Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся

Ділимося добіркою книжок про відомих вихідців з України, якими захоплюється увесь світ.

Богдан Гаврилишин, «Залишаюсь українцем»

Богдан Гаврилишин – хлопчик із села на Тернопільщині, а згодом простий канадський лісоруб, який вступив до Університету Торонто та став видатним вченим-економістом, громадським діячем, меценатом, радником кількох президентів України. Його вважали своїм в Канаді, Швейцарії, Бразилії, Чилі, Венесуелі, Індії, Ірані, Японії, Австралії й Аргентині... Він любив життя, вірив у людей і вмів змінювати світ навколо, керуючись девізом «Думати глобально, діяти локально».

«Якщо ти бачиш добро в людях, це стимулює все добре, що є в них. Воно набирає більшої ваги і впливає на їхнє думання й поведінку. Довіряйте людям і, думаючи про них добре, ви самостверджуватиметесь».

16 липня 2021 року Верховна Рада України підтримала проєкт постанови про запровадження Всеукраїнського дня відповідальності людини, який щорічно відзначатиметься 19 жовтня – у день народження Богдана Гаврилишина.

 

Михайло Слабошпицький, «Українець, який відмовився бути бідним. Петро Яцик»

Селянський син з бойківського краю, що опинився в Канаді після Другої світової війни, маючи лише сім доларів, а згодом став мільйонером на чужині, – це відомий бізнесмен, меценат і філантроп Петро Яцик. Найбагатший українець Канади, який любив Україну до глибини власної кишені: сума його пожертв на українські інституції в західному світі, такі як Український науковий інститут Гарвардського університету, Енциклопедія українознавства, Канадський інститут українських студій й інші, перевищує 16 млн доларів.

«Убогий духом не може бути багатим, незважаючи на те, скільки грошей він має».

Іменем Петра Яцика названо Міжнародний конкурс знавців української мови – конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

 

Уляна Скицька, «#НАШІ на карті світу. Історії про людей, якими захоплюється світ»

Що поєднує останню принцесу Кореї, «батька» світлодіодів, 25-кратного лауреата премії «Греммі», найтитулованішого борця сумо ХХ століття та дешифрувальника писемності мая? Усі вони – разом із ще 75 непересічними героями та героїнями книжки Уляни Скицької – мають українське походження. Вони змінили хід історії, їхні досягнення дивують і вражають, а їхні біографії нагадують сценарії пригодницьких або мотиваційних фільмів.

«Українці часто не здогадуються про їхнє українське коріння, називаючи їх американцями, швейцарцями чи аргентинцями. Натомість частину з них світ звик називати росіянами. Це, головним чином, стосується тих, хто народився до 1917 року, тобто в Російській імперії, а отже, їм автоматично приписали російське походження. Ці імена надто цінні, аби комусь «віддавати», тож мені хотілося заявити на них наше право. Право називати їх «нашими».

 

Софія Яблонська, «Далекі обрії»

Ця книжка – третій тревелог з-під пера української письменниці-мандрівниці, фотографині та кінооператорки Софії Яблонської, що описує її навколосвітню подорож – із Франції через Африку, Цейлон, Китай, Індокитай, Сіам, Малайзію, Яву, Балі, Австралію, Таїті, Бора-Бора.

Роман був написаний під час мандрів Софії у 1934-1935 роках. Вперше вийшов друком в 1939 році у Львові.

«В моїх мандрівках, з краю в край, я ніде не зустріла раю, якого сподівалася. Зате іноді хоч здалека схопила кілька відблисків земного щастя, яке тепер має для мене більшу вартість, ніж уявлені раї. Ось чому далі їду в дорогу, що ще довгою смугою стелиться переді мною. Перебуду ще не одні злидні, переможу ще не одну перешкоду, тільки на те, щоби в переході вкрасти сям-там кілька відблисків екзотичної краси Далекого Сходу».

 

Кетрін Інґрем, «Це Воргол»

Енді Воргол (Андрій Варгола) – один з найвідоміших та найбільш суперечливих художників другої половини ХХ століття, автор 10 тисяч робіт, якого називали королем поп-арту. Зелені банки Coca-Cola і 32 банки супу «Campbell», упаковки з ганчірками для миття посуду й доларові купюри – на перший погляд прості картини уродженця Піттсбурга, сина русинів-емігрантів із лемківського села Микова (зараз належить Словаччині), стали культовими.

Його ім’я стоїть поряд з Ван Гогом та Пікассо у списку найдорожчих митців світу, а серед топ-30 найдорожчих картин за всю історію – дві його роботи: «Вісім Елвісів» та «Срібна автокатастрофа (Подвійна аварія)».

«Хочете знати все про Енді Воргола – просто гляньте на поверхню моїх робіт, моїх фільмів, мене самого: це і є я. За цим більше нічого не стоїть».

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage