Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книга «Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах», — це найповніше фахове видання про Франца Ксавера Моцарта, сина геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта. Ким був син великого Моцарта і чим прислужився Галичині та Львову на початку XIX ст., обравши роль приватного вчителя музики в графських маєтках та провівши тут понад 30 років свого життя? Реальну та детальну картину життя молодшого сина Моцарта дозволить скласти це унікальне видання, куди увійшли переклади подорожнього щоденника Моцарта молодшого, понад сотня листів, документальні свідчення та детальний хронограф-біографія композитора.

А поки ви ще не встигли придбати цю книгу, давайте пройдемося цікавими фактами з біографії Франца Ксавера Моцарта, який половину свого життя присвятив Львову.

1. Франц Ксавер не пам’ятав свого батька. Вольфганг Амадей передчасно помер у віці 35 років, коли синові було лише п’ять місяців.

2. Моцарт-син перебував під контролем матері Констанції до повноліття, невпинно займаючись музикою з найвідомішими композиторами того часу, які навчали його безкоштовно, оскільки Моцарт-старший залишив сім’ю в боргах.

3. У 5 років почав вчитися гри на піанофорте у австрійського композитора й піаніста Йогана Андреаса Штрайхера.

4. У 6 років мав перший публічний виступ, організований матір’ю у Празі. Виконував арію Папаґено з опери батька «Чарівна флейта». Виступав на високому столі. Дебют викликав фурор серед публіки.

5. З 7 років Моцарт-син почав концертну діяльність. Через три роки почав регулярно виступати в музичному салоні матері як піаніст та композитор.

6. Франц Ксавер знав німецьку, французьку та італійську мови, віртуозно грав на фортепіано та скрипці.

7. Перший збережений твір Моцарта-сина - пісня Die Rose. 11-річний композитор написав її на іменини матері.

8. У 13 років почав самостійно заробляти на життя вчителем фортепіано.

9. У неповних 14 років дебютував як композитор, піаніст та диригент у Відні в театрі Андер-Він: «… йому довелося кілька разів знову і знову виходити до надзвичайно численної аудиторії, що на той час було рідкістю, і прибуток від цього концерту склав 1700 флоринів — нечувану на той час суму», —  писав Алоїз Фукс, музикознавець, член Імператорської Придворної капели.

10. «Нехай ті заслужені оплески, якими був нагороджений молодий Моцарт, стануть для майбутнього митця подвійним заохоченням у прагненні рухатися слідами великого батька! Нехай він ніколи не забуває, що хоча поки що ім’я Моцарт йому поблажливо сприяє, згодом воно поставить до нього суворі і високі вимоги...», — Йшлося у рецензії на дебют Франца Ксавера у Лейпцизькій газеті «Allgemeine musikalische».

11. У 17 років Франц Ксавер раптово опиняється у Львові, приїхавши в гості до кузена – театрального художника, Антона Лянге.

12. Підписавши вигідний контракт, Моцарт-син їде у Підкамінь (нині — село Рогатинського району Івано-Франківської області), що у ХІХ ст. був маєтком графа Віктора Іґнаци Баворовського. Працює вчителем його наймолодших доньок Марії та Генрики з дуже високою для того часу щомісячною оплатою (1000 ґульденів), крім цього йому надали житло, харчування, опалення, світло, послуги прачки тощо.

13. У 22 роки тікає назад до Львова, жаліючись братові, що у галицьких селах геть не мав натхнення писати новий матеріал

14. У Львові остаточно з 1813 року: навчає дітей міської аристократії, бере участь у львівських приватних мистецьких салонах, благодійних та урочистих концертах.

15. З 1819 року починає вести «подорожній щоденник», де описує свої трирічні гастролі по Європі. Записи цінні тим, що розкривають істинну причину перебування композитора у Львові – він закохався в одружену даму Йозефіну Бароні-Кавалькабо, якій збереже вірність до смерті у 1844 році.

16. 1823 року долучається до діяльності неформального Товариства приятелів музики у Львові

17. Починаючи від 1825 року, започаткував квартетні вечори «в салоні Моцарта» у домі Бароні-Кавалькабо – у будинку чоловіка коханої Франца Ксавера Моцарта.

18. 1826 року засновує Товариство св. Цецилії у Львові.

19. У 1836 -1837 обіймає посаду музичного директора німецького театру у Львові.

20. У 1838 році разом з сім’єю Йозефіни повертається до рідного Відня. За кілька років дізнається про свою хворобу – рак шлунку.

21. Йозефіна Бароні-Кавалькабо - єдина спадкоємиця Моцарта-сина. Йозефіна супроводжувала Франца Ксавера у закордонних поїздках. Але офіційно вона залишалася дружиною роботодавця Моцарта - губернського радника Бароні Кавалькабо.

22. Молодша донька коханої Моцарта — Юлія стала талановитою піаністкою, твори якої публікував Шуберт. Вона була однією з перших композиторок Австрії.

23. Франц Ксавер пережив свою владну матір лише на 2 роки. Помер 29 липня 1844 року (53 роки) від раку, перебуваючи на лікуванні у Карлових Варах (Чехія).

24. Йозефіна на власні кошти облаштувала йому гробівець у Карлсбаді (Карлові Вари, Чехія).

25. У вересні 1844 року в пам’ять про Франца Ксавера Моцарта в Домініканському костелі Божого тіла у Львові силами Галицького музичного товариства виконано «Реквієм» Вольфганга Амадея Моцарта.

Над книгою працювали: упорядниця Оксана Линів, наукова редакторка Роксолана Гавалюк, перекладачки Ольга Сидор та Христина Назаркевич, випускова редакторка Оксана Антонів, ілюстраторка Анастасія Старко.



Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage