Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Наталка Малетич, редакторка відділу дитячої літератури «Видавництва Старого Лева», письменниця, літературна редакторка книжки «Скарбничка історій» ділиться враженнями про книгу Володимира Аренєва з ілюстраціями Олександра Ком’яхова.

***

Чи вам доводилося коли-небудь опинятись у замкненому приміщенні, зі стелі якого звисає безліч мечів? І будь-якої миті котрийсь із них може зірватися і пронизати вас своїм вістрям? Гадаю, радше не доводилося. Але який від цього жах можна пережити, не важко здогадатися. А уявіть лишень: при цьому, щоб уникнути удару меча, слід розповідати історії… джинові. І не просто розповідати, а робити це цікаво. Та й оповідки мають бути небанальні. Адже джин за своє тисячолітнє життя переслухав їх немало: спробуй-но догоди такому гурману. А от Урсула, героїня нової книжки Володимира Аренєва «Скарбничка історій», спробувала. І це був неймовірний досвід, бо джин сам навчав її, як цікаво оповідати історії — і дівчинка навіть робила нотатки! І їх ви також знайдете в цій книжці — чудово проілюстровані — над цим неймовірно круто і дуже скрупульозно попрацювали ілюстратор Олександр Ком’яхов та розробниця летерингу Наталя Ком’яхова.

Хочу наголосити, «Скарбничка історій» — це тривалий і неординарний книжковий проєкт, який творився дуже ретельно і до якого було задіяно великий творчий колектив. Від моменту, коли я прочитала перші сцени з грюкотом мечів у джиновій скарбничці, до моменту, коли книжка побачила світ, минуло, певно, більш як три роки. Я нетерпляче чекала, поки автор допише повість, щоб довідатися, що ж там сталося з Урсулою та джином, а тоді читала надісланий рукопис — і не могла відірватися, доки не закінчила, — таке неймовірне захоплення викликали у мене перипетії цієї фентезійної історії. І під час літературного редагування я захоплювалася сюжетом знову і знову. А ще — чудовою мовою і дивовижною здатністю автора стирати відчуття межі між вигадкою і реальністю. Тобто тривалий час я майже жила в полоні книги — як Урсула в полоні у скарбничці джина.

Також із превеликою цікавістю я заглиблювалася у секрети творчого письма, якими Володимир Аренєв поділився через Урсулині нотатки, адже мені вони були цікаві і як редакторці дитячої літератури, яка за специфікою роботи часто мусить оцінювати вартість рукописів, і як дитячій письменниці, що працює з дуже вибагливою і щирою читацькою аудиторією, увагу якої у жодному разі не можна втратити через провисання сюжету. Саме тому я вважаю, що Володина нова книжка неодмінно захопить як восьми-дев’ятирічних читачів, так і цілком дорослих — тих, які цікавляться творчим письмом і люблять якісне фентезі. Єдине, про що можу пошкодувати, — що така книжка не сталася зі мною в дитинстві.

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage