Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна

От-от із друкарні приїде казкова повість легендарного письменника, дисидента Ігоря Калинця. На цій книжці виросло не одне покоління читайликів і зараз «Пан Ніхто» повертається на стелажі книгарень і бібліотек в новому оформленні Людмили Стецькович. Зимова історія про пана Ніхто, що поселився у загубленій рукавичці, а ще про синичку Ичку, сороку Року, горобця Беця і двох хлопців Янчика і Арчика подарує відчуття свята. Якнайкраще пасує для родинних читань, адже крім цікавого сюжету, веселої гри слів, казка пронизана символізмом. Редакторка відділу дитячої літератури «Видавництва Старого Лева» Наталка Малетич розповідає про свою роботу над проєктом і прототипів історії.

***

Одним із чудових зимових подарунків для дітей може стати різдвяна новинка Старого Лева — книжка поета-шістдесятника Ігоря Калинця «Пан Ніхто». Цю повістинку, або, як ще її називає сам автор, «довгу казку» можна вважати класикою української дитячої літератури. Адже написана вона в далеких 70-х, коли сам автор, дисидент, перебував на засланні як політичний вязень. Його двоє племінників на той момент були ще маленькими хлопчиками і стали прототипами й адресатами та найпершими читачами цієї казки.

Казка «Пан Ніхто» вийшла книжкою вже за часів незалежності, 1994 року, з ілюстраціями Ольги Погрібної Кох і Юрія Коха. І от тепер, через 27 років казка виходить у «Видавництві Старого Лева». Її чудово проілюструвала Людмила Стецькович. Художниця не лише осучаснила казку візуально, а й втілила побажання автора про присутність в ілюстраціях етноелементів та відповідність образу головних героїв — братів Арчика та Янчика — їхнім прототипам, адже саме для цього пан Ігор поділився фотографіями з родинного архіву.

Мені було надзвичайно приємно працювати над книжкою як відповідальній редакторці проєкту: бачити, як по-новому втілюються уже знані персонажі (я колись давніше вже читала книжку разом із донькою, і вона належить до моїх улюблених казок Ігоря Калинця, бо в ній багато мовної гри та несподіваних сюжетних перипетій), як чарівно й динамічно мандрує сторінками книжки загадковий пан Ніхто, що зненацька поселився у загубленій рукавичці Арчика, і що з того вийшло. Впевнена, що маленьким читачам ця зимова казка, сповнена дивовиж і несподіваних перетворень, дуже припаде до смаку. І, можливо, хтось із них теж захоче загубити рукавчику, аби в ній оселився пан Ніхто?..

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage