Stary Lev Logo

Віра Карпінська

Бути митцем та мисткинею – це дуже відповідально й дуже унікально. Але неможливо придумати щось абсолютно нове. Все наше мистецтво – це трансформація, переосмислення й досвід того, що вже було. Саме тому так важливо шукати те, що нам відгукнеться у чомусь чужому. Зібрали для вас, митців та мисткинь, книги, де ви зможете шукати, дізнаватися й надихатися.



«Коротка історія мистецтва» С’юзі Годж й «Коротка історія фотографії» Іан Гейдн Сміт

Ці книги схожі між собою за стилем та концепцією викладу інформації. А ще вони чудові візуально, або ж як без візуалу у книгах про мистецтво й фотографії.

У «Короткій історії мистецтва» укладачка коротко розповідає про західне мистецтво, починаючи з первісних часів й закінчуючи сьогоденням. Також ця книга може бути хорошим провідником-початківцем у знайомстві з течіями, жанрами, напрямами, головними діячами й діячками течій, напрямів й жанрів. Одним словом, розкласти по поличках тони інформації, в яких так легко загубитися, побачивши лише всі ці -ізми.

З «Короткою історією фотографії», яка має продовження «ключові жанри, роботи, теми й техніки», трохи легше в тому плані, що фотографія з’явилася от тільки у ХІХ столітті. Але тим не менш, жанрів, технік й фотографів до сьогодні назбиралося чимало. Тому книга позиціонується як вступ до історії фотографії й пропонує також структурувати ці тони інформації у наших головах. А ще – надихнутися роботами інших та створювати свої чудові світлини.

 

Серія книг: «Це Далі», «Це Ван Гог», «Це Воргол», «Це Моне», «Це Караваджо», «Це Маґрітт»

Ця серія особлива тим, що доступною мовою та яскравими ілюстраціями розповідає про найвідоміших світових художників. Вона ідеально підійде і для тих, хто пише історії, і для тих, хто малює історії. А ще серія приклад того, як переказати життя відомої людини без надмірної величі й перебільшення, а навпаки – показати, якою людиною був той чи інший митець, з якими проблемами зіштовхувався, як влаштовував своє життя.

Митці серії – це представники різних течій, напрямів та часів, тому це також можливість дізнатися більше про історію мистецтв, закцентувавшись на біографіях окремих художників.  

 

«Кобилянська від А до Я» Світлана Кирилюк

Ще одна серія книг, де в абетковому форматі розкривається біографія українських культурних та громадських діячів й діячок. Книга варта уваги як і текстом, так й ілюстраціями від українського ілюстратора Івана Шкоропада. Під кожну букву розкривається не тільки якийсь важливий факт із життя Ольги Кобилянської, а й доповнюється візуально. Тому на замітку для творчих особистостей, як поєднувати текст із зображеннями, щоби не перевантажувати одне чи друге.

 

«65 українських шедеврів. Визнані й неявні» Діана Клочко (Видавництво: ArtHuss)

Важлива книга для кращого розуміння українського мистецтва. У книзі зібрані важливі твори та митці й мисткині. Окрім того, мистецтвознавиця Діана Клочко до кожної картини дає розгорнутий текст, де пояснює особливості, вагомість кожного твору, звісно, не без біографічних деталей. Також авторка пояснює, чому кожна з цих робіт має таке важливе значення у нашому мистецтві та культурі і як впливає на формування сучасності.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage