Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна

Сьогодні, у День святої Варвари Старий Лев ділиться розмовою з художницею Мар’яною Микитюк, яка проілюструвала книжку Дзвінки Матіяш «Мене звати Варвара». В оформленні використано рослинні мотиви і ніжно-блакитні кольори, адже в зимовій історії розквітають черешневі гілочки і описується традиція Barbarazweig. Історія дівчинки, що дорослішає та пізнає себе, дізнається родинні історії буде актуальною не лише для підлітків, а для всіх, хто потребує різдвяного настрою і трішки див. Авторка та ілюстраторка, як і героїня книжки, дізнавалися щось нове про тих, хто носив це особливе ім’я. Мар’яна розповідає про роботу над ілюстраціями та враження від тексту.

***

Раніше я оформлювала книги для дітей або для дорослих, тож зраділа пропозиції проілюструвати підліткову книгу, попрацювати над чимось новим для себе, ще й для одного з улюблених видавництв.

У книзі Дзвінки Матіяш зійшлось багато речей, які я люблю – історія України і поетична особиста історія, Київ, музей Ханенків. У процесі роботи я дізналась багато нового, наприклад, раніше не знала майже нічого про Глухів і Батурин. Читала про Лукаса Кранаха, сім’ю Терещенків.

Технічно я мала обмеження – ілюстрації повинні були бути чорно-білі з додаванням лише одного кольору. У книзі йдеться про те, що улюблений колір Варвари – блакитний, тож його і взяла в роботу.  

Обмеження спрацювало на користь: головна героїня веде щоденник, і я хотіла, щоб оформлення книги нагадувало підліткові малюнки – легкі, прості, олівцеві.

Обкладинка книги – це відсилка до обкладинки щоденника. Варвара наклеїла на нього своє фото і наліпки Києва та музею Ханенків, підписала вручну. Формат книги також нагадує невеликий записник. 

«Мене звати Варвара» – затишна, ніжна й атмосферна книга, сподіваюсь, мені вдалось передати її настрій.

Мар’яна Микитюк створює ілюстрації для книжок, а ще для упакування, тканин, сайтів, журналів і реклами. Основна техніка – акварель, іноді гуаш, акрил чи змішана техніка. Освіта: спеціальність – видавнича справа, курси академмалюнку. Авторський стиль вирізняють рослинні мотиви. Робила ілюстрації для журналу «Куншт», «Видавництва Старого Лева», «Віват», «Смолоскип», «Видавництво».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage