Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур

Олівія живе справжнім подвійним життям. Спершу у веселому й гамірному домі матері, а потім — у тиші й затишку з татом і його дружиною. Батьки десятирічної дівчинки розлучені, але Олівія не лише дає собі раду з таким життям на дві хати, а й насолоджується ним.

«Олівія і два її життя» — це вже третє видання у рамках проєкту «8 шляхів до емпатії» за підтримки програми Європейського Союзу «Креативна Європа». Книжка вийшла українською в перекладі Наталі Іваничук та оформленні Альбіни Колесніченко. Художниця створила обкладинку видання і багато атмосферних внутрішніх ілюстрацій. Пропонуємо вам дізнатися про цю роботу більше від самої Альбіни.

ПРО ПОЧАТОК РОБОТИ

Пропозицію проілюструвати книжку «Олівія і два її життя» я отримала після завершення роботи над книгою «Мирослава та інші з нашого двору» Ольги Купріян. У книжках було багато спільного: вони орієнтовані на один і той самий вік, а в основі сюжетів — життя дітей як воно є, з цікавими пригодами і випробуваннями. І гумор, гарний гумор! Ця книжка виявилася мені дуже близькою також за форматом: чорно-білі ілюстрації, створення персонажів, кольорова обкладинка. Чому б не проілюструвати? Тим паче, після приємного досвіду з попередньою книгою

Проєкти з такими часовими проміжками я називаю швидким, або проєктами «на одному подиху». На створення всієї візуальної частини знадобився місяць. Розпочала в липні, а на початку серпня ілюстрації вже були готові переміститися на сторінки книжки. Загалом це 21 внутрішня чорно-біла ілюстрація, відмальовані деталі, форзаци, обкладинка і створення образів всіх головних персонажів. У цей же час входила і комунікація з командою видавництва та узгодження всіх технічних питань, внесення коригувань.

Я дуже вдячна, що мені дали змогу самостійно обрати сюжети і розділи, які я хочу проілюструвати. І зробити це так, як я відчуваю. Ця довіра на початку роботи вплинула на те, з якою легкістю створювалися всі ілюстрації.

Найцікавішою частиною роботи над книжкою є розробка образів головних героїв. Спробувати через зовнішність, одяг, жести передати характер, настрій героя — це завжди дуже захопливо. Така співпраця з письменником нагадує мені переклад, бо словесний опис героя я переводжу у малюнок. І у цей момент герой оживає. Але разом з тим, створення героїв дуже — це дуже відповідальна частина роботи. Хочеться, щоб читач подивився на персонажа і без сумніву сказав: «це точно Олівія!» Для мене це найкраща мотивація.

 ПРО ПРОЦЕС ІЛЮСТРУВАННЯ

Образи персонажів вдалося відчути майже з першого разу. Якщо потім і були певні коригування, то незначні. Тут хочу висловити велику вдячність самій Гайді Лінде, авторці книги. У неї талант описувати персонажів у найменших деталях! Мені ж залишилося тільки зібрати образ у єдиний пазл.

Мені сподобалося, що образи героїв були не ідеалізовані, а близькі до людей, яких ми зустрічаємо у реальному житті. Зі справжніми переживаннями, проблемами і страхами. Наприклад, старший брат Олівії Рубен — це емоційний підліток, який прагне мати власний простір. Він швидко дратується, а читачам важко збагнути, в якому гуморі хлопець перебуває в певну хвилину. Ілюструвати таких персонажів — одне задоволення, бо добре відчуваєш їхні характери. Та й хто ж не був підлітком?

Моя улюблена ілюстрація у книжці — це зображення всієї родини і близьких друзів, на яку ви натрапите на форзаці. Подобається її настрій, динамічність і відчуття, що кожен із героїв може дозволити собі бути собою і відчувати будь-які емоції. А улюблений персонаж з намальованих — собака Ковбаса:)

ПРО РОБОТУ НАД ОБКЛАДИНКОЮ

Обкладинка — це найскладніше і найприємніше водночас. Щоразу відчуваю хвилювання від думки, що обкладинку будуть бачити на всіх полиця. До того ж часто саме обкладинка приваблює і зацікавлює (або ні) взяти книжку до рук, погортати, зазирнути всередину. А якщо це дитяча книжка, то відповідальності ще більше, адже потрібно зацікавити дитину познайомитися з історією з першого погляду.

Якщо дозволяє структура і час, я завжди залишаю створення обкладинки «на десерт» і відмальовую її як заключну ілюстрацію. Коли ти вже знайомий з усіма сюжетами, образи героїв стали рідними, добре відчув настрій оповідання і перейшов з книжкою на «ти». У такий момент труднощів не виникає, ілюстрація для обкладинки не вимагає зусиль, вона гармонійно виникає в уяві та продовжує внутрішні ілюстрації. Саме так цього разу і вийшло!

Для цієї книжки я створила шість варіантів обкладинки, які були схожими між собою за основною ідеєю, але різними за композицією і деталями. Спільно з колегами вдалося скомбінувати декілька найвдаліших і отримали цю обкладинку, якою всі залишилися дуже задоволені.

 ПРО ЧИТАЦЬКІ ВРАЖЕННЯ ВІД КНИГИ

Найбільше в книжці мене вразила фраза Олівії: «У світі багато бідних дітей, котрі не мають свого дому. А я маю аж два!». Мабуть, саме вона і стала поштовхом до створення саме такої обкладинки. Мене приголомшив і розчулив такий дорослий погляд героїні на ситуацію, в якій вона опинилася. Захотілося показати її любов до кожного з «будинків» ( і їхніх жителів), у яких вона відчуває себе щасливою і «вдома», де її завжди чекають, і де вона в безпеці.

Мене надихнула ця книжка, і я рада, що мала змогу попрацювати з нею. Дуже близькою є мова, якою вона написана: багато гумору який вдало поєднується з глибокими роздумами на соціально-важливі теми. Ця книжка не просто розважає, вона вчить важливим речам: просити вибачення і пробачати, приймати свої помилки, бути вдячним за досвід, чесним, зізнаватись у своїх почуттях, проявляти емоції, бути собою і бути справжнім другом.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage