Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Осінні вечори – чудовий час для того, щоб закутавшись у м’якеньку ковдру та попиваючи щось гаряченьке, переглянути улюблені серіали чи прочитати нову історію. А якщо об’єднати книги та серіали? Ми поміркували, які книги від Старого Лева із задоволенням прочитали б герої наших улюблених телесеріалів. Ділимося інсайтами і з вами! То що, готові? Поїхали!

«ДІВЧАТА ҐІЛМОР» ( «GILMORE GIRLS»)

Комедійно-драматичний телесеріал, який переносить глядача у затишну та теплу атмосферу провінційного містечка Старз Голлов, із дивакуватими, але добрими та щирими персонажами.

Гасло: «Життя коротке. Кажи швидко».

У центрі подій – стосунки матері і доньки, Лорелеї та Рорі Ґілмор, відчайдушних кавоманок та найкращих подружок.

Інфо: Рорі Ґілмор – затята книголюбка (навіть на побачення ходить із книгою у торбинці!), розумниця, яка мріє вступити до Гарварду та стати відомою на весь світ журналісткою.

«Want to Read» Рорі Ґілмор 

1. Саллі Руні «Нормальні люди»

Щемка та болюча історія складних, токсичних стосунків двох тинейджерів: розумниці Маріанни та спортсмена Коннелла. Вони належать до різних соціальних класів, але їхня пристрасть сильніша за усі відмінності.

Особисті переживання, проблеми у сім’ях Коннелла і Маріанни впливають на їхні стосунки: вони сваряться, намагаються забути одне одного, але життя постійно зводить їх разом знову.

Саморуйнування, самотність, невміння висловити свої почуття, насильство у сім’ї – ця книга багата на складні теми. Але, можливо, саме тому вона є такою важливою ?

Які вони, нормальні люди? Чи взагалі існує така категорія? Відповіді на ці запитання спробуємо знайти у книзі.

2. Арундаті Рой «Міністерство граничного щастя»

Лауреатка Букерівської премії, індійська письменниця Арундаті Рой написала щемкий і правдивий роман про історію своєї країни. У центрі сюжету – події громадянської війни в Кашмірі, а одна із оповідачок – особа «середньої» (третьої) статі делійська гіджра Анджум.

Ця чесна і відверта історія про жахіття та безглуздість збройних конфліктів; про життя у періоди кризи у всій його болючій відвертості. Це історія самовизначення і сміливості бути тим, ким себе відчуваєш; туги за мирним небом та віри у краще майбутнє.

Складний, болісний роман, який торкається серця, викликає співчуття та щирі співпереживання долі героїв. Надія і віра завжди залишаються з людиною. Те, у що віриш, любов, яку маєш у серці та яку запалюєш у серцях інших, – ніхто і ніколи не зможе у тебе відібрати.

 

Інфо: Лорелея Ґілмор – незалежна та амбіційна оптимістка із класним почуттям гумору. Вона стала чудовою мамою для Рорі – але чи вибачить жінка себе за те, що не змогла стати ідеальною донькою?

«Want to Read» ‎Лорелеї

1. Сара Гейвуд «Кактус»

С’юзен Грін звикла тримати усе під контролем та планувати життя ледь не на роки вперед. Дружні стосунки жінка вважає марною тратою часу, а романтичні зустрічі без зобов’язань мають бути тільки у чітко відведений для цього час.

На свої емоційні потреби С’юзен не звертає уваги. Можливо, вона підсвідомо захищається від болю й розчарувань? Їх у житті С’юзен вистачало, і інтризі цій історії додає саме сімейна драма. Але у головної героїні є час для того, щоб розібратися в усіх родинних таємницях.

Життя підкидує С’юзен сюрприз у вигляді незапланованої вагітності у 45 років – і тоді усі графіки та плани летять шкереберть.

Мила, душевна історія про те, як людина «обростає» колючками, коли їй не вистачає любові та світла. Але зайвого захисту можна позбутися, ризикнувши та відкрившись новому досвіду, емоціям та щирим почуттям.

2. Ґрімальді Віржіні «Саме час знову запалити зірки»

Чимало людей хоч раз у житті відчували бажання покинути усе і втекти подалі від своїх проблем: відтермінувати важливі рішення, забути про клопоти… Але чи можливо втекти від того, що у тебе всередині?

Головні оповідачки: 37-річна мати-одиначка Анна та її доньки (17-річна Клоя і 12-річна Лілі). У кожної – свої секрети та проблеми, які вони ховають глибоко у серці.

Що робити, коли твоя сім’я розпадається у тебе на очах? Збирати речі й вирушати у мандрівку Скандинавією на трейлері! І якщо Анна покладає на цю поїздку великі сподівання, то її доньки мають інший план…

Зв’язок матері й дитини міцніший за усе на світі, і у той же час стосунки можна зіпсувати поспішним вчинком чи жорстоким словом. Атмосферний, чуттєвий, щирий та душевний роман, який зігріє ваше серце та подарує теплий, приємний післясмак.

 

«ПЛІТКАРКА» («GOSSIP GIRL»)

Молодіжна драма про тинейджерів, які живуть в елітному районі Нью-Йорка та відвідують привілейовану школу. Сварки, кохання, секс, зради, божевільні вечірки і, звичайно ж, плітки (дуже багато пліток!) – усе це частина звичного життя «золотої молоді».

Інфо: Ден Гамфрі – «свій хлопець» із Брукліна (не такий простий, як може здатися на перший погляд), інтелектуал та романтик, письменник-початківець. Любить свою сім’ю та не може встояти перед чарівністю Серени ван дер Вудсен…

«Want to Read» Дена Гамфрі

1. «Клара і Сонце» Кадзуо Ішіґуро

Прониклива та зворушлива історія від Букерівського та Нобелівського лауреата Кадзуо Ішіґуро. Читач занурюється у світ недалекого майбутнього, де штучних друзів службовці купують своїм нащадкам у магазинах, діти піддаються «генетичному редагуванню» (що часто завдає непоправної шкоди їхньому здоров’ю), а межі між прийнятним і неприйнятним стираються.

Оповідь ведеться від імені роботки Клари, ніжної і напрочуд спостережливої: читач сприймає навколишню дійсність її очима. Клару купують 14-річній Джозі, яка тяжко хвора. Чи допоможе Сонце, яке Клара так ніжно любить, врятувати дівчинку?

Що таке людяність? Яка головна ознака людини, яку неможливо відтворити за допомогою технічних винаходів? І що таке людина: її тіло, думки, чи насамперед душа і серце ?

Антиутопія, яка порушує чимало моральних та етичних проблем, перед якими нас поставив невпинний науково-технічний прогрес: точно є над чим подумати.

2. Жоель Діккер «Правда про справу Гаррі Квеберта»

Харизматичний молодий письменник Маркус Ґольдман прославився на увесь світ завдяки своєму дебютному роману. Гроші, зв’язки, увага молодих панянок – Маркус гадав, що так буде завжди. Але слава та популярність – речі скороминучі, тим паче коли наступна книга аж ніяк не хоче виходити з-під пера автора. Ґольдман згадує про свого учителя – відомого письменника Гаррі Квеберта. Маркус отримує поради із літературної майстерності та тихе місце, де можна творити. Але усе змінюється, коли Квеберта звинувачують у тяжкому злочині 33-річної давнини. Маркус, який не сумнівається у невинності свого наставника, береться за розслідування…

Хитросплетений детектив, який нагадує автотрасу з крутими поворотами; дорогу над прірвою, де кожен необережний крок може загрожувати життю. Історія кохання, якому не дали розквітнути, зламаних доль та навіки загублених мрій. Історія людської підступності та людської величі.

Щемко, пронизливо, у саме серце.

 

Інфо: Серена ван дер Вудсен – красуня із заможної родини, перед якою не може встояти жоден хлопець. Через проблеми із алкоголем та наркотиками Серена змушена на рік поїхати до школи-інтернату. Але одного дня вона повертається...

«Want to Read» Серени ван дер Вудсен

1. Елізабет Ґілберт  «Місто дівчат»

Цей роман – ода жіночній сексуальності та праву бути собою. Вівіан Морріс виключають із коледжу через низьку успішність, і батьки відправляють доньку у Нью-Йорк до тітоньки. Але, здається, це був хибний крок, адже у мегаполісі 19-річна Вівіан зазнає чимало спокус: алкоголь, безкінечні вечірки, привабливі чоловіки…

Вівіан не хоче опиратися своїй «темній стороні» і поринає у світ розваг та сексу без зобов’язань. Чи набридне Вівіан богемний стиль життя?

Це щира і відверта сповідь свавільної жінки, яка зробила у своєму житті багато помилок, але ніколи не боялася йти вперед і брати від життя все, що те пропонує. Вівіан жила, відчувала, дихала на повну та вчилася приймати себе такою, яка вона є у цьому бурхливому, шаленому, невгамовному «місті дівчат».

2. Меган Міранда «Ідеальна незнайомка»

Лія Стівенс хоче почати життя з чистої сторінки: поспіхом тікає з Нью-Йорка та оселяється у Пенсильванії, де її ніхто не впізнає. Успішна та відома журналістка перетворюється на пересічну вчительку у школі. Та чому із приїздом Лії у спокійному містечку починають відбуватися дивні злочини?

Коли зникає єдина подруга та співмешканка Лії Еммі, поліція, провівши розслідування, приходить до висновку, що Еммі просто… вигадка!

Які ж секрети має Лія? Що насправді сталося у Нью-Йорку? І найголовніше запитання: а чи ж існувала насправді Еммі?

Меган Міранда немов заколисує читача неспішним стилем оповіді, і від цього читати ще моторошніше.

Шокуюча історія, у якій авторці вдається повести читача по хибному сліду, а розв’язка змушує повторно перечитувати останні розділи книги. Захопливо, несподівано і дуже цікаво!

 

«СТАТЕВЕ ВИХОВАННЯ» («SEX EDUCATION»)

Комедійно-драматичний серіал від Netflix, центр подій – школа Мурдейл. Підлітки, дорослішаючи, стикаються із рядом проблем інтимного характеру, до яких вони були аж ніяк не готові. Мейв Вайлі та Отіс Мілберн користуються ситуацією та вигадують бізнес-проєкт, надаючи учням поради щодо стосунків та сексу.

Інфо: Отіс Мілберн – сором’язливий та невпевнений у собі підліток, меломан та розумник, який живе із мамою сексологинею. Саме її робота стала для хлопця джерелом знань про інтимні проблеми, адже у самого Отіса досвіду у стосунках бракує.

Want to Read» Отіса Мілберна

1. Кетіль Бйорнастд «До музики»

Юний піаніст Аксель Віндінґ після втрати мами та кризи у сім’ї знаходить єдину відраду і сенс життя в музиці. Музика – як релігія. Музика – як життєва філософія. Музика – як спасіння…

Поруч із Акселем ще десятки не менш талановитих юнаків та юнок. Конкуренція зростає, коли головною суперницею Акселя на музичному конкурсі стає дівчина, яку він кохає…

Меланхолійний та пронизливо-сумний, витончено-прекрасний роман про мрії, які межують із божевіллям; книга, по самі вінця наповнена музикою…

Читач стежить за дорослішанням молодого піаніста, його першими перемогами та поразками, болючими втратами та хвилинами тихої радості. Для тих, хто живуть музикою – немає нічого важливішого за неї.

2. Фінн Олє-Гайнріх «Руки розбійника»

Історія про дружбу бунтівника Яніка та «хлопця з руками розбійника» Самюеля. Один із них – виріс у ідеальній люблячій родині; інший – син п’янички та безіменного турка. Їх об’єднує невидима оку пустка всередині, пітьма у серці. Хто із хлопців зможе вчасно зупинитися та перестати знищувати себе і своє життя? І чи можливо це для того, у жилах кого тече «розбійницька» кров?!

Історія із п’янким ароматом першого кохання та першого сексу, непростого дорослішання, непримиримого бунту проти усього й усіх. Разом із головними героями ми поблукаємо заплутаними вуличками міста на семи пагорбах Стамбулу і спробуємо знайти серед розмаїття голосів, кольорів, ароматів щось справжнє, чисте. Щось своє.

 

Інфо: Мейв Вайлі – незалежна та свавільна, розумна та харизматична дівчина, яка обожнює панк-рок та феміністичні книги. Має сумнівну репутацію, звикла покладатися тільки на себе. Хоче здаватися цинічною, але у душі вірить у справжнє кохання…

 «Want to Read» Мейв Вайлі

1. Давід Фоенкінос «До краси»

Викладач Академії мистецтв у Ліоні Антуан Дюріс покидає успішну кар’єру та рідне місто, спалює за собою усі мости та влаштовується доглядачем у музеї Орсе в Парижі. Навіть тут, серед екскурсій та натовпу, чоловік почувається самотнім та розгубленим. Єдиною відрадою та втіхою Антуана стає виставка робіт Амедео Модільяні та портрет Жанни Ебютерн його авторства… Який зв’язок між художником та Антуаном? Які жахливі події змусили чоловіка покинути те, що було йому таким важливим?

«До краси» – щемка, витончена та пронизлива історія, наповнена високим мистецтвом, французькою чарівністю та таємницями. Ця історія про втрату орієнтирів у житті, депресію та відродження. Краса, увіковічена у мистецтві, як і кохання, рятують нас від прірви. Можливо, сенс життя саме у тому, щоб Любити і Творити?

2. Мілан Кундера «Смішні кохання»

«Смішні кохання» – сім новел Мілана Кундери, об’єднані гострим гумором, хмільною іронією та политі солодким сиропом кохання.

Автор переніс на папір замальовки із життя пересічних людей: персонажі потрапляють у кумедні, незручні та серйозні, інколи абсурді ситуації, керуючись саме вищезгаданим почуттям…

Мілан Кундера складає пазл із 7 частин, розглядає перед читачем усі грані кохання, а ще тонко передає психологічний стан персонажів, дозволяючи їм здобувати досвід, помилятися, відчувати, жити на повну. Чи буває кохання сліпим? Так. А незграбним у своїй святості? Звичайно. Комічним, поважним, болючим, неоднозначним… різним!

Книга чудово підходить для відпочинку та рефлексії, а ще для спільних читань зі своєю половинкою. Якщо вона має почуття гумору, звісно :)

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage