Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Хоменко Марія

Не всім зараз вдається читати довгі тексти, саме тому підготували для вас добірку короткої прози на будь-який читацький смак. Тут ви знайдете збірки українських та іноземних авторів, твори в яких, попри малий обсяг, сповнені великого сенсу та порушують багато важливих питань та проблем.

«Смішні кохання», Мілан Кундера

Кожна новела сповнена нестерпної легкості, із якою автор препарує життя героїв. Це дає змогу сприймати цю прозу водночас невимушено і з філософським самозануренням, необтяжливо і сумовито, комічно й поважно. Часом видається, наче не має особливого значення, що обирати — правду чи брехню, любов чи зраду. Життя точиться поза цими категоріями, які не здатні суттєво на нього вплинути.

 

«Селфі в Парижі», Катерина Бабкіна, Галина Вдовиченко, Лариса Денисенко, Ірена Карпа, Ірина Славінська, Мар'яна Савка, Гаська Шиян, Олена Чернінька, Андрій Шкіль

Сучасні українські оповідання, дія яких відбувається у місті, що приваблює мрією про нескінченне свято, яке завжди з тобою. А втім, Париж зовсім не ідеальний. Як і будь-яке інше місто. За образами романтичних пікніків на березі Сени з багетами та круасанами вирує буденність реального життя без прикрас та стереотипів. Саме про це життя – на сторінках збірки.

 

«Чоловіки без жінок та інші оповідання», Ернест Гемінґвей

Ця збірка, сповнена психологічної напруги і незвичайного поетизму, — про дорослішання і дружбу, про відвагу і страх, про кохання і втрати, про війну і смерть, про відчайдушні пошуки сенсу життя... У характерному «телеграфному» стилі Гемінґвей фіксує довколишні події.

 

«Три лини для Марії», Сергій Осока

Коротка проза цієї збірки поєднує в собі спогади про дитинство, рідних і близьких, місця, де ти виріс, перші закоханості, дорослішання та пошуки себе. Тут можна побачити людину, з усіма її прекрасними і потворними рисами. Здається, сюжети цих новел малі чи другорядні, але то лише ключ, який відкриває портал, через який потрапляєш у світ великої літератури.

 

«Айвенко, або Чоловіки — це…», Людмила Таран

У центрі книжки — чоловіки різних поколінь і характерів. Сильні духом і слабкі, віддані та зрадливі, романтичні й цинічні, молоді та старі. А поряд із ними постають яскраві та влучні жіночі образи. Чесна й чуттєва проза Людмили Таран спонукає до переосмислення узвичаєного та глибоких екзистенційних переживань.

 

«Мої запасні життя», Ірина Славінська

Ця книжка — клаптикова ковдра, зібрана зі спогадів, рефлексій та міркувань. Авторка розмірковує про особисту історію, історію родини і роду, збирає докупи пазли спогадів з дитинства, навчання, подорожей, робочі ситуації з перекладацької і журналістської справ. Це визначення важливих у житті моментів — певних якорів і культурних кодів, якими залогінюємо себе у сучасну реальність.

 

«Ласощі для Медора», Андрій Бондар

За інтелектуальним роздумом у цій збірці прозирає відвертість, а у формі короткої прози ховаються глибші сенси й часом несподівані висновки: порожнечу можна наповнити, визначення «падіння з висоти власного зросту» може стосуватися не лише тіла, але й морального падіння, а втрати можуть обернутися набутками, варто лише поглянути на них під іншим кутом.

 

«Лексикон націоналіста та інші есеї», Микола Рябчук

Тут ви знайдете наскрізний і далекоглядний погляд на минуле, теперішнє і майбутнє України в політичному та культурному аспектах. Автор філігранно описує феномени українських реалій, аналізує майдани України, розглядає кризу української еліти та ідентичності українців за національністю і/або громадянством, а ще деталізує у фактах СССРівську залізну завісу ХХ століття.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage