Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Цвик Олена

Книжка дівчинки-підлітки Анни Франк перекладена 70 мовами світу. Ким була дівчинка, про що вона писала та чому її думки вразили світ — про це нова книжка для підлітків з серії «Маленькі історії Великих людей». Кілька фактів про Анну Франк розповімо просто зараз.

   

Анна Франк мріяла стати письменницею. Тож на початку 1940-х років, коли Анна з сім’єю переховувалася від нацистів, що окупували її місто Амстердам, вона ретельно вела щоденник. Дівчинка кілька разів редагувала та структурувала свої записи, сподіваючись видати книгу.

Батько Анни — Отто Франк — був успішним німецьким бізнесменом єврейського походження. Коли у 1930-х роках до влади у Німеччині прийшла нацистська партія, Отто зрозумів загрозу для єврейського населення Франкфурта і виїхав з дружиною, доньками Анною й Марґот до Нідерландів. 

Анна почала вести свій щоденник у 13 років, коли батьки подарували їй на день народження записник. Перші записи були наповнені безтурботними буднями підлітки у Амстердамі. Проте з вересня 1939 року записи ставали все бентежнішими — нацисти розпочали Другу світову війну, і через 8 місяців окупували Нідерланди. 

Перед окупацією батько Анни був змушений переписати бізнес на своїх колег Віктора Куглера та Йо Клеймана. За офісним приміщенням Отто Франк облаштував Сховище, де сім’я прожила два роки аж до викриття і заслання в концтабори.

Сховище мало приблизно 50 м². Там переховувалося 8 людей, які більшість дня не мали права спілкуватися одне з одним. Анна описувала в щоденнику побут, нестачу їжі, конфлікти між мешканцями Сховища, кумедні історії та багато-багато своїх мрій.

Щоденник Анни описує, як різко змінюються настрої людини, що переживає окупацію: від радості до страждань, від надії до відчаю. Дівчинка розуміла, що мешканцям Сховища пощастило вціліти і була вдячна за це. Але бували дні, коли Анна не вірила, що життя знову буде нормальним.

Сім’ю Анни гестапівці заарештували в серпні 1944-го. За пів року дівчинка померла від тифу в Берген-Бельзені — концтаборі у Німеччині. Їй було 15 років.

З усієї сім’ї Франків вижив лише батько Отто. Він знайшов щоденник Анни і доклав зусиль, щоб його прочитав увесь світ. «Het Achterhuis» («Секретне сховище») було опубліковано 25 червня 1947 року.

За 70 років щоденник Анни прочитали мільйони людей в усьому світі, від президентів до школярів. Книжку перекладено на понад 70 мов, за нею створено фільми, п’єси, телевізійні програми.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage