Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Новий роман Марини Макущенко «Мир між світами» — це містична історія хлопця, який дізнається про свою особливу роль у стосунках людей і природи. Книга написана у жанрі еко-фентезі і в сюжеті багато лісу з його проблемами і потребами (загалом авторка за побутом і пригодами дітей приховала в цій казці для підлітків 14 екологічних челенджів — знайдете їх всі?) 

Події роману «Мир між світами» розгортаються десь у лісах на Волині. Але прототипом книжкового лісу став ліс на Київщині, улюблене місце відпочинку авторки та її родини. Відео з атмосферою цих місць переглядайте на YouTube за цим посиланням. А про те, як авторка Марина Макущенко обрала жанр еко-фентезі і в чому його актуальність для сучасного читача — вона розповідає у своєму блозі:

  

У «Мир між світами» вплелося багато моїх світів. Моя історія вишивання реліквії, мої телевізійні проєкти і відрядження по селах, мій локдаун і мої мрії про ткацький верстат і подорож з донькою до моря в Бердянську.

Все це стало тлом для історії Мира. Для його болючого виходу з дитинства, в якому він все контролював і волів закривати двері в невідоме, до підліткового дуркування і сміливих намірів жити. Для історії про вибір, на який ми здатні лише коли приймемо, що вибору немає. Історії про особливого і розумного хлопця. 

Фентезі — це стежка, якою я люблю приводити персонажів до читача. А ось еко-фентезійним роман став теж завдяки обставинам, якими я кілька років жила особисто і професійно. З 2017-го наша родина мешкає у селищі на Київщині. Верхівки лісу, який я бачу з мого робочого півідконня (з якого я і зараз пишу цей текст) — на тій само відстані, що і від вікна Мира. Однак між ним і лісом — мальовничий яр, а мене відділяють від перших дерев сусідські подвір’я. 

Тут, де ми — туристична місцина, а це означає, що тут гарно і брудно водночас. Саме тут наша родина почала героїчно сортувати сміття, ми створили компост, влаштовували плогінг-прогулянки до озер, експериментували з конструкціями годівничок і звели готель для комах в саду. У доньки були улюбленці в лісі: дерево «Дракон» (на ньому ми нюхаємо хвойну смолу на відео) і будиночок високо в гілках. Згодом, той будиночок чи то знесло вибуховою хвилею, чи солдати розібрали для своїх потреб, а ось на Дракона вона і зараз вилазить.

Стільки лісу навколо і в думках, що я не могла пройти повз це творчо. Разом з командою телеканалу 1+1 у 2021 році я зняла цикл сюжетів «Природний відбір» про еко-тренди у повсякденному житті українців і приблизно тоді ж я почала будувати світи Мира. 

Війна відсунула моду на еко-френдлі на якісь задвірки потреб. Але вона не знищила саму проблему. Навпаки. Тепер 40% всіх лісових пожеж — через обстріли росіян, і через це у повітрі опинилося майже 55 мільйонів тонн викидів. Тільки на сьогодні війна нашкодила нашому довкіллю на 2 мільярди гривень. Ці цифри ростуть щодня і наступні покоління дітей не матимуть іншого вибору, як боротися за своє виживання. Однак, вже зараз вони роблять вибір… робити щось. Еко-трендам мало місця в інфопросторі, але я особисто знаю, що екологічні гуртки і центри юннатів зараз у найвищому запиті серед дітей і підлітків. Близько 1 мільйона гектарів лісу знищено на окупованих територіях. І що роблять діти, яким вдалося виїхати? Вони вирощують саджанці дерев на тих ділянках, які їм виділили на Закарпатті, у Британії… або хоча б у себе на підвіконні. З мрією пересадити їх зміцнілими у свою землю. Для сучасних дітей бути еко — це бути патріотом України. 

Я щаслива, що зараз мій роман піде до своїх читачів. Хоча у ньому немає російсько-української війни, там є боротьба, близька сучасним дітям. За себе, за природу і за майбутнє. А ще це казка, наприкінці якої є вихід у реальність, і герой, зміцнілий і впевнений — повертається у той світ, який сам собі обирає. Чого я бажаю і собі, і усім читачам. 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage