Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава

Коли літо закінчується, навіть найзапекліший оптиміст може трішки засумувати. Зовсім ще не хочеться думати про школу, домашні завдання та додаткові заняття, довгі прохолодні вечори…

Але літо можна продовжити! Наприклад, гайнути разом із головними героями книжечки Маріанне Каурін на імпровізований «Південь», де басейн, спека, коктейлі та інші атрибути курорту! Як це зробити ? Детальніше у матеріалі! 

*для читачів віком  12-15 років

Канікули на «Півдні»

Іне закінчує 6А клас у Норвегії, мешкає у одному із найбідніших житлових районів свого міста, її мама постійно у пошуках роботи і, здається, у депресії («зазвичай мама вдома, коли я повертаюся зі школи. Переважно спить. Не пригадую, щоб вона кудись сьогодні збиралася.  Уже якийсь час мама почувається втомленою. Певно, від листопада… Скоро минеться, казала вона, ледь не щодня й оптимістично всміхалася карими сонними очима»). А попереду – літній відпочинок! І в усіх, в усіх без винятку однокласників Іне плани на канікули просто  г р а н д і о з н і!

Подорожі до Італії (її південного узбережжя), Хорватії, Іспанії, Данії, Родосу; Дубаї, Лондон, Кіпр, Франція, автоподорож по Європі, Лофотени, Крит…. А що казати Іне, якій канікули не обіцяють взагалі нічого цікавого?!

Іне вважає себе невдахою, і будь-якою ціною мріє потрапити у компанію «крутеликів»: Матильди, Регіни, Маркуса та інших.

Дівчинці соромно зізнатися у цьому на загал, і тому не залишається нічого ліпшого, як вигадати, що вона… улітку поїде на Південь!

« – І я дуже рада, – веду я далі, уявляючи перед собою басейни, водні гірки, безконечні пляжі з білим піском, парасольки й дитячі клуби, з яких я, само собою, уже давно виросла».

 

Іне не втішає те, що новачок у класі,  Вільмер (по сумісництву і її новий сусід у бідному житловому комплексі «Тіттен»: «Тіттен-Сріттен» – дражняться однокласники) теж залишається вдома і щиро зізнався у цьому всьому класу.

Іне вигадує деталі подорожі та відпочинку, продовжує  гру і впевнює однокласників, що дійсно відпочиває на курорті…  

Хоч дівчинка навіть не виходить з дому (а раптом її помітить хтось із знайомих?!), але знаходить фейкові фото та хвалиться класнючим курортом. Як не дивно, спільником у цій справі для Іне стає Вільмер…

«Я копіюю світлини готельного комплексу «Blue Lagoon Deluxe», обираю один із басейнів, осяяних сонцем, і відкриваю чат класу. «Насолоджуюся» – пишу я і запощую фотки. Навіть усвідомити не встигла, що ж це я надумала».

 

Як довго буде продовжуватися брехня ? І чи зможе Іне влитися у компанію найпопулярніших дівчат та хлопців класу?

«Ненавиджу ці літні канікули! Ненавиджу Маркуса і Матильду! І їхні плани на літо!... У животі та голові гупає, пече і шпигає…. – Хочу на Південь! – кричу я… Шарпаю двері своєї кімнати і з гуркотом їх захряскую, аж стіни дрижать. Падаю на ліжко, закусуючи краєчок ковдри.

–        На Південь, – хлипаю я у ковдру.

Серце стискається у маленьку грудочку».

 

Ласкаво просимо на курорт до Вільмера та Іне!

Вільмер та Іне поступово знайдуть спільну мову, потоваришують, розгадають таємницю залишеної у підвалі обручки, перетворять комірку доглядача Антона Бернцена на #майже_курорт та #майже_південь: «басейн», «спа», коктейлі, світлини на фоні заходу сонця (фотошпалер) – чого тільки ці двоє не навигадують! Разом їм буде весело та цікаво навіть удома, навіть на «Тіттені», у старій двірницькій.  Підлітки щиро симпатизують одне одному, і, можливо, Іне навіть вперше закохається?

Але чому дівчинка так і не перестане соромитися свого нового друга, коли її брехню все ж викриють ? І чи зможе Вільмер пробачити Іне?

 

Підліткові трабли

Неповна сім'я, брак коштів у  родині, підліткова самотність, бажання влитися до популярної компанії  однолітків, низька самооцінка; обман, який так важко приховати, бо правда все одно колись з'ясується… Щира дружба і її «замінники»… Чи зможе Іне розібратися у такому складному підлітковому періоді й змінити своє життя на краще; зрозуміти, хто насправді їй друг, хто завжди допоможе й прийде на допомогу у скрутній ситуації, хто покращить настрій та розвеселить, а хто – тільки насміхатиметься з тебе та з ким завжди доведеться конкурувати ?

І чи не стане такою ж пихатою та насмішкуватою Іне, як деякі її однокласниці?

 

Крім того, історія висвітлює дуже багато й інших актуальних для підлітків тем. Бо часто виникають такі ситуації, коли у тебе немає кишенькових на подарунок однокласниці на День народження, або коли друзі радіють запланованим подорожам, а ти тільки ще більше засмучуєшся, бо не маєш можливості так відпочивати.

Але, як показує  ця історія, ще сонце засяє, і є мільйони шансів, що у твоєму житті ще все зміниться і буде добре! У будь-якому разі, краще вірити, сподіватися і не втрачати оптимізму, ніж набурмоситися, обманювати та перестати спілкуватися з друзями. Або спілкуватися з тими, кого цікавлять тільки гроші – це теж так-собі варіант.

І коли ти нарешті  наважишся бути собою – поряд обов’язково будуть ті, хто тебе справді поважатиме, цінуватиме та любитиме!

Цікавих та сонячних читань!

 

Переклад книги здійснено за фінансової підтримки NORLA

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage