Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Жовтий метелик» – «тиха книжка» Олександра Шатохіна, що промовляє без слів. В ілюстраціях зашифрована метафоричність, тільки тут треба не читати між рядків, а бачити між ліній, кожна деталь несе смислове навантаження. Художник розповідає історію малюнками: дівчинка між вирв і колючих дротів втікає від страхів війни. Світло наших душ може зцілити темряву і чим більше «жовтих метеликів» пурхатимуть у сьогоденні, тим швидше життя переможе. Олександр Шатохін розповідає як з’явилася книжка і чому від обрав для висловлення формат сайлентубуку.

«Тихі книжки – це дуже переконлива і неймовірно вільна форма самовираження. Оповідь без слів має потужну силу і дає вдосталь простору для уяви, бо історію, що розповідається тільки ілюстраціями, можна розказати абсолютно по-різному багато разів. Гортаючи сайлентбук, ми відчуваємо себе оповідачами, казкарями, письменниками. Це класний формат для дітей, адже «тихі» книжки спонукають фантазувати і розвивати мислення. Це класний формат для батьків, бо можуть вигадувати нові розвитки подій, керуючись одними і тими ж ілюстраціями.

Часто буває, що робиш малюнок і не усвідомлюєш його значення, поки не прийде відповідний час. Досить давно я намалював дівчинку, яка стоїть за колючим дротом і колючки закривають їй очі. Хотілося розвинути малюнок до певної історії. Так як я фанатію від тихих книжок, то одразу вирішив, що то буде саме книга без слів, та історія не складалась. В голові крутилось багато ідей: про обмеженість суспільства, про заборони, про свободу і самовираження. Виринали образи. Наприклад, велика істота з метеликів... Все було розмите і незрозуміле, мені довелося відкласти ідею.

Потім почалось найстрашніше – повномасштабна війна. Я виїхав із Сум в Полтаву до друзів, дружина з дитиною – за кордон. Треба було продовжувати робити ілюстрації, якось рефлексувати, давати вихід емоціям і думкам. В моменти, коли з одного боку надходять жахливі новин, а з іншого – надихаючі і героїчні історії українців, які продовжують боротися і жити, в мене склалась історія про жовтого метелика, яка чекала свого часу. Саме тоді окреслилася основна сюжетна лінія – життя завжди переможе. Надія на майбутнє затьмарить всі жахи війни. І буде нова світла історія».

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage