Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бутенко Анна

«Вони любили свою ізольованість від усього світу, вони берегли свій кавалок раю і тільки тут почувалися справді щасливими. Тут ближче до неба й до Едему. У кожного рай свій і предки гуцулів його знайшли».

   

Авторка цікавої та популярної книги «Тіні» випустила з-під свого пера, за сприяння Видавництва Старого Лева, ще одну неперевершену новинку — «Танго з духами». Багато читачів чекали продовження такої різнопланової та вже рідної кожному українському читачу книги «Тіні». І от Марічка Крижанівська, як та карпатська мавка, берегиня українських традицій, звичаїв та вірувань, випускає у світ таку довгоочікувану новинку, яка заглиблює кожного читача у світ магії давніх Карпат, західних місцевостей, а також у хитросплетіння доль та сюжетних ліній, які креслить саме життя. 

   «Ми тут до часу не надто прив’язані, в тому й принада життя в горах. Тут людина належить сама собі, нема великого пана, кожен працює сам на себе»

Описуються у книзі два періоди: прадавні часи, де панують Блуд, Арідник, Нічниця, Гук та інші, а також 30-ті роки двадцятого століття, де існує наш головний герой Лев Ковалевич, карпатська родина Гаврилі. Головним лейтмотивом роману є так звана «золота лихоманка», яка і дійсно існувала на зламі 19-20 ст. у карпатських селах, де колись проходили опришки Олекси Довбуша, а місцеві люди перекопували свої городи і все довкола в пошуках золота. А ще у книзі «Танго з духами» кожен читач зможе поринути у найколоритіші карпатські місцини: Дземброню, Писаний Камінь, Терношорську Ладу, Жаб’є, Яблуницю, Ворохту, Татарів. Хто хоч один раз бував в Карпатах, того ще більше зануить у атмосферу книги і описів в ній, а хто не був, той неодмінно забажає перенестись в такі неймовірні краєвиди згодом.

   «Історія підтверджує народні перекази. Я читав матеріали допиту опришків у Станіславові. Вони свідчили, що таки закопували награбоване добро. Інша річ — вони поверталися за ним і викопували, чи хтось після них міг це зробити. Про то наука вже сказати не може… За переказами опришки прикопували золото біля каменів, для кращого орієнтиру»

Багато героїв зустріне читач у книзі: і Гука з Левом Ковалевичем, і прадавніх духів, і Ренату Грохольську в образі Кармен у Львівському оперному театрі, і Імілію Віт (артистку вар’єте), і Беньо Тріску, і багатьох інших. Кожен з цих героїв зіграє неперевершену роль в цьому ансамблі, загальному танці, який буде такий схожий на карпатське танго з духами. 

   «Грали гуцульські музиканти в етнічних строях. Але, на подив Левка, грали не народну музику, а танго — красиве, вишукане українське танго. Не в кожному закладі навіть у Львові звучала така добра салонна музика… Для Левка то була суцільна насолода: слухати добру музику і рухатися у ритмі танго. Бо музика була єдиним, що дозволяло на якийсь час забути гнітючі думки»

Цікавим фактом є і те, що книга Марічки Крижанівської «Танго з духами» після всіх хитросплетінь і сюжетних ліній має досить відкритий фінал, а це означає, що, цілком можливо, з героями роману ми ще зустрінемося на сторінках інших книг авторки. А поки читаймо багатогранну і глибоку українську літературу на прикладі «Танго з духами» і насолоджуймося нею. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage