Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся

«Світову історію вибудовують від факту до факту, намагаючись поєднати події причинно-наслідковими зв’язками. Утім, усі ми знаємо, що історія далеко не завжди рухається, скоряючись певній логіці, й, здається, навіть незначна випадковість може повністю змінити стан речей. А що, якби та чи інша випадковості таки трапилися? Якими би були наслідки такої зміни в її часі? А ще більш цікаво – як вплинула б певна ота зміна на наш час? Чи зазнали б ми її впливу?»

З передмови до роману Василя Кожелянка «Дефіляда в Москві»

Любителі пофантазувати «що було б, якби...», ви тут? До вашої уваги – добірка захопливих книжок на будь-який смак, автори яких пропонують альтернативні версії розвитку світової історії XVII-XXI століть.

Бен Елтон, «Знову й знову»

Життя Г’ю «Граніта» Стентона, британського спецназівця у відставці, відомого влогера і фахового шукача пригод, втратило сенс: його дружина та діти загинули в автокатастрофі. Знічев’я він погоджується провести Різдво зі своєю викладачкою історії у Кембриджі, де в стінах рідного університету отримує приголомшливу пропозицію – стати тим, хто змінить хід історії.

«Раса, яка породила Шекспіра й Моцарта, невиправною бути не може. Ми просто збилися з дороги, у тім-то й річ. Але уяви, що ти можеш дати нам шанс виправитися. Один-єдиний шанс. Один-єдиний хід у великій грі на шахівниці історії. Що б ти вибрав? Що, на твою думку, стало найбільшою помилкою у світовій історії і, ближче до діла, що саме ти міг би зробити, аби цій помилці запобігти?»

Скориставшись відкриттям Ісаака Ньютона, яке той заповів оприлюднити 1 січня 2024 року, Стентон відправляється у 1914 рік, щоб відвернути вбивство ерцгерцога Франца Фердинанда, а отже початок Першої світової війни. Війни, яку розпочав один-єдиний постріл... Та чи зможе інший постріл врятувати ціле ХХ століття і перетворити його у Золотий Вік?

Стівен Кінг, «11/22/63»

Джейк Еппінг – звичайний шкільний вчитель англійської мови та літератури, який довідується про часовий портал у забігайлівці свого друга. Кожний візит через «кролячу нору» переносить у 9 серпня 1958 року, 11:58. А ще кожний перехід туди є першим переходом, тож кожна людина, котру там бачиш, бачить тебе вперше.

«Якщо тобі коли-небудь мріялося змінити цей світ, це твій шанс. Врятувати Кеннеді, врятувати його брата. Врятувати Мартіна Лютера Кінга. Зупинити расові бунти. Зупинити В’єтнамську війну, можливо. – Він нахилився ближче. – Позбавишся одного покидька, друже, і ти врятуєш мільйони життів».

Джейк Еппінг погоджується відвернути вбивство президента Джона Кеннеді 22 листопада 1963 року, котре, згідно офіційного розслідування, скоїв відлюдник Лі Гарві Освальд. Та чи варто гратися з минулим? Яким буде світ, де Кеннеді виживе?

Наталка Сняданко, «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма»

«Галина народилася за годину до півночі 18 серпня 1969 року. Того самого дня, точніше, тієї самої ночі, тільки на двадцять один рік раніше, в київській в’язничній лікарні було виписано довідку про смерть її дідуся, українського полковника, полкового командира Січових Стрільців, засудженого на 5 років ув’язнення в Парижі, позбавленого австрійського громадянства у Відні, ласого до молодих моряків і вродливих жінок клієнта паризьких борделів, шпигуна англійської та французької розвідок, симпатика ОУН, ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга».

З легкої руки Наталки Сняданко австрійський архікнязь Вільгельм Габсбурґ, більше відомий в Україні за бойовим псевдонімом Василь Вишиваний, не помирає у Лук’янівській в’язниці. Він опиняється у радянському Львові, одружується, виховує сина та онуку, а на схилі літ вирішує, що його біографія – це готова пригодницька книжка, яку він сам і напише.

«Як саме відбувалося насправді, вже ніхто ніколи не довідається – крім тих, хто завжди про це знав».

Павло Дерев’янко, «Аркан вовків»

1845 рік, Україна. Через те, що у 1654 році не відбулося Переяславської ради, а козацька держава Богдана Хмельницького вистояла у війні з Річчю Посполитою, на наших землях утворився Український Гетьманат: тут правлять виборні гетьмани та двопалатний парламент, Червона та Чорна ради, співіснують католицька та православна церкви, писемність перейшла на latynku. У небі пливуть цепеліни, якими можна дістатися до Америки, а чумаки їздять по сіль валками механічних возів.

На захисті Українського Гетьманату стоять військо Січове, Таємна Варта й Сірий Орден, лицарі котрого укладають договір з потойбіччям та стають на вовчу стежку...

«Звір – твоя сила і слабкість. Тримай його на припоні та ніколи не дозволяй йому взяти гору. Звір постійно ховається у присмерку свідомості. І тоді, коли не буде сили та бажання опиратися, Звір проковтне тебе та назавжди візьме гору...»

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage