Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сайлентбук «Жовтий метелик» Олександра Шатохіна — це «тиха книжка» про життя після війни, розбитої та обмеженої війни. Ось що про книгу та роботу Олександра загалом каже художниця Оксана Була:

***

Що таке silent book? Це формат, в якому оповідання повністю довіряється малюнку. Це книжки без тексту. Я навмисно не пишу «без слів», адже малюнки – і є словами у «тихій книжці». Мова малюнків і мова літер схожі. І те, і те – символи, які ми зчитуємо, задіюючи уяву і досвід. Тільки зображення, на відміну від тексту, вражає миттєво. Хочемо ми того, чи ні, зображення швидше досягають нашого мозку (чи серця?).

Зображення – це наче первісна, неприборкана магія. У дитячій літературі автори намагаються спрямувати її на освіту і розвиток юних читачів. Тим часом комерційна реклама експлуатує силу візуального, розставляючи непомітні пастки на споживачів.

Малюнок – це сила. 

Малювати можна по-різному. Можна копіювати зовнішній світ з фотографічною точністю, а можна досліджувати грані стилізації. Колись первісне мистецтво отримало назву «примітивне», тому що поряд з полотнами Ренесансу і бароко, печерні зображення тодішнім експертам нагадували дитячі малюнки. Дитячі малюнки вважались «простими». Та що далі рухалось мистецтво і наука, люди з‘ясували: дитина з часом може навчитись малювати «складніше». Подорослішати, сягнути вершин композиції, анатомії, кольорознавства і т. д. Але, навчившись досконало копіювати світ, далеко не кожен художник може з легкістю повернутись до «дитячої» майстерності – виражати думку однією впевненою лінією.

Малюнки Олександра Шатохіна дуже влучні і емоційні. На перший погляд прості. Однак, це саме та «простота», яка ховає в собі потужну складність – талант+глибоке розуміння інструменту – зображення. Шатохін не просто художник, він майстер оповідальної сили малюнку.

І, як показує «Жовтий метелик», майстер рятівної магії.

Війна – це картини. Жахливі картини, які ніколи не мали існувати. Можна вирватись з пекла, але воно наче прилипає до очей зсередини. У кожного різний досвід, і все що ми бачили, сиплеться попелом і уламками в найглибший куток свідомості. Це все та ж неприборкана магія «візуального досвіду», її найжорстокіше втілення. Сила зображення у руках війни – це закляття, що отруює кожного, і проти якого підібрати універсальні «чарівні слова» здається неможливим.

І все ж «Жовтий метелик» є такими словами. 

«Жовтий метелик» – це рятівне заклинання.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage