Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Якщо ви думаєте, що бути підлітком – це легко, то це може означати лише дві речі – або ви ще не досягли тинейджерського віку, або вже просто забули, як це, ним бути. У будь-якому випадку, нова книга Наталії Ясіновської знову занурить вас у світ підліткових перипетій, драм, пошуків себе та перших чистих почуттів.  І якщо вам скажуть, що усі підлітки схожі одне на одного – не вірте! Кожен підліток/підлітка – то окремий світ, неповторна Галактика, така ж незбагненна, загадкова і прекрасна, зі своїми космічними таємницями.

Життя як фільм

 Нова книга Наталії Ясіновської – збірка розповідей про сучасних підлітків, кожному з яких є про що розповісти читачу.

Дарка, Оля (вона ж Олівія), Ліля та Кет – головні героїні цієї збірки історій/оповідань. Що їх об’єднує, окрім дружби? У кожної – свої проблеми та трабли. Кожна набиває ґулі у процесі дорослішання, переживає кризи, розчарування, любовні драми, непорозуміння із батьками чи однокласниками, відчуття самотності… Долі дівчат дуже цікаво переплетені,  і складаються у цікавий, складний, інколи заплутаний, але все ж прекрасний візерунок під назвою Життя…

Можливо, ви впізнаєте у історіях/проблемах дівчат свої життєві ситуації і зрозумієте, куди рухатися далі. Або усвідомите, що більшість траблів, які б вони складні не здавалися – можна вирішити. Інколи самим,  а подекуди із допомогою батьків, рідних, психологів.

Дарка

Самостійна, симпатична, активна та цілеспрямована дівчина, яка підпрацьовує після школи у піцерії «Пані Морква», щоб зібрати кошти собі на подарунок. От тільки хлопці їй трапляються – ну зовсім не кльові, хоч їх навколо неї кружляє, мов метеликів біля квітки! А може, дівчина насправді просто ще ніколи не закохувалася?

 
Оля (вона ж Олівія)

Після розлучення батьків Олі доводиться переїхати у інше місто і почати все з початку. Біль від втрати повноцінної родини та друзів інколи такий сильний, що дівчина не хоче нікого бачити чи чути. Чи зможе Оля (Олівія) пробачити рідних та навчитися знову довіряти іншим ? Чи вдасться дівчині зустріти нових товаришок, які хоч частково  заповнять пустку у її серці ?

Ліля

Колись Ліля мріяла про народження молодшого братика або сестрички. Але з появою малого пустуна її життя кардинально змінилося. Купа нових обов’язків, допомога виснаженій мамі – хіба вона цього бажала? Але з часом дівчина починає розуміти, що «відповідальність» та «взаємодопомога» – це не просто слова, а міцна родина – це велике щастя й диво, але над стосунками у сім’ї  треба працювати. Крім того, на прикладі Лілі у книзі розкривається тема тривожних розладів (панічних атак) у підлітків. Такі проблеми – визнавати зовсім не соромно, а просити про допомогу у таких випадках – і поготів.

Кет

Кет – це підлітка, яка мала залежні, токсичні стосунки із старшим на кілька років хлопцем. Прагнучи врятувати свого коханого, Кет забула про себе: про свої бажання, мрії, припинила спілкуватися із найкращими подругами. Але чи правильно це, коли тобі одна людина – замінює весь світ ? І де та межа, коли це вже не твої бажання, а нав’язані  іншою людиною?

Почуття провини, біль втрати, депресія, але … усвідомлення того, що життя – продовжується, що воно – це безцінний дар, яким не можна нехтувати, як би складно інколи не було – це все – уламки/частинки історії Кет, її серця, яке вона збиратиме по шматочкам.

 

«Людина, як метелик – змінюється, переживає перетворення, головне – аби не обпекла крила і могла летіти далі».

Але хай у читача не виникне хибне враження, що ця книга тільки для і про дівчат: у ній багато і чоловічих персонажів (Олег, Дмитро, Тарас…) також різних за характером, темпераментом, проблемами у житті та ставленням до дівчат.

Дружба, кохання та самотність: мереживо підліткового життя

Інколи життя складається таким неймовірним чином, що ти не міг би собі й уявити… І навіть коли починаються круті віражі і тебе охоплює страх, що тебе може просто знести з дороги – промінь серця, твоє внутрішнє Світло  обов’язково освітить і вкаже тобі правильний напрям. Головне – не дай собі в усьому розчаруватися. Бо попереду (хоч може зараз у це й важко повірити) багато дивовижного і прекрасного. 

Ця книга про дружбу, кохання, любов, втрати – тобто, про все, що складає наше повсякденне життя.

Хоч підлітковий вік часто вважають часом найщиріших та найсильніших почуттів, першого кохання, яке ніколи не забувається, але не завжди воно буває щасливим і триває все життя. Ти дорослішаєш, змінюєшся (і це нормально!), і не завжди твоя кохана людина крокує у тому ж напрямку, що і ти.

А ще підлітковий вік – чудовий час для того, щоб зрозуміти, що тобі насправді подобається, знайти хобі до душі. Ти любиш танцювати ? Грати на гітарі ? Пекти тістечка? Тобі було б цікаво зайнятися програмуванням? У світі є мільйони різних цікавих занять та професій, а з розвитком суспільства та інформаційних технологій вони ледь що не день видозмінюються. Тому ти точно можеш знайти той напрям діяльності, що буде приносити тобі задоволення. Немає людей без талантів чи унікальних здібностей – головне повірити в себе та свої сили і знати, що все – у твоїх руках.

 Ця книга допоможе не тільки підліткам, а й їх батькам, краще зрозуміти своїх дітей, які у цей складний період стають більше схожими на  їжачків із зморщеними носиками, або на равликів, які ховаються до своїх хатинок. У окремі моменти підлітки більш за все потребують власного простору та можливості побути, хоч інколи, наодинці зі своїми почуттями.

А тинейджери завдяки історіям зі збірки – матимуть змогу відчути, як за них хвилюються їхні рідні, які розгублені не менше, ніж  самі підлітки.

 «Розпитую тебе про життя – набридаю й нав’язуюся, погано. Не розпитую – ігнорую, значить, мені нецікаво і байдуже, що з тобою відбувається. Також погано.

Я розгублена. Не знаю, що мені робити, як поводитися, які слова підбирати…

… Підлітка легко образити. Про вразливість пишуть статті й навіть книжки, в яких науково пояснюють непередбачувану поведінку й реакції. А про батьків підлітків ніхто не пише, вони страждають мовчки, бо підписалися на це надцять років тому, не здогадуючись, що на них чекає…

Насправді, страждань в обох було би менше, якби вдалося порозумітися, проговорити образи, непорозуміння, очікування… Якби розмова відбувалася не по різні боки від стіни, коли слова відскакують від поверхні, як м’ячики, без шансу потрапити по інший бік – хіба як відлуння, – коли головне – сказати, висловитися, а не бути почутим… Бо ж головне – бути почутою…»

Наталія Ясіновська, яка сама є мамою доньки-підлітки, змогла щиро та правдиво змалювати яскраве, але турбулентне життя сучасних тинейджерів: і не важливо, чи це українські підлітки, чи американські… Відмінностей у світосприйнятті, насправді, не так вже й багато. Авторка ставить у своїй книзі важливі питання та сама шукає на них відповіді – і у ході розгортання оповіді їй це вдається.

Звичайно, в українців зараз не найлегший період, і це також потрібно враховувати. Підлітки (та і всі інші вікові групи) стають ще вразливішими. Але попри все, ми продовжуємо жити, любити, і йти вперед!

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage