Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бутенко Анна

«Хоча я не думаю, що ми коли-небудь навчимось ухвалювати «ідеальні» рішення, проте вважаю: якщо ми ліпше зрозуміємо безліч ірраціональних сил, які впливають на нас, то це може стати корисним першим кроком до ухвалення кращих рішень».

Ден Аріелі

Книга-цікавинка, книга-відкриття, книга-експеримент. Обирайте, що хочеться з переліку, бо все це про книгу Дена Аріелі «Добре бути ірраціональними. Як мислити нелогічно та отримувати несподівані переваги».

Ден Аріелі – ізраїльсько-американський економіст, професор психології і поведінкової економіки. Викладає в Університеті Дьюка (США) і є засновником Центру ретроспективних досліджень. А ще Ден Аріелі – автор бестселерів, але не тих, які просто добре продаються і мають гарного маркетолога на додачу, а які дійсно несуть в собі зміст і користь для читача, розширюють межі світогляду та дають змогу краще розуміти життя і людську психологію в цілому. Автор є і одним із найпопулярніших спікерів на TED, а його книга «Добре бути ірраціональним» – ще одна насичена збірка описів психологічних досліджень з доволі непередбачуваними результатами та цікавими висновками!

«Не варто прагнути до досконалої раціональності; нам варто цінувати ті недосконалості, які приносять нам користь, виокремити ті, які ми хотіли б подолати, і створити такий світ навколо, який дасть нам змогу скористатися нашими неймовірними здібностями та перебороти деякі наші обмеження».

Ця книга для широкого кола розумних, допитливих читачів. Людям з раціональним і з ірраціональним мисленням буде однаково корисно та цікаво читати. Книга складається з двох частин та 11 розділів.

Надзвичайно щільно наповнена експериментами, але вся інформація подана дуже легко та без зайвої води і складних термінів. Звичайно, варто враховувати різницю у поглядах, звичках та у менталітеті народів, адже приклади автор наводить на основі американців, але все ж таки всі ми є людьми з більш чи менш схожими поглядами, емоціями та вчинками.

Книга відкриє для вас цікаві моменти вашої свідомості. Чи замислювалися ви про те:

- яка мотивація для людини найкраща: низька, середня чи висока. Більшість одразу скаже: «Звичайно, висока. Наприклад, значне підвищення заробітної плати, величезна премія». А от і ні. Яка ж найкраща – дізнаєтеся, прочитавши книгу;

- збільшення зусиль, які ви прикладаєте для виконання якоїсь роботи, збільшує її цінність та вашу прив’язаність до результату? Чи саме якість кінцевого результату змушує залюбитися нас у наші творіння?

- чи змінюється ставлення до ідеї, якщо вона придумана вами, чи ні?

- чи є різниця нашому мозку, кому помститися: кривднику чи першому ліпшому, аби лиш отримати відчуття відплати?

- чи до всього ми можемо пристосовуватися і хто нас змушує це все-таки робити?

- щоб щастя від купівлі речей було довшим, краще закупити все за один раз чи розтягувати купівлю у часі?

- які враження кращі: постійні чи тимчасові. Запевняю вас, ви і не здогадувалися;

- чи існує асортативне парування: привабливі люди свідомо шукають привабливих? Чи існує явище «собі подібних»?

- до кого ваш мозок проявляє більше емпатії: до конкретної людини чи до групи людей?

Обов’язково читайте і дізнавайтеся відповіді на ці та багато інших питань. А ще хотілося б навести декілька цікавих прикладів, які ілюструють нашу ірраціональність як вона є.

Існує у науковому світі упередження «вигадав(-ла) не я». Яскравим прикладом ірраціональної людини, яка занадто захопилася власною ідеєю, є Томас Едісон – винахідник лампочки, який занадто захопився електрикою постійного струму, аж фанатично. Але з’явився сербський винахідник Нікола Тесла, який під наглядом Едісона і розробив електрику змінного струму. Тесла стверджував, що сучасний світ вимагає змінного струму – і мав рацію, всі це розуміли включно з Едісоном, але ж останній прагнув будь-якою ціною захистити саме своє творіння. Едісон почав PR-кампанію проти змінного струму, активно демонстрував його небезпеку: спрямовував свої техніків, щоб вони вбивали струмом вуличних котів і собак. Першого чоловіка, якого стратили на електричному стільці, повільно засмажили живцем. І це при тому, що ірраціональність настільки була глибоко в Томасі Едісоні, що він же міг запатентувати змінний струм, адже Тесла працював на нього, коли винайшов цей вид струму. Але Едісонова любов до постійного струму була надто сильною!

Або, наприклад, всі ми знаємо, що «Помста…це як камінь, який людина закотила на гору, і він покотиться назад на неї з більшим злом, зламавши кістки й сухожилля, які його урухомили» (А. Швейцер), але дуже часто ірраціонально все-таки вчиняємо ті чи інші дії. Та чи знали ви, що помста може бути корисною для вас?! Після того, як Джеффрі Катценберга звільнили з Walt Disney Company, він створив свою компанію DreamWorks SKG, конкурента Disney, яка випустила надзвичайно успішний фільм «Шрек». Фільм не тільки насміхався з казок Disney, також його лиходій списаний із тогочасного директора Disney (та колишнього Катценбергового боса) Майкла Айснера.

Читайте книгу Дена Аріелі «Добре бути ірраціональними. Як мислити нелогічно та отримувати несподівані переваги»! Досліджуйте себе, заглиблюйтеся, ставте собі запитання та рухайтеся до кращої версії себе.

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage