Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Лісова мавка

«Кохання – як вода, – плавке та бистре,

рве, грає, пестить, затягає й топить».

Леся Українка «Лісова пісня»

Життя обертається навколо кохання, як Земля – навколо Сонця. І хоч не всім нам пощастило знайти його раз і назавжди, але всім нам є що про нього сказати.  У цій добірці зібрали для вас книги про кохання з різними відтінками – музичними, книжковими, кавовими, молитовними, пустодзвінними.

 Їсти, молитися, кохати

Елізабет Ґілберт, «Їсти, молитися, кохати»

Кохання не має обтяжувати й змушувати нас грати якусь роль. Та інколи ми забуваємо про це, розчиняємося в побутових проблемах і потребах коханої людини. І саме тоді життя втрачає барви, а кохання стає тягарем. 

Головна героїня усвідомлює, що хоче розлучитися зі своїм чоловіком, щоб зрозуміти, хто вона і чого прагне. І вирушає у мандри. Піца Маргарита з подвійним шаром моцарели, медитація, рисові поля, сповільненість і заглибленість у себе повертають Елізабет до життя, яке може бути таким різним, як і кохання. Елізабет вчиться відчувати смак їжі, спілкуватися з Богом і кохати без «треба» й «терпіти».

«Я хотіла опанувати мистецтво насолоди – в Італії, мистецтво служити Богу – в Індії, а в Індонезії – навчитися балансувати між двох попередніх мистецтв».

 Смішні кохання

Мілан Кундера, «Смішні кохання»

Якщо ви втомилися від солодких історій про кохання, прописуємо вам сім новел Мілана Кундери. Тут вам і зради, і брехня, і ревнощі, і хіть, і Бог. Компліменти у стилі «ти красива, як верхова коняка». Любовні трикутники-п’ятикутники, які призводять до нещасних випадків і непорозумінь. І все це – на тлі комуністичної Чехії. 

Кожна новела розкриває вади й недоліки людей, які вважають, що здатні обдурити систему й зіграти в кохання. Але що більше вони брешуть, то більше заплутуються, маючи лише ілюзію контролю. Настроєво новели нагадують короткі театральні вистави.

«Так завжди буває в житті: гадаєш собі, ніби граєш роль у якійсь виставі, й не підозрюєш, що декорації вже тихенько поміняли, тож несамохіть ти вже виконуєш роль в іншій виставі».

 Кохання. Життя і смерть з Біллом Евансом

Лорі Верхомин, «Кохання. Життя і смерть з Біллом Евансом»

Білл Еванс – американський джазовий піаніст з  українським корінням (мати Білла була українкою). Під час гри він використовував імпресіоністичну гармонію, інтерпретацію традиційного джазового репертуару та синкоповану поліметричну мелодику. Щоб зрозуміти, що це означає, послухайте його гру.

«Кохання. Життя і смерть з Біллом Евансом» – це спогади про останні роки життя музиканта, написані його коханкою та музою Лорі Верхомин. На сторінках книги перед нами розгортається трагічно-музична історія кохання, затьмарена наркотиками. Лорі занадто юна, щоб допомогти Біллу, а Білл занадто далеко зайшов у стосунках із кокаїном, щоб прийняти її допомогу. Тому вони нічого одне одному не обіцяють, а просто кохаються, разом їздять на концертні виступи Білла і готуються до зустрічі зі смертю.

«Я бачу нескінченність, у якій він опинився, і бажаю всіма фібрами душі бути поряд, коли він заходитиме в це благословенне ніщо».

 Щасливі люди читають книжки і п’ють каву

Аньєс Мартен-Люган, «Щасливі люди читають книжки і п’ють каву»

Щасливі люди читають книжки і п’ють каву, а що роблять нещасні? Ті, у кого доля чи сили небесні відібрали чоловіка та доньку? Діана, головна героїня роману, не знає, як їй жити далі після трагічної смерті найрідніших людей. Літературне сімейне кафе стає тягарем, а дім, де колись жила щаслива трійця, – музеєм спогадів.

Діана грузне у депресивних спогадах і болісних думках, і коли здається, що вже ніхто й ніщо не зможе її повернути до тями, це робить Ірландія. Туди жінка їде, щоб здійснити мрію покійного чоловіка та побути кілька місяців на самоті. Але все йде не за планом. Замість усамітнення Діана пірнає у вир життя і несподівано для себе зустрічає людину, яка розморозить її серце. 

«Чого очі не бачать, того серцю не жаль».

 Закохані в книжки не сплять на самоті

Аньєс Мартен-Люган, «Закохані в книжки не сплять на самоті»

Це продовження історії «Щасливі люди читають книжки і п’ють каву». Діана повертається з Ірландії додому, до Парижа, де починається займатися розвитком свого книжкового кафе «Щасливі люди». Їй подобається спілкуватися з людьми, підбирати для них книги. У неї з’являються нові друзі та бойфренд Олів’є, але попри це вона сумує за Ірландією та тими, хто там залишився. А особливо – за Едвардом. Діана може продати кафе і назавжди перебратися до Ірландії, або назавжди залишити Ірландію у минулому. Що обере жінка? Про це дізнаєтеся, прочитавши книгу. Маленький спойлер – після всіх нещасть Діана знайде своє щастя, бо сміливі й закохані в книжки не сплять на самоті.

«Завдяки кав’ярні я знову стала суспільною істотою, стала жінкою, котра має роботу і бере на себе відповідальність за неї. І довелося втратити найдорожче, щоб усвідомити, яка приязнь у мене до цих стін і до цього місця».

 

Список фільмів про кохання, які можна подивитися у проміжках між читанням:

– Сергій Параджанов, «Тіні забутих предків»

Інґмар Берґман, «Добрі наміри»

– Бернадро Бертолуччі, «Останнє танго в Парижі»

– Раян Мерфі, «Їсти, молитися, кохати» 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage