Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Маленькі факти про Великих людей: Да Вінчі, Кюрі, Магеллан, Кало
Минулого року Старий Лев розпочав видання серії пізнавальних книг для дітей (і дорослих теж Посмішка) під назвою «Маленькі історії Великих людей». Наразі світ побачило чотири видання – про Леонардо да Вінчі, Марі Кюрі, Фернана Магеллана і Фріду Кало. Наступна історія вже в роботі Підморгує
 
Всі ці невеличкі видання у простий і цікавий спосіб розповідають про людей, що увійшли в світову історію. Що зробило генієм Леонардо да Вінчі? Чому Марі Кюрі вважають суперзіркою науки? Чому Фріду Кало вважають іконою стилю? Чому Фернана Магеллана вважають визначним мореплавцем і дослідником? Відповіді на ці та багато інших запитань про визначних людей ви знайдете у серії книжок «Маленькі історії Великих Людей».
 
Ми ж зібрали для вас кілька цікавинок із книг про цих визначних осіб. Читайте!
 
Леонардо да Вінчі:
 
15-річним Леонардо почав навчатися у відомого художника Андреа дель Верроккіо. Верроккіо керував величезною майстернею, де виготовляв різноманітні предмети мистецтва для заможних покупців. Це було ідеальне місце для допитливого юнака!
 
Одним із найбільших захоплень Леонардо була анатомія — наука про будову нашого тіла. Леонардо не отримував знання з книжок (на той час більшість книжок були написані латиною; він не вмів читати цією мовою). Вивчав живі істоти, малюючи їх. Записував те, що бачив, а також занотовував питання, на які хотів отримати відповідь.
 
Завдяки тому, що Леонардо розумів фізику, він став неймовірним інженером та зумів винайти понад 400 машин. Він так детально намалював машини, що їх можна збудувати навіть сьогодні!
 
 
 
 
Марі Кюрі:
 
Марія Склодовська перебралась до Парижа у 1891 році на запрошення сестри Броні і її чоловіка та привезла з собою все, що мала, — навіть свій матрац! Вона вступила у всесвітньо відому Сорбонну, щоб вивчати свої улюблені предмети — фізику та математику, і також вона змінила своє ім’я на Марі. У 1894 році вона зустріла П’єра Кюрі — блискучого вченого, який працював у Сорбонні. Через рік вони одружились.
 
Проводячи свої дослідження, Марі Та Пєр розтирали уранініт на порошок, розчиняли його у кислоті та виділяли різні елементи. В результаті отримали чорний порошок, випромінювання якого було у 330 разів потужніше за випромінювання урану. Марі придумала слово «радіоактивний» на позначення цієї неймовірної властивості та назвала новий елемент полонієм – на честь Польщі, своєї батьківщини.
 
Марі здобула докторський ступінь із фізики у червні 1903 року — стала першою жінкою в Європі, яка отримала таке звання. У цьому ж році Марі, П’єр та Анрі Беккерель отримали найвизначнішу наукову нагороду — Нобелівську премію з фізики за роботу із дослідження радіоактивності. 1911 року Марі знову першою досягнула нечуваного — отримала ДРУГУ Нобелівську премію, але тепер — з хімії! До неї ще ніхто у світі не отримував дві Нобелівські премії.
 
Фернан Магеллан:
 
Завдяки високому статусу батьків Фернан мав найкращу освіту в країні — він долучився до королівського двору в Лісабоні, столиці Португалії, і став працювати пажем. Поміж виконанням доручень та чеканням на королеву, десятирічний Фернан навчився їздити верхи, музикувати, танцювати, читати і писати. Це був довершений вишкіл для найкращих професій, доступних у другій половині п’ятнадцятого століття у Португалії, яка завдяки завоюванню морів ставала однією з наймогутніших країн у світі.
 
Хоча Фернан Магеллан помер на Філіппінах, він уславився як той, хто був рушійною силою першої навколосвітньої подорожі. Мандрівка Магеллана стала поштовхом до таких важливих відкриттів:
— сильні вітри в районі екватора допомогли кораблям перетнути Тихий океан швидше. Ці вітри стали називати пасатами;
— шлях повз велетенські континенти Америки існує. Магелланова протока стала важливим маршрутом;
— Земля була ЗНАЧНО більшою, аніж будь-хто міг уявити, і вона справді кругла;
— якщо ти подорожуєш навколо світу зі сходу на захід, то проживеш додатковий день, як порівняти з тими, хто залишається на місці.
 
У наші дні іменем Магеллана названа протока. Але не тільки. Космічний апарат «Магеллан» досліджує планету Венеру, Магелланові телескопи будуються у Чилі, галактики-супутники ми називаємо Магеллановими хмарами — усіх їх було названо на честь одного з найвизначніших мореплавців, яких лише бачив світ.
 
Фраді Кало:
 
Фріді подобалося досліджувати анатомію, біології і зоологію. Вона хотіла вивчати медицину й стати лікарем. Однак лихо втрутилося у її плани. 1925 року Фріда потрапила в автокатастрофу, де зазнала безліч травм. Травми і місяці, проведені в лікарні, розбили її мрію стати лікарем на друзки. Згодом батько Фріди позичив ій свої фарби, а мама дала спеціальний мольберт, щоб дівчинка могла займатися творчістю лежачи. Фріда почала малювати своїх друзів і сестер, а за допомогою дзеркала, прикріпленого до стелі, вона малювала себе.
 
1938 року у Levy Gallery в Нью-Йорку Фріда провела власну виставку, що мала шалений успіх, - критики були в захваті. Своїм мистецтвом Фріда заробляла гроші й ставала зіркою! Потім Фріду запросили показати свої картини у Парижі, де вони справили неабияке враження. Навіть Лувр, один із найбільших і найвідоміших музеїв, придбав одну з картин художниці! Сам Пікассо, чи не найвідоміший європейський митець, на знак своєї поваги подарував Фріді сережки.
 
Після смерті Фріда стала ще відомішою. Сьогодні її картини продають за мільйони. А копії картин висять у домівках Мексики й по всьому світі. ЇЇ життя прославляють у книжках і фільмах.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage