Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Життя десятиліток сповнене відкриттів, цікавих пригод, маленьких перемог та шкільних халепок. А якщо у тебе ще й… дві сім’ї?! Вдвічі більше турботи, любові та тепла від рідних, але… й вдвічі більше траблів! Як це – жити подвійним життям і при цьому залишатися собою – дізнаємося із чудової новинки Гайді Лінде «Олівія і два її життя» для читачів молодшого та середнього шкільного віку.

Олівія та її подвійне життя

10-річна Олівія, немов якийсь таємний суперагент, веде подвійне життя. Так сталося, що її тато й мама вже давно не разом, тому тиждень наша Оливка живе у мами Лінн, а тиждень – у тата Фінна. Змінюються будинки і їхні жителі, а отже і кімнати Олівії (у домі Фінна у Олівії їх аж дві, а у будинку мами доводиться ділити кімнату зі звідним братом Віктором), та й обов’язки дівчинки у родинах і розпорядок дня у сім’ях кардинально різні.

Дві сім’ї, два доми. Усе, помножене на два. Тому й радощів і клопотів у Олівії вдвічі більше, ніж могло б бути у її однолітків!

«Коли живеш що другий тиждень, проживаєш певним чином два життя. Принаймні таким я бачу своє: своєрідне подвійне життя. У тижні, які називаються парними, я живу з мамою, а в непарні – з татом.

… Мама має довге пишне волосся і витатуйованого орла на спині. Вона працює в газеті, любить голосно вмикати музику і сповнювати дім гостями.

Тато має каштанове волосся, зачесане на один бік. Він любить укладати списки правил або ж справ, які треба зробити. А ще він любить довгі прогулянки лісом, здебільшого самітними стежками, де ризикуєш зустріти хіба зграйку пташок. Або мурашник із мурашками». 

Якщо у будинку тата завжди спокійно, чисто та охайно, то у маминому – гармидер, веселощі й багацько жителів (п’ятеро дітей, п’ятеро звірят і двоє дорослих!), усі зі своїми проблемами та запитаннями.

У домі мами мешкають й четверо синів її нового чоловіка Бйорна: близнята-непослухи Кім та Каспер, веснянкуватий та розумний Віктор і набурмосений старшокласник Рубен (у якого п-у-б-е-р-т-а-ц-і-я! – пояснює Бйорн). Спробуй знайти з усіма спільну мову!

Крім того, цікавим персонажем ще є собака Ковбаса: дуже ласкава, але разом із тим і страшезно лінива (а ще вона весь час пукає J).

Не дивно, що час від часу Оливці хочеться побути на тихому затишному «острівку» в тата і його дружини Луісе. А коли дівчинці стає надто нудно без звичного домашнього гармидеру та друзів – саме час повертатися до мами Лінн.

Класно змінювати щось у житті, але це може бути й надто обтяжливо. Особливо коли дізнаєшся, що у татка із його коханою буде маля і ти, можливо, перестанеш бути «улюбленою дитиною»! Чи любитимуть тебе рідні так само тоді, коли у домі з’явиться малеча?! Сумніви та сум осіли у шлунку Олівії важким неприємним клубком.

А коли у клас приходить новенька Корнелія, і тебе перестають помічати (наче ти ніколи й не існувала!) та «виселяють» у найнезручніший куток класу – ось тоді чекай справжніх траблів та суперництва! 

«… Коли дзвінок кличе на урок, я щодуху мчу догори сходами в клас, хоч він аж на третьому поверсі. Думаю про все, що вселяє в мене радість: про нове місце біля вікна і про те, як здам своє чудове домашнє завдання про Італію.

Та коли широко відчиняю двері класу, бачу чужу дівчинку. Яка сидить на моєму місці».

Оливка від таких неочікуваних змін й перипетій у своєму житті розгубиться настільки, що зробить те, чого сама від себе не очікувала – підкладе на стілець новенької Корнелії… пукавку! А які це матиме наслідки – прочитаєте у цій гумористичній та смішній, але при цьому щирій та щемкій книзі!

 

Що робити, коли усе змінюється?

Ця історія про родинні перипетії і сімейні цінності; про любов рідних та зміни; про ревнощі та страхи старших дітей, які можуть виникнути, коли у сім’ї з’являється малюк. Батьки мають навчитися говорити зі своїми дітьми на такі теми, як розлучення, переїзд, поповнення у родині, страхи та очікування. І, можливо, саме «Олівія і два її життя» допоможе дітям та їхнім батькам поговорити на важливі теми. Адже щирість і довіра між рідними – такі цінні!

«Батьки весь час так кажуть – можеш звіритися в усьому! Та якщо дійсно відважишся звіритися в усьому, у найгіршому, найстрашнішому, чи захочуть вони тебе вислухати?».

Ця книга розповість й про заздрощі та суперництво, несвідомі вчинки, які роблять під впливом ревнощів, суму чи страху. Будь-хто може помилитися, але велика сміливість та сила духу потрібні для того, щоб зізнатися у своїх хибах та спробувати їх виправити.

Тривоги, які існують у наших думках – часто просто мильні бульбашки, які так просто лускаються, якщо вдасться щиро поговорити та зізнатися у своїх почуттях! І тоді, після усвідомлення, що тобі не потрібно бути краще когось, щоб із тобою дружили, поважали чи любили – стає так легко на серці!

Оливка допоможе дітям і підліткам усвідомити свою відповідальність та роль у родині та замислитися над такими поняттями, як справедливість та чесність із собою та іншими.

Маленькі, але такі справжні радощі – це грати в країни за абеткою з мамою, готувати разом із нею попкорн чи піцу; написати татку листівку із надписом: «ДОРОГИЙ ТАТУ! Я ЛЮБЛЮ ТЕБЕ БІЛЬШЕ, НІЖ ФАНТУ!»; кататися на велосипеді, не тримаючись за кермо; вирізати з вербової гілки сопілку; бешкетувати та спілкуватися зі своїми найкращими друзями або гратися з сестричкою чи братиком. 

Книга наповнена Різдвяною атмосферою, солодким ароматом зими, дива і казки. Кращого часу для здійснення мрій годі й шукати! Давайте усі разом повіримо у зимові чудеса і не сумніватимемося, що усі наші заповітні бажання обов’язково збудуться!

У Різдвяну пору навіть той, кого вважав суперником, може стати тобі гарним другом; а те, що тебе так тривожило – стане справжнім подарунком долі, – Олівія тепер це точно знає!

Чудовий переклад з норвезької Наталії Іваничук та веселі ілюстрації Альбіни Колесніченко доповнюють цю прикольну та цікавезну історію, яка приносить усвідомлення, що це нормально, якщо твоя сім’я відрізняється від інших. Так само як і цілком природно відчувати не тільки позитивні емоції й інколи мати дражливий настрій. Ми усі різні й неповторні, і наші родини теж унікальні.

І хай у сім’ях кожного з нас усе буде ок!

«Думаючи про своє життя, я уявляю два великі різні пазли. Якщо їх скласти докупи, вийде гарна картина».

Книга вийшла за підтримки Creative Europe.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage