Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія

Під час війни кожен та кожна з нас відчуває повний спектр емоцій: від піднесення та спокою до злості й розпачу. У цій добірці – література про те, як боротися зі стресом, будувати стратегію життя та заново навчитися комунікувати із близькими. Читаймо та тримаймося разом!

«Психологічна травма і шлях до видужання», Джудіт Герман («Видавництво Старого Лева») 

До початку війни у всіх нас було своє життя. Були проблеми, болісні спогади, плани та, можливо, довгі сеанси психотерапії. Після повномасштабного російського вторгнення життя кожної людини змінилось. Вже набуті психологічні травми можуть загострюватись в умовах стресу.

Джудіт Герман близько двох десятиліть досліджувала на практиці психологічну травму. Вона працювала з постраждалими від сексуального та фізичного насильства, а також з учасниками бойових дій і жертвами політичного терору. Авторка розповідає про зцілення від психологічної травми. Книжка допоможе зрозуміти природу психологічних травм та бодай якось допомогти собі.

«Стіни в моїй голові. Жити з тривожністю та депресією», Володимир Станчишин («Віхола») 

Чи відчували ви колись панічну атаку? Серцебиття пришвидшується, дихати стає важко, світ звужується і хочеться тікати, але не знаєш куди. Під час війни вірогідність переживати подібні відчуття зростає. Втім не варто боятися цього стану чи уникати його.

Володимир Станчишин розповідає читачам, як тривожиться наш мозок і як в нашому тілі виникає панічна атака. Психолог також радить як боротися з підвищеною тривожністю і надає практичні поради. На думку Володимира, тривога — це нормально. Варто тільки навчитися правильно з нею ладнати та використовувати собі на користь.

«Мистецтво війни», Сунь-дзи («Видавництво Старого Лева»)

Здавалось би, хіба стародавній китайський трактат може бути актуальним зараз, в теперішніх умовах? «Мистецтво війни» — це не лише книжка про те, як вести бойові дії. А й чудовий посібник зі стратегії й тактики. Трактат «Мистецтво війни» вивчають бізнесмени, військовослужбовці, топкерівники компаній.

У Китаї вірили, що головне у війні стратегія. Вміння прорахувати результати, накреслити чіткий план дій та не губитися, якщо щось іде не так. Сунь-дзи розповідає, як перехитрити супротивника, побудувати виграшну стратегію та стати переможцем.

«Людина в пошуках справжнього сенсу», Віктор Франкл («Клуб Сімейного Дозвілля»)

Віктор Франкл став відомим на увесь світ як психолог, що пережив нацистський концтабір. І це неймовірна історія про те, як людина вижила там, де помирали мільйони. Після концтабору Віктор Франкл став засновником власної психологічної школи — логотерапії.

У своїй короткій оповіді автор роздумує над сенсом життя, над стражданнями та людською силою. Коли в нас забирають все, в нас досі залишається вияв свободи. Ми завжди маємо вибір, як трактувати ті чи інші події в нашому житті. Віктор Франкл переконаний, що забрати в людини свободу та право обирати неможливо попри труднощі та болісні події, які виникають на нашому шляху.

«Комунікація від нуля. Есеї для Мані», Марія Титаренко («Видавництво Старого Лева»)

Під час війни спілкуватися з іншими людьми важко. Ми буваємо злі, сумні, радісні та роздратовані. Коливання настрою — це нормально. Нормально відчувати злість, агресію та апатію. Втім через подібні коливання ми можемо ранити наших близьких людей.

«Комунікація від нуля» — це чудова книжка про те, аби засвоїти правила ненасильницької комунікації та налагодити спільну мову з близькими. Усім нам варто вдосконалити вміння спілкуватися щиро, поважати особисті кордони іншої людини та говорити лише від себе. Порівнюючи спілкування дітей та дорослих, авторка розповідає про ці та багато інших корисних правил комунікації між людьми.

 ***

Пам’ятайте: читати книжки під час війни — нормально. Як і працювати, пити каву, сміятися та розмовляти з друзями. Так, іноді почуття провини накриває хвилею, але наші страждання не покращують стан інших людей. На жаль. А для розбудови країни нам потрібні енергійні, розумні та здорові люди. Тому, якщо маєте можливість — читайте, пишіть, працюйте та допомагайте.

Наостанок, наш психологічний стан — це доволі складна система, де в один день нам все здається чудовим, а наступного — ми заледве встаємо з ліжка. Втім, якщо ви постійно почуваєтесь погано, а бажання жити немає — не зволікайте, просіть про допомогу та звертайтесь до спеціалістів. Безкоштовні психологічні консультації можна отримати на платформі Tell.Me . Ось тут практичний посібник про психотерапію під час війни з корисними тактиками самодопомоги. А якщо ви опинились в скрутному психологічному становищі, то звертайтесь у цілодобову Службу екстреної самодопомоги.

Разом до перемоги, друзі! Слава Україні!

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage