Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Харлан Ганна

«Що таке людина, якщо не слід, який вона лишає по собі?»

З роману Вікторії Шваб «Незриме життя Адді Лярю»


Уявіть, якби вам випав шанс щось змінити в минулому, виправити помилки чи обрати іншу долю. Чи змогли б ви відмовитись від настільки спокусливої пропозиції? Персонажі книжок нашої добірки вирішили ризикнути. Що з цього вийшло? Дізнавайтесь нижче.

Рустем Халіл «Часу немає»

У київського юриста Едема часу дійсно лишилося зовсім небагато, адже він смертельно хворий. Цей самотній чоловік за сорок, який не створив сім’ї і не побудував кар’єри. Багато років тому він втратив кохання всього свого життя. Прагнучи бути втіленням честі й справедливості, Едем розчарувався в судовій системі, та найбільше розчарувався в самому собі.

Однак мить найбільшому розпачу обернулась благословенням. Пропозиція джина виявилась занадто привабливою, щоб відмовитись, тим більше коли втрачати вже нічого. Едему випав шанс на мільйон — прожити чотири дні в тілах чотирьох різних людей: стати фронтменом найвідомішого гурту країни, отримати величезне багатство й практично необмежену владу, а ще запобігти величезній катастрофі.

«Є сотні речей, які варто спробувати перед смертю. Побачити, як незнайомець свідомо жертвує задля тебе найціннішим. Відчути справжню ненависть, здатну перетворити тебе на згусток вогню. Опублікувати роман, який навчить людей знову читати. Безмісячної ночі знести пам’ятник сумнівному історичному діячеві. Пограбувати банк і розсіяти гроші над містом, аби навіть роки потому хтось знаходив купюру в димарі. Виявитися для когось останньою линвою і виправдати цю надію — витягти людину з виру. Викрасти зірку з готельного номера й переконати її вирушити разом з тобою на чуже весілля. За один день висадити на пустирі парк.»

Та чи вистачить чоловікові часу, щоб змінитись самому?

«Часу немає» — надзвичайно кінематографічна оповідь, яку неодмінно хочеться побачити на великому екрані. Цей дебютний роман поєднав у собі карколомний квест київськими вулицями, несподівані сюжетні повороти, а також філософські роздуми про плинність буття. Крім того, зізнаюсь чесно, під час прочитання дуже хотілось влаштувати прогулянку місцями мандрів головного героя. Хтозна, можливо, мені пощастило б зустріти когось із персонажів цієї книжки?

Вам також сподобається: «Час» (2011) — науково-фантастичний трилер з Амандою Сейфрід і Джастіном Тімберлейком у головних ролях.

Вікторія Шваб «Незриме життя Адді Лярю»

Головна героїня наступної історії також уклала фаустівську угоду. Проте, на відміну від розчарованого життям Едема, у розпорядженні Аделіни Лярю — ціла вічність. Тікаючи від шлюбу з нелюбом, дівчина продала душу в обмін на безсмертя.

Але є одне «але».

Люди забуватимуть Адді відразу після того, як вона зникне з їхнього поля зору. Дівчина приречена жити вічно, але бути невидимою. Вона може лише добровільно відмовитись від безсмертя і таким чином зазнати поразки в протистоянні з Мороком.

Мандруючи різними епохами й континентами, Аделіна призвичаїлась до самотнього існування у світі, де її ніхто не пам’ятає. Так тривало до того часу, аж поки у Нью-Йорку вона вперше за триста років не зустріла чоловіка, який запам’ятав їхню зустріч.

Окрім романтичної складової, «Незриме життя Адді Лярю» — це ще й напрочуд меланхолійна історія про любов про мистецтва, яке дарує його творцю справжнє безсмертя:

«… мистецтво — це ідеї. А ідеї сильніші за спогади. Вони як бур’ян — завжди знайдуть спосіб пробитися.»

Вам також сподобається: «Вік Адалін» (2015) — фентезійна мелодрама зі зворушливою романтичною лінією.

Бен Елтон «Знову й знову»

Сюжет цього карколомного шпигунського роману обертається навколо ордену Хроноса, заснованого самим Ісааком Ньютоном. Триста років тому він з’ясував, що в певний момент можливо повернутись назад у точку часу, в якій минуле перетинається з майбутнім:

 «…Ньютон, блукаючи без упину іноді достоту страхітливими шляхами, якими вела його уява, знай мучив себе одним запитанням: ану ж раптом комусь випаде перебувати якраз у тій точці часопростору, де зімкнуться витки нашої пружини? Ця людина опиниться одночасно на початку й у кінці часової петлі. І тоді спіраль уже не побіжить собі далі весело своєю дорогою. Вона поверне назад. Адже звичайнісіньким подихом наш безстрашний мандрівник у часі запустить цю петлю знову. Й ось усе, що сталося в минулому, — раптом уже в майбутньому, ще тільки має статися. Історію обнулили. Петля починається спочатку.»

Вже у наші дні колишній спецназівець і шукач пригод Г’ю Стентон отримує від хроноситів незвичайне завдання: йому потрібно повернутись у минуле на сто одинадцять років тому і вбити кайзера Вільгельма. Це допоможе запобігти Першій світовій війні та кардинально змінить хід світової історії, завдяки чому на людство чекає щасливе й безхмарне майбутнє без кровопролитних війн і геноцидів.

Але тут постають інші питання: Чи не спричинить виправлення однієї історичної «помилки» ще більшу катастрофу? Як виправити плин часу? Скільки спроб потрібно здійснити, щоб зрештою все знову стало на свої місця? Та й узагалі, чи існує така версія світової історії, яку не хотілося б переписувати знову й знову?

P.S. Фінал вас неодмінно здивує.

Вам також сподобається: «Тенет» (2020) — науково-фантастичний бойовик із заплутаним сюжетом від Крістофера Нолана.

Кейт Аткінсон «Життя за життям»

У світі британську письменницю Кейт Аткінсон знають як творчиню популярної серії детективів, яка, на жаль, дотепер не перекладена українською. Не менш захопливими є воєнні романи авторки, в яких вона тісно переплітає історію родини з історією всієї країни. Сюжет книжки «Життя за життям» розгортається навколо незліченних варіацій життів Урсули Тодд — дівчини, яка народжуватиметься й помиратиме знову і знову, аби виправити помилки як особистого, так і світового масштабу.

«Минуле протікало в майбутнє, ніби десь була тріщинка. Чи, може, це майбутнє перелилося в минуле? Хай там як, їй було страшно, ніби темні ландшафти раптом вийшли на яв. Те, що було всередині, вихлюпнулося назовні. Час вивернув суглоб, це напевно.»

«Життя за життям» — роман прекрасний у своїй химерності, адже будь-яка дрібниця може змінити перебіг подій у життях головної героїні. Незмінним залишається лише одне — Урсула Тодд народжується 11 лютого 1910 року. А от помирати їй судилося безліч разів. Дитиною потонути в морі, померти від грипу, загинути під час бомбардування в Лондоні часів Другої світової війни або ж самотньо дожити до глибокої старості. Познайомитись з Євою Браун і вбити Гітлера до того, як він прийде до влади і розв’яже найбільшу війну в історії людства:

«Вона не привертатиме уваги, послухається батькової поради — ще не озвученої — не висовуватися, не відсвічувати. А тоді, коли буде готова, коли відкладе достатньо грошей, вона проникне у серце звіра і вирве чорну пухлину, яка більшає там із кожним днем.»

Вам також сподобається: «Життя після життя» — атмосферна екранізація згаданого вище роману Кейт Аткінсон у вигляді мінісеріалу від BBC.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage