Stary Lev Logo

Хоменко Марія

Що вже встиг принести 2023 рік для наших читачів за перші тижні? Цілих 6 книжкових новинок, що відравилися до друкарень перед новим роком і вже встигли з'явитися в наших книгарнях та на сайті. Тут знайдуться видання на різний смак: і гостросюжетний трилер, і захоплива дитяча література, і збірка малої прози, й щемкі історії про сучасну війну. Знайомтеся з першими новинками року від Старого Лева!

«Андрофаги», Данило Клочко

Випускника Львівської школи міліції Дениса Чорного направляють працювати молодшим слідчим у невелике містечко на Київщині з таємничою назвою Холодне Поле. А що події відбуваються наприкінці 90-х років минулого століття, то Чорному доводиться мати справу і з кримінальними структурами, і з дивною релігійною сектою. А незабаром у місті починають коїтися несамовито жорстокі вбивства з однаковим «почерком»: кривавий маніяк не жаліє ані підлітків, ані жінок, ані тварин. Від пазурів і зубів таємничого вбивці гине також наречена слідчого. Мешканці міста залякані. Холодне Поле починає говорити про Звіра, адже людина не може бути здатна на таку жорстокість. Чи упіймає Денис маніяка і чи вдасться йому вціліти самому?

«Жити не можна померти», Олександр Осадко

Це збірка оповідань і новел Олександра Осадка (позивний «Танго»), який загинув на Донеччині улітку 2022-го, виконуючи бойове завдання й урятувавши побратима.

Економіст за освітою та будівельник за фахом, він ніколи не вважав себе людиною творчою і не надто серйозно ставився до своїх письменницьких спроб. Та ті кілька історій, які устиг створити, свідчать про його неабиякий хист, про витончене почуття гумору, про вміння помічати й майстерно змальовувати деталі, а також обирати персонажами харизматичних сільських мешканців, зображених вправним та влучним словом. А ще автор мав незбагненний дар зазирати в майбутнє, яке постає таким буденним і пророчим з реплік його героїв.

«Чужа-своя-рідна», Ірина Феофанова

Героїні збірки новел «Чужа-своя-рідна» — звичайні українські жінки, життя яких перевернулося догори дриґом із початком повномасштабного вторгнення держави-агресора росії на територію України. Ірпінь, Буча, Ізюм, Херсон, Маріуполь — це міста, звідки героїні — самі, з малими дітьми або й цілими родинами — утікають у пошуках притулку й спокою. Про їхні переживання — часто затаєні для найближчих — авторка розповідає щиро і співчутливо, часом з нотками легкого гумору й суму. Книжка, сповнена реалістичних описів і життєвих діалогів, зацікавить широке коло читачів. Особливо тих, хто почуває у серці глибокий жаль до кожного українця та українки, які через війну втратили дім, друзів і рідних.

«Шелест бамбукового гаю», Станіслав Асєєв

У новій книжці короткої прози поет, прозаїк і публіцист Станіслав Асєєв постає перед нами як тонкий лірик, твори якого виринають ніби з позачасся, із сутінків, — так, наче бачиш змальовані події уві сні. Відомий широкому загалу насамперед як публіцист, автор книжок «"Світлий шлях" : історія одного концтабору» та «В ізоляції» (за останню здобув Шевченківську премію у номінації «Публіцистика та журналістика») Станіслав здивує читачів пронизливими різножанровими текстами, що були написані у період між 2011-2021 роками. У них чарівна леді своїми сльозами освічує темряву байдужого міста, священник і убивця змушені ділити одну в'язничну камеру на двох, коханці вирушають на край світу, а бізнесмен-торговець знай прораховує на калькуляторі усе своє життя.

Також у книжці подано щоденник, що його автор вів у 2014-2016 роках. Розпочинаючи зі сумнозвісного "параду полонених" в Донецьку й закінчуючи похороном терориста Мотороли.

«Пінгвін Айнштайн», Айона Рейнджлі

Одного похмурого передрізвяного дня, аби не нудитися вдома, родина Стюартів вирушає до Лондонського зоопарку. Дітям, Арту­рові та Імоджен, так сподобався один дружелюбний пінгвін, що вони захотіли забрати його додому. Але хто ж забирає тварин із зоопарків? Та іноді тварини приходять самі! Того ж вечора пінгвін із рюкзачком за спиною з’являється у Стюартів на ­порозі й перевертає їхнє розмірене життя з ніг на голову! Айнштайн, новий пернатий друг сім’ї, допомагає Артурові подолати невпевненість у собі, а Імоджен — повірити в її детективні здібності. Але ж чому пінгвін утік із зоопарку? Юна інс­пекторка Імоджен та її помічник Артур беруться за розслідування.

«Стінк і найсмердючіші кросівки у світі», Меґан МакДоналд

Клас Стінка Муді вирушає на екскурсію до музею науки, щоби відвідати виставку «Ото гидота!», і Стінк не може дочекатися, аби побачити всі ті дивні штуки. Коли ж він опиняється біля особливо смердючих експонатів, то виявляє, що його власний ніс має дивовижні здібності. А ще дізнається про професійних нюхачів, які навіть працюють на НАСА!

Супернюхач і суперрозумака Стінк так захоплюється всім пахучим, що бере участь у конкурсі на найсмердючіші кросівки! Чи будуть його кросівки достатньо суперсмердючими, щоби виграти кубок Золотої Прищепки? Та, здається, нюх стане йому в пригоді для зовсім іншої справи...

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage