИВІСТЬ КНИГ НА СКЛАДНІ ТЕМИ

Такі книжки є важливими для всіх, бо це опис реальності. Ми не живемо в ідеальному світі. Буває так, що батьки розлучаються. Важливим є розуміння, що таке трапляється, і ти в цьому не один. Адже що ми бачимо наприкінці книги? Олівії стало легше жити, коли її думки нормалізували. Коли вона зрозуміла, що не одна. Такі ситуації бувають, і діти дають собі з ними раду. Така нормалізація є важливою.

Можна уявити собі, що всі в класі мовчать, у всіх є ідеальні батьки, все супер-пупер. І є тільки одна дівчинки, в якої батьки розлучаються. Але подивімось на статистику. Вона покаже, що розлучення в нашому житті є. І конфлікти у батьків є. І приховувати від дітей правду не можна. Але в який спосіб проговорювати такі речі? Як додатковий засіб можна дати книгу. Після того, як батьки вже поговорили з дитиною, і вона розуміє ситуацію.

Діти часто перекладають обставини з батьками на себе. Можливо, я зробив щось не так, і тому вони розлучаються? Можливо, це моя провина? Чи будуть мене тоді любити? У такому випадку треба чітко розділити все це для дитини. Стосунки батьків між собою — це одне. Але стосунки тата і мами — які залишаться татом і мамою назавжди — це зовсім інше, і це для дитини дуже важливо. Любов до дитини не повинна страждати через стосунки батьків. Тому, звісно ж, у таких моментах важливо мінімізувати стресові речі для дитини. І книга може бути добрим супроводом і нормалізацією. «Дивись, про це пишуть. І як гарно Олівія дає собі раду! У неї є батьки, і вони обоє її люблять. Так, живуть окремо, але її життя є максимально таким добрим, яким може бути».

Думаю, тут дуже важливим є вибір батьків, коли давати таку книгу. Дитина має знати, чому ви їй це даєте. Це залежить також від віку, адже меншим діткам ми пояснюємо щось в один спосіб, а з дорослішанням підбираємо інші слова. Книга, де є нормалізація та розуміння того, що дитина не одна, стане гарним додатком. Тоді дитина не почуватиметься дефективною, не такою, гіршою, ненормальною. Ситуація в сім’ї нічого не говорить про неї. Вона така сама нормальна, така сама індивідуальність, як і всі інші діти.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage