Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

А ви любите казково-чарівні, магічно-захопливі новорічні історії, із присмаком теплоти та ароматом цікавезних пригод? Та звісно, хто ж їх не любить! Новинка від Тетяни Стрижевської, яка нещодавно вийшла у «Видавництві Старого Лева» і ще пахне типографською фарбою, саме така! Тому вмощуйтесь зручніше, загортайтеся у теплесеньку ковдру – і приємного вам проведення часу!

Невдашна Злата й передноворічна пора

9-річна Злата вважає себе справжнісінькою невдахою. А особливо її невдашність та незграбність дає про себе знати у грудні, напередодні різдвяно-новорічних свят. У ту пору, коли інші діти із завмиранням серця чекають на справжні дива, приємності, подарунки чи просто тепло сімейного затишку, Злата хворіє на вітрянку, ламає ногу (і потім шкутильгає усі зимові канікули), її найкраща (і єдина) подруга переїздить жити за сто кілометрів від дівчинки… Ой, усі незгоди годі й перелічити! Тому перед зимовими святами Злата стає полохливою: дарма й зайвий крок не ступить, щоб тільки комусь/чомусь не нашкодити.

Але одного дня у їхньому містечку, на Золотій вулиці, на місці дому-примари (якого ніхто й ніколи не помічав) відчиняється дивовижна шоколадна майстерня, пахощі з якої линуть солодкою хмаринкою містом, і покупці поспішають придбати прохолодних льодяників, м’ятних цукерок чи теплого праліне, випити горнятко гарячого какао за столиком на другому поверсі чи просто помилуватися неймовірними інсталяціями, зробленими із цукерок.

«Стіни будинку тепер вкривала брунатна фарба, що нагадувала густий шоколадний крем. На даху – нова черепиця, схожа на тафлі шоколаду. На піддашші з’явилася підсвічена ліхтариками вивіска «Шоколадний будинок».

Подейкували, в особняку оселився чарівник. Точно чарівник! Звичайна людина, яка не знається на чарах, за одну ніч хіба зуміла би тут так причепурити?»

Більше за все на світі хочеться туди потрапити й брату Злати, трьохрічному Лесику. Ох і прудке ж те дитинча! Не встигла Злата озирнутися, а Лесик вже загубився десь поміж шоколадних веж та солодких гір. Цукерочки «Цьомка-бомка», «Цукеруся-правдуся», «Лямурка-тужурка», «Грильяжечка-патячечка», «Бажаннячко», «Споминачка» – ну кому б не хотілося спробувати цукерочок із такими інтригуючими назвами?

Злата, блукаючи солодкавими й незвичними лабіринтами, одним оком зиркаючи на химерного Золотокаптурного продавця (Петрика Золотокаптурного), ненароком зруйнувала цукеркову вежу посеред крамниці. І саме з цього моменту розпочнеться справжня передноворічна містерія! Адже Златі доведеться відшкодовувати заподіяні збитки, і потрапити… до чарівного світу, де Коти – розмовляють (а ще харчуються лише цукерками і мають титул «ваша шоколадносте»), де злючка Цукеркова Відьма викрадає дітей із особливими дарами та талантами і де … можливі будь-які дива!

 

Потрапити до казки

Протягом дивовижної, а подекуди й складної подорожі Златка та Лесик не тільки зіткнуться із численними дивами, чарами та випробуваннями, переміщуватимуться за допомогою кахляної труби, потраплять у пастку до відьми («Святі шоколадки!»), а ще й зможуть розгадати таємниці минулого (і не тільки власного!).

Чому талановита відьма Гордея одного дня стала такою злюкою, зненавиділа усіх включно зі своєю рідною сестрою, Гортензією, із якою раніше була нерозлийвода? Тепер Цукеркова Відьма викрадає у дітей їх особливі дари та таланти, змушує забувати заповітні мрії, забирає дитячу безпосередність (як от брата та сестру Шоколадного Кота, які перестали любити зефірки та тягучки зі згущеного молока! Це ж нечувано!).

Чому одного дня тато Злати та Лесика покинув їх одних із мамою і роками не давався про себе чутися?

Хто ж насправді подобається милому однокласнику Злати Нілу? Сором’язлива Злата чи горда Лізка?

А ще виявиться, що на Златі – сильне закляття, якого не так легко позбутися! Дівчинка закрила своє серце від магії та чудес, і саме цим можна пояснити усі її невдашності! А насправді вона має дар…. Ну, думаю, про це вам захочеться дізнатися самим під час читання цієї навдивовижу прекрасної ілюстрованої книжечки, так що обійдемося без спойлерів!

А коли нахабна Гордея викрадає Лесика, то тут вже у Шоколадного Кота та Злати не залишається інших варіантів, як розгадати хитромудрий план відьми та знайти малого!

«Чи є в її Лесика якісь здібності? Йому тільки три. Він класно длубається у носі і розмазує кашу по столу, хоча навряд це назвеш талантом. Здається, він непогано ліпить із пластиліну і… марципанового тіста!»

 

То ось що задумала хитромудра Гордея!

Новорічні дива ближче, ніж нам здається

Загалом, ця неймовірної краси книжечка – не тільки про щось казкове, «відірване від реальності». Тут казковий світ дуже гармонійно та цікаво переплітається із цілком звичайним, «буденним» світом, у якому живемо ми з вами, й ця історія висвітлює ті питання/проблеми, які мають сучасні діти/підлітки, а саме: самотності, відповідальності у родині, непорозумінь, заздрощів. Але такі проблеми завжди можна вирішити, головне мати відкрите серце й навчитися пробачати. Подекуди ти не можеш оцінити ситуацію об’єктивно, побачити її такою, якою вона є насправді, і через це ображаєшся на те, що цього зовсім не варте! А ще – інколи варто роззирнутися і краще придивитися до тих, хто поряд. Ану ж, знайдеш серед оточуючих нових друзів?

Книжечка Тетяни Стрижевської – про взаємодопомогу та підтримку, про справжню дружбу та першу, ще таку юну та несміливу, симпатію, стосунки братів і сестер, справжні родинні цінності.

Динамічна пригодницька, казкова, дивовижна та магічна, із дрібкою смаковитого гумору, і водночас така тепла, сімейна історія, яка якнайкраще підійде для читання усією родиною! Адже від казки Тетяни Стрижевської – теплішає на душі, і світ довкола здається кольоровішим, ніж був до того. А ще, після прочитання «Шоколадного Кота і Цукеркової Відьми» просто не можливо не повірити у справжні дива! Які, насправді, трапляються набагато частіше, якщо у них вірити усім серцем!

Неймовірно прекрасні Ілюстрації Ірини Садової (здається, тут теж не обійшлося без магії, адже як можна було створити такі теплі та живі малюнки ?) захоплять вас не менше, ніж сама історія.

Увага-увага: під час читання цієї книжечки бажано мати при собі якийсь смаколик, бо від концентрації шоколадно-льодяниково-пряникових описів може текти слинка!

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage