Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Кулінарний записник «Галицькі смаколики»: вчимося готувати в стилі Felix Austria
Random
«Як не можу знайти спокою, то завше пораюсь біля кухні: щось ціджу і перетираю, пражу-смажу, варю, начиняю. Коли шкварчить в оливі цибуля, на весь будинок пахне часник, а я наскрізь просякаю запахом готування, на серці відразу стає просторіше – і вже дається далі жити».
Із твору Софії Андрухович «Фелікс Австрія»
 
Нещодавно серед кулінарних книжок «Видавництва Старого Лева» з’явилась особливо атмосферна новинка – кулінарний записник «Галицькі смаколики». Видання створено за мотивами роману «Фелікс Австрія», що став
Книгою року BBC-2014, та його екранізації – романтично-фантазійної стрічки «Віддана» від компанії FILM.UA Production, прем’єра котрої запланована на 16 січня 2020 року.
 
Перше, що привертає увагу в «Галицьких смаколиках» – це, без сумніву, розкішна обкладинка: кольору слонової кістки, з витонченими, тисненими золотом сецесійними зображеннями й шрифтом та ніжно-кораловим корінцем, які в поєднанні з текстурою палітурки надають виданню вишуканої вінтажності. Книжка містить 11 переписів традиційних галицьких страв, оформлених фотографіями до них, кадри з фільму та сторінки для нотаток. Власне фотографії взято із відповідних серій однойменного відеопроєкту за участі шеф-кухара Ірини Бактиая, півфіналістки шоу «МастерШеф» 2013 року. Авторка рецептів – дослідниця галицької кухні, популярна фудблогерка зі Львова Маріанна Душар, відома широкому загалу як колоритна «Пані Стефа».
 
Неймовірно смачною, ретроатмосферною «родзинкою» видання є епістолярний стиль усіх рецептів, як і вживання у них галицької ґвари, зокрема кулінарної лексики. Досвідчена господиня пише листи своїй племінниці, навчаючи її готувати й сервірувати стіл, а також ділиться низкою цінних побутових порад та настанов.
 
«Стефа вітає свою Софію!
 
Так і роби, Софіє: відвойовуй себе для себе самої, а час, який залишиться – приділи готуванню. Не для когось, а для себе. Уладжуй господарку, читай книжки, печи пляцки, вари зупки, роби салатки. Тісто на бабки міси довго, аж набере повітря; а на клюсочки – скоро, аби лиш схопилось яйце. Пироги ліпи маленькі, а карманадлі смаж великі. Чай най буде свіжозапареним, а каву можеш часом і зробити на зимно. Не заощаджуй на доброму маслі, але не пересолюй і не перецукровуй. Купуй свіжі трави і приправи, подбай за млинок до перцю і гарну масельничку. Дбай за цноту олії, котру купуєш (то я жартую про extravirgin, ти ж зрозуміла, правда?). Переконайся, що не викидаєш зайвого, що ведеш дім ощадливо, бо най ганебнішими є втрати, яких зазнаємо через власну недбалість…».
 
Левову частку книжки, що цілком очевидно для кулінарного записника, відведено місцю для нотаток, аби доповнювати «Галицькі смаколики» улюбленими переписами, котрі неодмінно хочеться зберегти як своєрідну машину часу, адже «коронні страви, наїдки, які дивують, кулінарні винаходи і витребеньки, рецепти отримані у спадок від близьких людей – усе це більше, аніж просто їжа. Це емоції та спогади, особливі моменти, які хочеться зберегти». І з цим важко не погодитися, правда?
 
У свій примірник «Галицьких смаколиків» я уже встигла записати декілька рецептів-«коронок»: бабусині «пальчики» та «машинковані» сухарі, мамині пампухи та мої булочки на дріжджовому тісті. А також, як готувати «макагігі» – солодощі, таємничу назву котрих зустрічаємо серед ласощів, готованих Стефою на сторінках роману «Фелікс Австрія». Власне цей рецепт можна знайти у книзі-бестселері «Малятам і батькам» від легендарної галицької господині Дарії Цвєк. Поділюся й з вами ;)
 
 
Для цукерок «Макагігі» нам знадобляться: «горіхи або арахіс, цукор, мед – у рівних частинах. Мед варіть із цукром, щоб злегказарум’янився, тоді всипте посічені горіхи чи підсмажений арахіс. Хвилинку помішайте, а як почне гуснути – вилийте на мокру стільничку без зайвих запахів, вирівняйте поверхню, розкачавши мокрим валиком, і наріжте на квадрати. Окрім горіхів, можна додати ще мак – тоді ½ склянки маку треба спершу просіяти і сполоснути».
 
Смачного!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage