Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мясоєдов Денис

Людство має безліч різноманітних можливостей для розвитку. Водночас наші вчинки навряд чи можна назвати унікальними – з покоління в покоління ми ладні наступати на одні й ті самі граблі, продовжуємо ходити по колу, щоб розв’язати питання, на які в наших батьків, здається, є всі відповіді. Ми так і не навчились жити у мирі та злагоді, ніби нам щось заважає це зробити. А раптом це не наша відповідальність, а наслідок якоїсь події в минулому.

Якби в людей з’явилась можливість виправити якусь трагічну помилку своїх пращурів, як би тоді змінився теперішній світ?

Бен Елтон — британський письменник, всесвітньо відомий комік та драматург у своєму романі «Знову й знову» вигадав цікаву пригодницьку та детективну історію. Він вдало поєднав історію з фізикою та створив потужний, непересічний, цікавий сюжет.

Наприкінці XVII століття сер Ісаак Ньютон винайшов, що протягом короткого інтервалу часу, людина, яка буде знаходитись у 2025 році у визначеному ним місці, зможе перенестись в минуле, а саме у 1914 рік. Тобто, він довів можливість подорожей в часі та поділився цією інформацію з магістрами Трініті-коледжу в Кембриджі. Разом вони заснували таємний орден Хроноса – бога часу. Ця організація передавала знання та готувала все для вдалого стрибка у часі. У 2025 році події ХХ століття здавалися повною катастрофою, а ймовірність запобігти Першій світовій війні та змінити хід трагічних подій була чудовою можливістю.

Головний герой – Г'ю Стентон — чоловік, якого обрав орден Хроноса для здійснення цієї подорожі в часі. Напевно, він ідеальний кандидат. Самотній чоловік, що втратив дружину та дітей у дорожньо-транспортній пригоді, колишній командир спецпідрозділу британської армії та шукач пригод. Він має унікальний шанс повернутись у 1914 рік та запобігти вбивству кайзера Франца Фердинанда саме Гаврилом Принципом, а натомість зробити так, щоб докази вбивства ерцгерцога вказували на німецькій слід. Тоді, за задумом ордена Хроноса, країни, які воювали у Першій світовій, не розпочали б велику бійню, а концентрувались би на своїх внутрішніх проблемах. Має вигляд як ідеальний план.

Г'ю Стентон здійснить подорож у Туреччину 1914 року і звідти відправиться на захід, щоб виконати свою місію. Звісно, яка може бути пригода з порятунку світу без справжнього кохання! В дорозі головний герой зустрічає дівчину, в яку закохується з першого погляду. Вона так само в захваті від нього і його на той час прогресивних поглядів на рівність прав чоловіків та жінок.

Після початку своєї місії, Г’ю починає сумніватися, чи дійсно можливість зміни відомих історичних подій була аж такою гарною ідеєю? Його вчинки з великою швидкістю змінюють все довкола, викликаючи ефект доміно. Та головне, чи єдиний він подорожній у часі?

Роман наповнений різними історичними фактами: побут, детальний опис різних знакових споруд, одежі та транспорту, навіть характерні діалоги героїв витримані у дусі часу – все це створює неперевершену атмосферу початку ХХ століття.

Бен Елтон майстерно будує альтернативну реальність, через події роману та роздуми головного героя вміло тримає фокус читача, розмірковує над наслідками змін в історії. В нього вийшло чудово поєднати історичні події та фантастику так, що його талант робить об’ємну книгу цікавою та легкою в сприйнятті. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage