Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна
Важливість підліткової літератури для підлітків
Писати для підлітків і про них почали задовго до того, як літературознавці ввели термін «young adult literature». Ромео, Джульєтта, Том Сойєр, Енн із Зелених Дахів — персонажі, з якими дорослішали багато поколінь, досліджували межі дозволеного і відкривали себе іншого. Це й відрізняє підліткову літературу від літератури для дорослих, де герої вже сформовані, чітко знають власні кордони і живуть у них. Cучасні тінейджери мають можливість читати актуальні книжки про власні проблеми і дорослішати з героями, яких розуміють.
 
Підліткове чтиво — це терапія і спосіб спокійніше пережити перехідний період. Підібрати тематичну історію для дитини як доповнення до незручної чи складної розмови стало набагато простіше. Також екранізації підліткових текстів підняли хвилю активного читання серед молоді. «Сутінкова сага» Стефані Майєр, «Провина зірок» Джона Гріна чи «Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих» Стівена Чбоскі (в укр. прокаті «Переваги скромників») — завоювали мільйони глядачів і читачів у всьому світі. Герої зі сторінок та екранів часто бувають ближчі за однокласників та друзів. Особливу увагу варто звернути на книжки написані тими, хто зовсім нещодавно став дорослим. Автор і читач говорять однією мовою, переживають одні й ті ж емоції. В них обох мало досвіду й багато відчуттів, тому порозумітися набагато простіше і це буде не повчання, а спільне проходження кризових моментів. 
 
Фешн-блогерка Зої Заґґ у 23 роки написала книжку про 16-річну Пенні, що одразу стала бестселером. Героїня веде блог під ніком «Дівчина Онлайн», але в реальному житті їй непросто порозумітися з оточенням. Чому блог Пенні такий популярний? Бо вона чесно і відверто розповідає про власні прикрощі, проблеми у стосунках і панічні атаки. Чому книжка Зої стала бестселером? Бо вона також чесна і відверта зі своїми читачами і читачками.
 
Приймати себе — ключова тема young adult літератури. Чи ти мрійлива дівчинка як Марта з вулиці Святого Миколая, чи «не такий» хлопець як Філ із «Середини світу» — будь тим, ким є насправді. Литовський письменник Рімантас Кміта у книжці «Хроніки Південного» розповідає про старшокласника, який хоче бути крутим й особливо не вирізнятися. Він займається спортом, пробує себе в дрібному «бізнесі», залицяється до дівчат. Смішні ситуації, перші досвіди описані так реально, що кожен мимоволі впізнає себе чи когось із друзів. Добра книжка для хлопчаків і тих, хто хоче їх зрозуміти. Врешті-решт герой наважується бути унікальним і це важливий меседж для майже дорослих.
 
Останні роки в школі, іспити та вибір вишу — складний період для батьків і дітей. Усі входять в зону турбулентності і не можуть порозумітися, навіть якщо мають довірливі стосунки. Звісно, перехідний етап полегшать книжки, написані про наші реалії. Роман Анастасії Левкової «Старшокласниця. Першокурсниця» про відмінницю із провінційного містечка, яка намагається визначитися, хто вона, якою мовою має спілкуватися, з ким дружити, де вчитися, кого любити. Підліткові розваги, переживання, переїзд у велике місто — допоможуть старшокласникам усвідомити, що вони не самотні, а закінчення школи — це всього-на-всього початок.
 
Доречно згадати про нон-фікш для підлітків — книжки, які спонукають розвиватися. Часто діти «підглядають» у дорослу мотиваційну літературу, але поради, розроблені спеціально під їхній вік, набагато ефективніші. Книжка письменника і бізнесмена Шона Кові «7 звичок високоефективних підлітків» допоможе чіткіше крокувати у напрямку мрій. Він знайшов підхід до своїх юних читачів, крім конкретних порад і вправ, текст пересипаний історіями з життя тих, хто виконував завдання із посібника або ж просто ділився з автором переживаннями. Такі корисні звички як проактивна позиція, вміння визначати пріоритети, думати на крок вперед — стануть у пригоді тінейджерам і сформують цілеспрямовану особистість.
 
Звісно, у підліткових книжках не обійтися без справжніх пригод! Інколи їх так не вистачає серед шкільних буднів. Несподівані сюжети, складні виклики і смішні перипетії — дозволяють відволіктися від щоденних клопотів і переживань. Так, є ще історії, які здатні відтягнути від планшета і занурити у фантастичні світи, далекі історичні події чи детективні таємниці. А заодно нагадати, що знання зайвими не бувають і обов’язково пригодяться, як-от школярам із книжки Андрія Бачинського «З Ейнштейном у рюкзаку». Вчитель  разом із класом відправляється у лісовий табір (поки в школах карантин) навчати законів фізики і їх практичного застосування. Але природа і погода вносять певні корективи — щось пішло не за планом...
 
Непроговорених тем у літературі для тінейджерів — не лишилося. Вони впізнають там себе, приміряють різні ролі, набувають нові звички, стають самостійними, досліджують світ і власне тіло. Невзаємність, перші поцілунки і секс, розчарування, самотність, негаразди вдома і в школі, інакшість — досвіди, яких не уникнути. Але усвідомлення, що ти не сам, допоможе вистояти у штормові роки.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage