Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

У своєму дебютному романі для підлітків ірландська письменниця Керолайн О’Доног’ю торкається чутливих тем: дружби, першого кохання, пошуку і прийняття себе, гендеру, гомофобії — і приправляє все це пригорщею ірландської магії. Українською книга побачила світ у перекладі Вікторії Зенгви, яка ділиться з читачами своїми враженнями про сюжет, героїв, національний контекст та непрості питання, що розкриваються на сторінках книги.

***

На перший погляд, «Наші приховані дари» Керолайн О’Доног’ю можуть здатися простим підлітковим фентезі, але від решти подібних книг цей роман відрізняє незвично глибока закоріненість у національний контекст Ірландії. Це дуже ірландська книга на всіх рівнях. Ірландія, як і Україна, формувалася в затінку імперії, тож ця особливість книги не віддаляє, а радше наближає її до українського читача.

Сюжет у двох словах такий: Мейв – дівчина-підліток, що відчайдушно, проте марно намагається стати популярною у школі, знаходить у старій шафі колоду карт Таро, які розкривають її дар до читання людських доль і думок. Але Мейв необережна зі своїм даром, тому після невдалого ворожіння зникає її колишня найкраща подруга Лілі. Мейв мучить сумління, разом із братом зниклої дівчини Рорі/Роєм вони намагаються її знайти, а натомість натрапляють на слід дивної молодіжної релігійної організації, що вербує хлопців та дівчат за допомогою емоційного шантажу та змушує їх повернутися до так званих «традиційних цінностей». Лідер організації загадковий Аарон явно володіє певним містичним даром…

Нині Ірландія вважається ліберальною інклюзивною країною, але її шлях до цього був непростим, ба більше, у «Наших прихованих дарах» письменниця всіляко наголошує, що цілком імовірним є катастрофічний відкат назад до ледь не середньовічних догм та забобонів. Четверо головних героїв «Наших прихованих дарів» якраз і представляють цю неоднорідність ірландського суспільства. Мейв – корінна ірландка із заможної та поважної родини, проте має проблеми з навчанням та поведінкою, її колишня найкраща подруга Лілі – дівчина з особливими потребами, носить слуховий апарат, нерідко стає об’єктом насмішок однокласниць, брат Лілі й коханий Мейв Рой – небінарна особа, Фіона – напівірландка, напівфіліппінка, дуже здібна й талановита дівчина, проте постійно стикається з расовими та соціальними упередженнями.

Історія Ірландії, страждання її народу в боротьбі за краще життя червоною ниткою проходять через увесь роман. З книги ми дізнаємося, що Ірландія свого часу також стала жертвою штучно влаштованого голодомору, а потім жорсткої експлуатації поневолювачами. Марно шукаючи справедливості людської, ірландці почали закликати містичних істот та духів до боротьби з поневолювачами. Узагальненням таких духів помсти є Господиня – моторошне створіння, що виконує бажання дорогою ціною. Лише 1996 року в Ірландії після всенародного референдуму були дозволені розлучення. Цей історичний факт дає ґрунт для ще одного відгалуження сюжету, що розвивається практично за динамікою трилера. Персонажі вплетені до цієї сюжетної лінії, містичним чином пов’язані з викликами сьогодення, з якими стикаються Мейв та її друзі. Господиня вже прибувала до Кілбеґа і забрала життя молодої відьми, що з її допомогою намагалася позбутися батька-аб’юзера. Тепер під загрозою опинилася інклюзивність ірландського суспільства: гомофоби, трансфоби, расисти, шовіністи та просто люди, які люблять наказувати іншим, як їм жити, кого кохати, як виглядати та поводитися, підняли голови. Страх і нетерпимість заволодівають містом. Сестра, коханий та найкраща подруга Мейв опиняються у небезпеці, бо кожен із них по-своєму не вписуються у вузькі рамки «традиційних цінностей». Якщо у суспільстві насильство й цькування, навіть направлені не на тебе особисто, неможливо жити спокійним та щасливим життям. Порушена гармонія відлунює усім, навіть тим, хто, на перший погляд, ніяк цього не стосується.

«Наші приховані дари» – це перша книга з циклу, тож розгортання колізії, метаморфози персонажів та головна битва добра зі злом ще попереду. Проте цей роман заворожує розумінням світу підлітків, динамічним сюжетом, з нього можна навчитися розпізнавати психологічні маніпуляції, які застосовуються сектами для вербування нових членів, і головне: роман ще раз підкреслює, яким крихким і неоднорідним є вільний світ, на якій тонкій волосині тримається гуманізм, демократія, інклюзія суспільства, навіть у країнах, де ці цінності, здається, впевнено перемогли. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage