Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

На сторінках нової книги Квітки Налади «Кульбаба» персонажі проходять свій шлях, сповнений різних досвідів, та, найважливіше, щожиття змінюються і стають щасливіші. І пронизує цей неймовірно поетичний текст візія кульбаби — як образ різних етапів земного життя і тієї пам’яті, яку зберігає кожна душа.

Публікуємо для вас фрагмент із книги.

***

17

Янкова родина була дуже заможна. Хлопчик здобув хорошу освіту, знав кілька мов, і батьки бачили його майбутнє по-своєму. Але хлопець мав хист до кулінарії. Сказати, що його захоплення не підтримували — не сказати нічого. Вхід у кухню був суворо заборонений. Бо «це неприпустимо, щоб панський син якісь млинці смажив!». А Янко ні про що інше думати не міг. І коли вкладався спати, в його уяві оживав процес приготування різноманітних страв — запікалася риба з журавлиною, росли чудернацькі торти і збивалися пишні креми. Доступ до експериментів він мав лише тоді, коли батьки на кілька днів виїжджали в гості. Тоді Янко із сімейною кухаркою Дариною творили дива. І як же хвалили ті страви всі, кому випадало їх скуштувати! Дарина, як і решта прислуги, ревно оберігала хлопцеву таємницю, бо він був своїм. Розумів із пів слова, допомагав чим міг, жартував і поліпшував настрій. І якщо під силу було якось уплинути на батьків, щоб полегшити життя котромусь помічнику в домі — він неодмінно з цього користався. Янка любили, і, звісно, нікому б і на думку не спало виказати його таємницю.

Але життя — непроста штука, і далеко не все йде за обдуманим і зваженим планом. В омріяний день, коли батьки знову вирушили з дому надовго, Янко чаклував над хитрим десертом із карамелізованими фруктами. Він так голосно наспівував мелодію, що не почув, як у кухню ввійшов тато. (Плани змінилися. Так буває.) На-певне, грім небесний не завжди такий голосний, яким був тоді татів голос. Янка вигнали з дому. Щоправда, за тиждень чоловік уже рвав на собі волосся й кинув-ся шукати сина, а за кілька тижнів уже і довідався, де той перебуває, але було пізно. Птах, що відчув свободу, в клітку не повертається.

18

Рум’яна Марися аж випромінювала красу і здоров’я. Коли їжу готує така кухарка — то відразу довіряєш їй. Вона не була гладкою, радше таких називають «кров з молоком» — пружне молоде тіло, приємний овал обличчя. От ребра полічити не вийде — і це добре: кому потрібна кухарка, яка не вміє прогодувати сама себе?

Коли дівчину взяли на роботу в дім маленької Анни, вона не могла стримати радості. Про цю сім’ю ходило багато чуток. Зрештою, вони виявилися правдою, просто спочатку важко було повірити в те, що пани можуть бути приязними і добрими з прислугою. Ба більше: вони навіть слова такого не вживали, а тільки «помічники». Платили добре, ставилися з повагою — мрія, а не робота. Марися, окрилена таким втіленням бажаного, почала плекати інше: зустріти казкового принца і закохатися по самісінькі вуха. Ну і ясно, щоб це було взаємно.

— І приїде той принц на білому коні, і забере тебе

в замок високий, і будеш там слугам накази віддавати! — театрально промовила подруга Пауліна, Анниччина няня.

— Ой! Так я не хочу. Треба по-іншому сформулювати… Хай буде принц, але і робота моя залишається — люблю готувати, не можу без цього! — і Марися обійняла мармурову ступку і, мабуть, навіть затанцювала б із нею, якби ступка не була такою важкою.

— Оце по-нашому, — розсміялася Пауліна. — Нічого не маю проти принців у нашій кухні.

Цієї миті дзеленькнув дзвіночок і дівчата пішли у вітальню до пані Мілени.

Біля господині стояв гарно вдягнений чорнявий юнак із виразними зеленими очима. «Принц!» — по-думки ахнула Марися.

— Це — Янко, — представила пані хлопця, — від-завтра він працюватиме у нас на кухні, — Мілена помітила, як здивовано округлилися очі дівчат. — Марисю, покажеш йому «робочий кабінет», вам же вистачить там місця?

— Так, звісно, пані. Кухня величезна!

19

Коли Марися про це думала, то не могла надивуватися, наскільки точно здійснилася її мрія. «Може, і справ-ді немає нічого неможливого?» — міркувала дівчина. У це ж важко повірити: з нею на кухні працює молодий панич! Ну, замку в нього вже немає, але вона ж і не хотіла той замок. Зате вони тепер разом будуватимуть не тільки кількаповерхові торти, а й життя, бо і ці частини Марисиної мрії здійснилися. Вона не раз питала хлоп-ця, як таке сталося й чи вона не спить? Хіба світ пере-вернувся й пани тепер пильнують горщики в печі? І чи чоловіче це діло? Усе в цій історії було якесь нереальне. Янко широко усміхався й казав: «Ти бачиш, який

я по-справжньому щасливий? Люди часто думають, що великі гроші автоматично приносять велике щастя. Але секрет в іншому: грошей має вистачати. А в кожного вже власні мірки. І коли вириваєшся із золотої клітки, розумієш, як же сильно вона тиснула. Тепер я маю щастя бути вільним, щастя робити те, що люблю, і щастя кохати. І, звісно, ця історія не була б такою, якби не Мілена з чоловіком. Вони наче з якогось іншого світу прибули і дозволяють собі ігнорувати тутешні правила і звички. В їхньому домі живе любов.

— Так, — Марися ніжно глянула на коханого. — Живе і наповнює всіх навколо.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage