Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур

Нещодавно у «Видавництві Старого Лева» вийшла книга про один із найпопулярніших напоїв у світі — каву. У «Нових кавових правилах» Джордан Майклмен та Закері Карлсен розповідають різноманітні цікавинки про цей напій та його історію, розвінчують популярні міфи і дають читачам «кавові» поради. Це видання чудово підійде для ранкового читання за горнятком улюбленого напою.

Щоб пробудити ще більший апетит до читання та кавування, Старий Лев сьогодні розповість вам про людей, які пов’язали з кавою своє життя. Бариста у львівській Книгарні-кав’ярні Старого Лева (вул. Галицька, 17) розкажуть вам про свої кавові історії, особливості улюбленої роботи, а також поділяться власними кавовими правилами.

Отож, приємного кавування!

 

ПРАВИЛО 1. БАРИСТА — ЦЕ ПСИХОЛОГ, КОНСУЛЬТАНТ І РАНЕР

Діана Лозінська:

Моя кавова історія розпочалася в ранньому дитинстві. Яскраво пам'ятаю, що кожен ранок вдома розпочинався з надзвичайно приємного аромату, який розливався усією квартирою. Це моя мама готувала каву у чавунній турці, яка, мабуть, старша за мене (до речі, вона досі зберігається в мене вдома). Цей ранковий кавовий запах — однозначно є одним із найщасливіших спогадів дитинства. Я просила у мами дозволу пити каву, коли ще й п'яти років не мала. Але мама відповідала, що це дорослий напій, і вона дозволить його пити з 17-ти років. Чому для моєї мами саме 17 років — це конкретний рубіж для вживання кави і статусу дорослості я досі не знаю:) Тож моя перша порція кави — це зварений напій у домашній турці. Люблю цей метод заварювання і сьогодні.

Детально знайомитись і вивчати каву, її історію і специфіку я розпочала близько трьох років тому. Тоді вперше влаштувалась у кав’ярню на посаду бариста. А найбільше знань отримала від колег, які працювали й працюють зі мною саме в Книгарні-кав'ярні Старого Лева. Це не просто лестощі місцю роботи, а щира правда, адже тут я познайомилась із суперкомандою, яка дуже добре знає свою справу. Окрім цього, черпала знання з різних корисних джерел і постійно з цими знаннями експериментувала. Більшість з них я застосовую у своїй роботі, але варто розуміти, що приготування кави — це свого роду мистецтво, як і кулінарія. Можливостей для експериментів і варіацій приготування безліч! Щоб осягнути каву, треба постійно готувати її, куштувати і порівнювати.

Робочий день бариста — суперактивний. Ти постійно бігаєш, носиш, наливаєш, прибираєш, спілкуєшся. Для того, щоб виконувати роботу якісно, потрібно бути зарядженим. Бариста, як і будь-який працівник сфери обслуговування, повинен обов'язково добре спати і гарно харчуватися. Найважливішим аспектом цієї роботи, на мою думку, є інтерес до продукту — кави — і величезна терплячість та емоційна стійкість, бо робота важка. Бариста — це психолог, консультант і ранер водночас. А найприємніше у цій роботі — вдячність відвідувачів. Коли щодня приходять і знову й знову замовляють V60, бо клієнтові смакує саме твоє заварювання — ось це і є найбільшою винагородою та мотивацією.

 

ПРАВИЛО 2.КАВОВА СФЕРА — ЦЕ ПОСТІЙНІ ЗМІНИ

Богдана Дуляба:

Моя кавова історія розпочалася задовго до того, як я почала працювати бариста. Я завжди пила каву з сиропами і трьома стіками цукру. Зараз, пропрацювавши в цій сфері 5 років, я люблю лише фільтр і без трьох чашок у день не відчуваю себе класно. Через це довелось прикупити додому кавові девайси для готування:)

Дуже люблю кавову культуру за зміни і розвиток. А кавова сфера — це постійні зміни. Тут все може перекинутись з ніг за голову за місяць. Завжди є багато нової інформації. Існує безліч розгалужень, від обсмажки до еспресо, в яких можна вчитись і розвиватись. А роботу бариста люблю просто тому, що люблю. Не можу це описати чи пояснити. Просто відчуваю, що перебуваю саме там, де й маю бути.

Якщо хочете обрати каву, але зовсім на ній не знаєтесь — запитайте в бариста. Ми — різносторонні. Порадимо найкращу каву саме для обраного клієнтом методу заварювання. Розкажемо, як обробка впливає на смак, на які можна натрапити дискриптори тощо. А якщо не хочеться запитувати, то є безліч сучасний пізнавальних сайтів чи YouTube-каналів, які дають багато корисної «кавової інформації».

 

ПРАВИЛО 3.КАВУВАННЯ В КАВ’ЯРНІ — ЗАВЖДИ ПРИЄМНІШЕ

Євген Легенький:

Моя кавова історія розпочалася ще зі шкільних років. Американо з єдиного біля школи магазинчику було особливо смачним після розчинної «3 в 1». Але все це — задовго до переїзду у Львів. Тут смакування американо продовжувалось до того моменту, коли я зустрівся зі стовідсотковою арабікою та кав'ярнями «третьої хвилі». Після цього кожен ранок супроводжується фразами «Фільтр в своє, будь ласка» або «Які зерна маєте на альтернативу?» Тепер просто не розумію, як можна не любити насичені й такі різнобарвні смаки кави, звареної через V60 або Каліту. Тепер, після початку роботи в кавовій сфері, 2-3 горнятка смачного напою — це щоденний мінімум :)

Кавування в кав'ярні завжди приємніше. Практично за будь-яких обставин. Хочеться повчитись або попрацювати — тут тобі і робоча атмосфера за горнятком кави, звареної руками професіоналів. Якщо ж у вас вихідний — що може бути кращим за відпочинок в кав’ярні з горнятком смачного вершкового капучино? Навіть зустріч із друзями буде куди приємнішою, якщо ви не відволікатиметесь на приготування кави самі й довірите цю роботу майстрам своєї справи.

Книгарня-кав'ярня Старого Лева — це справді особливе місце. Тут вам і спешелті кава львівської обсмажки, і хороше професійне обладнання, і водночас — найтепліша книжкова атмосфера, неперевершене поєднання ароматів кави з книжковими сторінками та привітні бариста і книжкові експерти, як часто називають відвідувачі наших консультантів.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage