Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Харлан Ганна

Наважитись на кардинальні зміни буває дуже складно, але без них неможливо рухатись вперед. Пропонуємо вашій увазі добірку книжок, герої яких на власному досвіді знають, що змінювати життя на краще ніколи не буває запізно.

 

Аньєс Мартен-Люган «Вибачте, на мене чекають»

Яель – висококваліфікована перекладачка, яка досконало володіє кількома мовами. Проте слово «відпочинок» вже давно зникло з лексикону цієї жінки. Вона перебуває на зв’язку 24 години на добу 7 днів на тиждень. Робота в перекладацькій агенції забирає всі сили та не залишає часу ні на особисте життя, ні на посиденьки з друзями. Здається, що тепер в житті Яель не залишилось місця ні для чого іншого, крім кар’єри: «Мені хотілося бути найкращою, довести, що живу роботою, гостроти додавало бажання перевершити саму себе. Я поставила на цю карту все. Для мене не було нічого неможливого, нічого заскладного.»

Яель звикла ставити перед собою амбітні цілі й досягати їх. Однак вона не завжди була такою. В юності ця безтурботна дівчина мріяла обійти весь світ з рюкзаком за плечима й була закохана в найкращого друга, а тепер переконана, що кар’єрні амбіції несумісні з особистим життям. Її незмінними супутниками стали постійна втома, стрес і вигорання.

Лише опинившись у вимушеній відпустці, Яель усвідомлює, що плата за прагнення досконалості виявилась зависокою. Їй доведеться знову навчитися радіти життю, зустріти втрачене кохання, а також віднайти шлях до себе справжньої.

 

Сара Гейвуд «Кактус»

Незапланована вагітність у 45 років може кого завгодно вибити з колії. Що вже казати про жінку, кожен день життя якої розписаний по хвилинах? С’юзен Грін звикла тримати все під контролем, а кожен її крок виважений і ретельно обміркований. Головну героїню роману Сари Гейвуд «Кактус» цілком влаштовують безперспективна робота в державному секторі, не обтяжені почуттями стосунки з одним партнером, а також цілковита відсутність друзів.

Емоційні зв’язки С’юзен успішно замінюють «залізна воля, тефлонова броня і повний контроль над кожним аспектом власного життя». Проте все змінюється, коли, на додачу до «біологічного інциденту», як вона сама називає свою вагітність, С’юзен дізнається про раптову смерть матері та її вкрай підозрілий заповіт. Невже вона могла залишити будинок Едвардові – безвідповідальному братові С’юзен? «Незалежна жінка з достатнім внутрішнім ресурсом» переконана в протилежному й готова піти на все, щоб виправити цю прикру помилку: «Я почала процес, щоб відстояти справедливість і чесність, щоб повернути собі те, що, як я гадала, мати хотіла віддати мені. Та тепер розумію, що річ була зовсім в іншому. Чого я справді прагнула – то це довести, що ми з Едвардом рівні в очах матері.»

Проте «Кактус» – це не тільки книжка про подолання дитячих психологічних травм у дорослому віці, але ще й надзвичайно зворушлива та оптимістична історія про переосмислення життєвих цінностей.

 

Давід Фоенкінос «До краси»

Достеменно невідомо, чи спроможна краса врятувати весь світ, однак вона точно здатна зцілити душу однієї окремо взятої людини. Почуття провини змусило Антуана Дюріса покинути успішну наукову кар’єру, піти з посади викладача престижного університету й обірвати всі старі зв’язки. Чоловік влаштувався доглядачем в паризькому музеї Орсе і тепер проводить дні за спогляданням портрету Жанни Ебютерн роботи Амедео Модільяні: «Для Антуана споглядання краси було ліками від потворності. Коли йому було погано, він ішов до музею. Щось прекрасне залишалося найкращою зброєю проти крихкості.»

На жаль, споглядання шедеврів мистецтва виявилось недостатньо, щоб врятувати Каміллу Перотен – одну з найталановитіших студенток Антуана, яка вкоротила собі віку. Ця дівчина «носила в собі безодню», і тепер Антуан звинувачує себе, що не зміг вчасно помітити тривожні сигнали й допомогти Каміллі.

Зрештою чоловік усвідомлює, що, замість ховатися від світу, він повинен віддати данину пам’яті загиблої дівчини й рухатись назустріч своєму майбутньому. Таким чином, цілюща дія краси допомогла Антуану подолати особисту драму й знайти в собі сили, щоб жити далі.

Метт Гейґ «Опівнічна бібліотека»

Нора Сід, головна героїня наступної книжки з нашої добірки, вирішила померти. Власне життя здається їй суцільною низкою змарнованих можливостей. В юності перед Норою були відкриті всі дороги. Вона могла стати олімпійською чемпіонкою з плавання, гласіологом, дружиною, матір’ю, фронтвумен відомого гурту і ще багато ким, але натомість у свої 35 має за плечима проблеми з психічним здоров’ям, скасоване весілля і брата, з яким давно не спілкується. Останньою краплею для Нори стало звільнення з роботи й загибель кота. Їй здається, що життя остаточно втратило свій сенс, тому вона вирішує накласти на себе руки.

Після спроби самогубства Нора потрапляє в Опівнічну бібліотеку – особливе місце поміж життям і смертю з безліччю книжок, кожна з яких дає шанс спробувати інше життя, яке людина могла б прожити.

«У кожному житті містяться мільйони рішень. Є серед них великі й малі. Але щоразу, коли одне рішення бере гору, результат не такий, як тоді, коли перемогло б інше. Відбувається незворотна зміна, яка далі веде до нових і нових змін.»

Норі випав унікальний шанс подивитися, як усе могло б скластися, якби вона зробила інший вибір. Та чи зможе Нора стати щасливішою хоча б в одному зі своїх незліченних життів? На неї чекає тривала мандрівка альтернативними версіями своєї долі, а також зрештою усвідомлення цінності свого недосконалого, але вкрай важливого життя.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage